U suradnji sa Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu Zagreb započeli smo s provedbom projekta “Za Jedn(o)akost”!

Projekt Za Jedn(o)akost, financiran je iz Proračuna Grada Zagreba za 2017. godinu kroz Javni natječaj za financiranje programa i projekta udruga iz područja promicanja ljudskih prava.

Cilj projekta je jačanje žena i njihove uloge u društvu, s naglaskom na povezivanje i uključivanje žena koje su dobile azil u RH ili su u procesu odobravanja.

Ciljna grupa su žene smještene u prihvatilištu za tražitelje i osobe s  međunarodnom zaštitom na području Grada Zagreba.

S obzirom da dolaze iz zemalja sa tradicionalnim, patrijarhalnim sustavom vrijednosti, ove žene trebaju dodatnu podršku. Kulturološke razlike su velike te je važno informirati ih, upoznati s pravima, vrijednostima i običajima društva u kojem se nalaze i dati im priliku da se izraze i prepoznaju zajedničke vrijednosti.

Rad se odvija u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i prostorijama udruge Praktikum iz Zagreba, kroz psihosocijalne i kreativne radionice bazirane na principu multikulturalizma, modela koji se temelji na prepoznavanju i poštovanju postojanja različitih grupa unutar jednog društva koje koegzistiraju, nenasilno i jednakopravno.

Vremenski period provedbe 01.10.2017.-31.12.2017.

Udruga Praktikum u sklopu ovoga projekta organizira i provodi 10 radionica (5 likovnih radionica i 5 radionica pjevanja)!

Radionice su terapeutskog i inkluzivnog karaktera pod stručnim vodstvom i namijenjene su ženama u RH kojima je odobren azil ili su u procesu odobravanja.

Radionice pjevanja, pod vodstvom jazz glazbenice Melite Lovričević

1. A sad malo glazbe i plesa za dame iz Iraka uz vodstvo naše voditeljice pjevanja Melite Lovričević! U petak 13. listopada 2017. ugostili smo ih u našem prostoru, proslavili smo i dječji rođendan, pjevali, smijali se i baš uživali u njihovom društvu.

2. Druga radionica pjevanja odvila se u Porinu, u četvrtak, 09. studenog 2017.! Bila je to prava razmjena kulture i melodije!

Likovne radionice, pod vodstvom kiparice Melite Omeragić

1. Ispratili smo ljeto u društvu dama iz Iraka, s likovnom radionicom u Art parku u Zagrebu! Pod vodstvom naše kiparice Melite Omeragić, 05. listopada 2017. ova grupa velike ženske snage, vješto je dočarala i oslikala lavicu sa svojim mladuncima na velikoj plohi!

2. Druga likovna radionica odvila se u Porinu, u petak 03. studenog 2017.! Okupilo se žensko društvo koje se uz puno entuzijazma okušalo u crtanju lijevom i desnom rukom, promatranju i crtanju naopako gledanog predloška…a kako smo bili inspirirani djelima velikog Picassa razgovarali smo i o zanimljivosti iz umjetnikova života. Radionica je završila diskusijom i osvrtom na osjećaje koje je u nama izazvala ovakva vrsta “čudnoga” crtanja!