Likovne radionice za djecu

Želite li da se vaše dijete likovno izražava i prevlada strah od “netalentiranosti”?
Da kroz likovnu radionicu usvaja razne umjetničke tehnike, upozna se s radom kustosa i umjetnika i dobije najbolji odgoj iz područja umjetnosti?
Da posjećuje zagrebačke muzeje i izlaže svoje radove?
Priključite nam se na likovnim radionicama za djecu Kreativni start i Tehnike crtanja, slikanja i modeliranja!
  Pridruži nam se!

ORGANIZACIJA RADA

Za koga djecu i mlade; Kreativni start 6 do 10 g. i Tehnike crtanja slikanja i modeliranja 10 do 14 g.
Trajanje od rujna do lipnja tijekom školske godine
Kada jednom tjedno u trajanju od 90 minuta
Gdje Drniška 20, Srednjaci, Zagreb
Cijena 280 kn

Maksimalni broj polaznika po grupi je 15.
Naši voditelji akademski su umjetnici i pedagozi s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima.

Radionice se ne održavaju za vrijeme školskih i državnih praznika.

Raspored radionica

LIKOVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE

ŠTO RADIMO NA LIKOVNIM RADIONICAMA?

Likovne radionice su osmišljene s ciljem poticanja najboljeg u svakom pojedinom djetetu kroz odgoj iz područja umjetnosti.

Na likovnim radionicama radi se u umirujućem okruženju, gdje se svaki pojedini polaznik potiče na izražavanje sebe kroz umjetnost. Polaznici likovnih radionica kroz nadahnuto stvaranje usvajaju, ne samo razne tehnike rada, već i koncentraciju te razvijaju sposobnost pronalaženja alternativnih rješenja i razmišljanja.

Istražuju i otkrivaju svijet oko sebe i na taj način razvijaju osjećaj sigurnosti, jačaju samopouzdanje, samostalnost i samokontrolu. Djeca razvijaju kreativnost i maštu, stječu nova prijateljstva, a mi smo tu da ih potičemo i uvažavamo svakog malog individualca. Naše likovne radionice nude odgovor na dječja pitanja – kako slikati i crtati, kako oblikovati i kako se umjetnički izražavati bez straha!

likovne radionice praktikum zagreb

Radi učinkovitosti iskustvenog i doživljajnog učenja, program predviđa i terenske radionice (posjete muzejima, umjetničkim školama i srodnim institucijama). Dječji postotak pamćenja je sljedeći: 20% pamte pri slušanju, 30% pamte pri gledanju, 50% pamte pri gledanju i slušanju, a čak 90% pamte pri vlastitoj provedbi! Polaznike upoznajemo s izložbenim prostorima i procesom umjetničkog stvaranja te “sijemo klicu” navike posjećivanja muzeja.

Također,Umjetnost u mom kvartu”, samostalni projekt Udruge Praktikum odvija se u sklopu redovnog programa likovnih radionica, tijekom kojeg naše polaznike posjećuju umjetnici s današnje scene! Izuzev okupljanja umjetnika, projekt je osmišljen u svrhu educiranja djece i mladih o današnjoj umjetničkoj sceni i trendovima. Polaznici likovnih radionica na ovaj način ostvaruju izravan dijalog s umjetnikom te upoznaju što, kako i na koji način radi, živi i proizvodi jedan umjetnik!

Do sada smo na likovnim radionicama ugostili umjetnička imena poput Margarete Vidmar i Esox Lucius Ida, ekipu iz Pimp my Pump-a, grafitera Miru Modula Petkovića, kipare i profesore umjetničkih škola i akademija – Denisa Kraškovića, Mateja Pašalića, Ivana Fijolića, scenskog umjetnika Patricia Alejandra Aguero Marina, grafičara Igora Čabraju, produkt dizajnericu Kristinu Volf… Svaki gostujući umjetnik našim likovnjacima približava svoju filozofiju i tehniku rada kroz izradu umjetničkih djela pod vodstvom umjetnika, a djela izrađena na radionicama s gostujućim umjetnicima izlažu se u prostorima udruge na određeni period i otvorena su i za širu javnost.

Program likovnih grupa završava izložbom radova u Muzeju suvremene umjetnosti, a za završnu produkciju svih naših grupa likovnjaci izrađuju dio rekvizite te pozivnicu.
Likovnjaci sudjeluju i na likovnim natječajima!

likovna radionica praktikum zagreb izložba msu

KREATIVNI START, likovne grupe za djecu uzrasta od 6-10 godina

Na Kreativnom startu upoznajemo se s raznim umjetničkim tehnikama, potičemo vizualizaciju i razvoj mašte, crtanje i slikanje po sjećanju, učimo osnove modeliranja te na koji način izraziti sebe i svoj unutarnji svijet kroz likovnost. Posjećujemo zagrebačke muzeje i galerije te provodimo radionice s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu samostalnog projekta Udruge Praktikum Umjetnost u mom kvartu. Na radionicama vježbamo Mindfulness tehnike disanja. Učimo o velikim umjetnicima i njihovim djelima. Radimo i na pripremi završne produkcije Udruge Praktikum, osmišljavamo i izrađujemo rekvizitu za dramske grupe. Navedenim pristupom djeci približavamo niz mogućnosti koje spektar umjetnosti pruža kako bi im olakšali daljnji životni put pri osvještavanju i korištenju kreativnog izričaja u raznim životnim situacijama.

Likovne radionice završavaju izložbom radova polaznika u jednom od izložbenih galerijskih prostora.

TEHNIKE CRTANJA, SLIKANJA I MODELIRANJA, likovne grupe za djecu uzrasta od 10-14 godina

Tehnike crtanja, slikanja i modeliranja zasnivaju se na izradi djela prema zadanom modelu. Navedeni pristup koristi se u području primijenjene umjetnosti kao osnova za istraživanje likovnih zakonitosti i razvijanje kreativnosti budućim industrijskim i grafičkim dizajnerima, arhitektima, građevinarima, scenografima, crtačima stripa, ilustratorima, 3D animatorima. Upoznavanjem navedenih tehnika prevladava se strah od „netalentiranosti“, razvija samopouzdanje u likovnom izražavanju, percepciji i predočavanju prostora, predmeta, ljudskog lika te razvija aktiviranje sposobnosti mozga kojom se dolazi do boljeg „realističnog“ crtanja/slikanja/modeliranja promatranih objekata.

I s ovom dobnom skupinom obilazimo zagrebačke muzeje i galerije te provodimo radionice s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu samostalnog projekta Udruge Praktikum „Umjetnost u mom kvartu“. Na radionicama vježbamo Mindfulness tehnike disanja. Učimo o velikim umjetnicima i njihovim djelima. Radimo i na pripremi završne produkcije Udruge Praktikum, izradi pozivnice, osmišljavamo i izrađujemo dio rekvizite za dramske grupe.

Za one koji žele upisati Školu primijenjene umjetnosti i dizajna organiziramo i provodimo tečaj priprema za prijemni ispit.

Detalje pogledajte: PRIPREME ZA PRIJEMNI U ŠPUD

Voditeljica radionice

Marija Maja Stojanović

voditeljica likovne radionice

MARIJA MAJA STOJANOVIĆ PRAKTIKUMRođena je 1979. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – Odjel keramike, diplomirala je etnologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.
Od 2009. godine profesionalno se bavi oblikovanjem umjetničke keramike te vodi više keramičkih radionica i tečajeva.
Aktivno sudjeluje na izložbama i međunarodnim kolonijama. Članica je ULUPUH-a. Živi i djeluje u Zagrebu.

Protekla događanja

Izbornik