U suradnji sa Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu Zagreb proveli smo projekt “Za Jedn(o)akost”!

Projekt Za Jedn(o)akost, financiran je iz Proračuna Grada Zagreba za 2017. godinu kroz Javni natječaj za financiranje programa i projekta udruga iz područja promicanja ljudskih prava.

Cilj projekta je jačanje žena i njihove uloge u društvu, s naglaskom na povezivanje i uključivanje žena koje su dobile azil u RH ili su u procesu odobravanja.

Ciljna grupa su žene smještene u prihvatilištu za tražitelje i osobe s  međunarodnom zaštitom na području Grada Zagreba.

S obzirom da dolaze iz zemalja sa tradicionalnim, patrijarhalnim sustavom vrijednosti, ove žene trebaju dodatnu podršku. Kulturološke razlike su velike te je važno informirati ih, upoznati s pravima, vrijednostima i običajima društva u kojem se nalaze i dati im priliku da se izraze i prepoznaju zajedničke vrijednosti.

Rad se odvija u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i prostorijama udruge Praktikum iz Zagreba, kroz psihosocijalne i kreativne radionice bazirane na principu multikulturalizma, modela koji se temelji na prepoznavanju i poštovanju postojanja različitih grupa unutar jednog društva koje koegzistiraju, nenasilno i jednakopravno.

Vremenski period provedbe 01.10.2017.-31.12.2017.

Udruga Praktikum u sklopu ovoga projekta organizirala je provela niz likovnih radionica i  radionica pjevanja!

Radionice su terapeutskog i inkluzivnog karaktera pod stručnim vodstvom i namijenjene su ženama u RH kojima je odobren azil ili su u procesu odobravanja.

Radionice pjevanja, pod vodstvom jazz glazbenice Melite Lovričević

1. A sad malo glazbe i plesa za dame iz Iraka uz vodstvo naše voditeljice pjevanja Melite Lovričević! U petak 13. listopada 2017. ugostili smo ih u našem prostoru, proslavili smo i dječji rođendan, pjevali, smijali se i baš uživali u njihovom društvu.

2. Druga radionica pjevanja odvila se u Porinu, u četvrtak, 09. studenog 2017.! Bila je to prava razmjena kulture i melodije!

3. Na trećoj radionici pjevanja, održanoj u Porinu, u srijedu 22. studenog 2017. pripremile smo glas i stas i zatim zapjevale i zaplesale! Radionica je započela s vježbicama ugrijavanja,  improvizacijama glasa i pokreta! Zatim je krenula pjesma univerzalnih melodija iz Afrike, zaplesale smo u kolu, pjevajući u kanonu i pokazale još jednom da je glazba univerzalni jezik!

Sjajan početak dana i način na koji se uvijek možemo razveseliti! Bilo je to malo pleme pjevačica!

Likovne radionice, pod vodstvom kiparice Melite Omeragić

1. Ispratili smo ljeto u društvu dama iz Iraka, s likovnom radionicom u Art parku u Zagrebu! Pod vodstvom naše kiparice Melite Omeragić, 05. listopada 2017. ova grupa velike ženske snage, vješto je dočarala i oslikala lavicu sa svojim mladuncima na velikoj plohi!

2. Druga likovna radionica odvila se u Porinu, u petak 03. studenog 2017.! Okupilo se žensko društvo koje se uz puno entuzijazma okušalo u crtanju lijevom i desnom rukom, promatranju i crtanju naopako gledanog predloška…a kako smo bili inspirirani djelima velikog Picassa razgovarali smo i o zanimljivosti iz umjetnikova života. Radionica je završila diskusijom i osvrtom na osjećaje koje je u nama izazvala ovakva vrsta “čudnoga” crtanja!

3. Na trećoj likovnoj radionici, u petak, 24. studenog 2017. okupile smo se u Porinu gdje smo razgovarali o obitelji pingvina, karakteristikama ovih čudnovatih životinja koje preživljavaju i žive u ekstremnim uvjetima te o partnerskim odnosima unutar jedne takve zajednice. Nakon uvoda žene su dočarale atmosferu južnog pola i života zajednice pingvina izražavajući se u tehnici “mokro na mokro” te su stvorile prava umjetnička djela!

Nakon likovnoga djela, diskutirali smo o osjećajima i emocijama koje su proživjele tijekom ovog umjetničkog procesa! Bilo je divno…i dirljivo!

4. U srijedu, 13. prosinca 2017. ponovno smo se okupili u Porinu. Ovoga puta žene su kroz umjetnički proces i kroki crtanje prošle sve uloge, od modela do umjetnika! Naime, upravo su žene bile glavni akteri ove priče, pozirajući jedna drugoj pri stvaranju kompozicije! Crtajući, zapažali smo glavne karakteristike svake  pojedine osobe, osluškivajući osjećaje koje proživljavamo u ulozi promatrača, a koje u ulozi modela. Na kraju smo našu kompozicinju likova dovršili dodavajući okruženje u kojem smo ih zamislili.

Bilo je veselo i svi smo bili jako koncentrirani!

5. Posljednje likovno druženje, u srijedu, 27. prosinca 2017. obilježili smo zvijezdama! U duhu ovih blagdanskih dana prošli smo zajednički kroz umjetnički proces izrade zvijezda kojima smo ukrasili prostor namijenjen za radionice u Porinu. Razgovarali smo o osjećajima koji prevladavaju u ovom razdoblju i uz suze i smijeh zaključili naše prekrasno druženje!