Likovne radionice za djecu i mlade

Želite li da se vaše dijete likovno izražava i prevlada strah od „netalentiranosti“?
Da kroz likovnu radionicu usvaja razne umjetničke tehnike, upozna se s radom kustosa i umjetnika i dobije najbolji odgoj iz područja umjetnosti?
Da posjećuje zagrebačke muzeje i izlaže svoje radove?
Priključite nam se na likovnim radionicama za djecu Kreativni start i Tehnike crtanja, slikanja i modeliranja!
  Pridruži nam se!

ORGANIZACIJA RADA

Za koga Kreativni start 5 – 7 g., 7 – 9 g. i Tehnike crtanja slikanja i modeliranja 10 – 12 g. i 12 – 14 g., mladi
Trajanje od rujna do lipnja
Kada jednom tjedno u trajanju od 75 ili 90 minuta
Gdje DSelska 90b – Trešnjevka i Gajeva 2 – Centar, Zagreb
Cijena 42 EUR (316,45 kn), 45 EUR (339,1 kn) mjesečna članarina

Maksimalni broj polaznika po grupi je 15.
Naši voditelji akademski su umjetnici i pedagozi s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima.

Radionice se ne održavaju za vrijeme školskih i državnih praznika.

LIKOVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE

ŠTO RADIMO NA LIKOVNIM RADIONICAMA?

Likovne radionice su osmišljene s ciljem poticanja najboljeg u svakom pojedinom djetetu kroz odgoj iz područja umjetnosti.

Na likovnim radionicama radi se u umirujućem okruženju, gdje se svaki pojedini polaznik potiče na izražavanje sebe kroz umjetnost. Polaznici likovnih radionica kroz nadahnuto stvaranje usvajaju, ne samo razne tehnike rada, već i koncentraciju te razvijaju sposobnost pronalaženja alternativnih rješenja i razmišljanja.

Istražuju i otkrivaju svijet oko sebe i na taj način razvijaju osjećaj sigurnosti, jačaju samopouzdanje, samostalnost i samokontrolu. Djeca razvijaju kreativnost i maštu, stječu nova prijateljstva, a mi smo tu da ih potičemo i uvažavamo svakog malog individualca. Naše likovne radionice nude odgovor na dječja pitanja – kako slikati i crtati, kako oblikovati i kako se umjetnički izražavati bez straha!

likovne radionice praktikum zagreb

Radi učinkovitosti iskustvenog i doživljajnog učenja, program predviđa i terenske radionice (posjete muzejima, umjetničkim školama i srodnim institucijama). Dječji postotak pamćenja je sljedeći: 20% pamte pri slušanju, 30% pamte pri gledanju, 50% pamte pri gledanju i slušanju, a čak 90% pamte pri vlastitoj provedbi! Polaznike upoznajemo s izložbenim prostorima i procesom umjetničkog stvaranja te “sijemo klicu” navike posjećivanja muzeja.

Također,Umjetnost u mom kvartu”, samostalni projekt Praktikum centra odvija se u sklopu redovnog programa likovnih radionica, tijekom kojeg naše polaznike posjećuju umjetnici s današnje scene! Izuzev okupljanja umjetnika, projekt je osmišljen u svrhu educiranja djece i mladih o današnjoj umjetničkoj sceni i trendovima. Polaznici likovnih radionica na ovaj način ostvaruju izravan dijalog s umjetnikom te upoznaju što, kako i na koji način radi, živi i proizvodi jedan umjetnik!

Do sada smo na likovnim radionicama ugostili umjetnička imena poput Margarete Vidmar i Esox Lucius Ida, ekipu iz Pimp my Pump-a, grafitera Miru Modula Petkovića, kipare i profesore umjetničkih škola i akademija – Denisa Kraškovića, Mateja Pašalića, Ivana Fijolića, scenskog umjetnika Patricia Alejandra Aguero Marina, grafičara Igora Čabraju, produkt dizajnericu Kristinu Volf, kipara i slikara Dejana Kljuna, keramičarku Marija Maja Stojanović, slikaricu i profesoricu  crtanja i slikanja pri ŠPUD-u Martinu Majcen, crtača stripova Tihomira Tikulina Ticu…

Program likovnih grupa završava izložbom radova za širu javnost, a za završnu produkciju dramskih grupa likovnjaci izrađuju dio rekvizite te s likovnim radovima pozivnicu.

Likovnjaci sudjeluju i na likovnim natječajima!

likovna radionica praktikum zagreb izložba msu

KREATIVNI START, likovne grupe za djecu uzrasta od 5 – 7 i od 7 – 9 godina

Na Kreativnom startu upoznajemo se s raznim umjetničkim tehnikama, potičemo vizualizaciju i razvoj mašte, crtanje i slikanje po sjećanju, učimo osnove modeliranja te na koji način izraziti sebe i svoj unutarnji svijet kroz likovnost. Posjećujemo zagrebačke muzeje i galerije te provodimo radionice s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu samostalnog projekta Praktikum Centra Umjetnost u mom kvartu. Učimo o velikim umjetnicima i njihovim djelima. Radimo i na pripremi završne produkcije Praktikum Centra, osmišljavamo i izrađujemo rekvizitu za dramske grupe. Navedenim pristupom djeci približavamo niz mogućnosti koje spektar umjetnosti pruža kako bi im olakšali daljnji životni put pri osvještavanju i korištenju kreativnog izričaja u raznim životnim situacijama.

Likovne radionice završavaju izložbom radova polaznika u jednom od izložbenih galerijskih prostora.

 

TEHNIKE CRTANJA, SLIKANJA I MODELIRANJA, likovne grupe za djecu uzrasta od 10 – 12 godina i 12 – 14 godina

Tehnike crtanja, slikanja i modeliranja zasnivaju se na izradi djela prema zadanom modelu. Navedeni pristup koristi se u području primijenjene umjetnosti kao osnova za istraživanje likovnih zakonitosti i razvijanje kreativnosti budućim industrijskim i grafičkim dizajnerima, arhitektima, građevinarima, scenografima, crtačima stripa, ilustratorima, 3D animatorima. Upoznavanjem navedenih tehnika prevladava se strah od „netalentiranosti“, razvija samopouzdanje u likovnom izražavanju, percepciji i predočavanju prostora, predmeta, ljudskog lika te razvija aktiviranje sposobnosti mozga kojom se dolazi do boljeg „realističnog“ crtanja/slikanja/modeliranja promatranih objekata.

I s ovom dobnom skupinom obilazimo zagrebačke muzeje i galerije te provodimo radionice s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu samostalnog projekta Praktikum Centra „Umjetnost u mom kvartu“. Učimo o velikim umjetnicima i njihovim djelima. Radimo i na pripremi završne produkcije Praktikum Centra, izradi pozivnica, osmišljavamo i izrađujemo dio rekvizite za dramske grupe.

Likovne radionice završavaju izložbom radova polaznika u jednom od izložbenih galerijskih prostora.

Veliki broj naših polaznika likovnih radionica odlučuje se za nastavak umjetničkog obrazovanja u  srednjim umjetničkim školama. Za one koji žele upisati Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i druge srodne umjetničke škole organiziramo kvalitetnu pripremu i uspješno provodimo tečaj za prijemni ispit. Od 2013. godine pa do danas možemo se pohvaliti s više od 90% naših polaznika koji svake godine uspješno upisuju ŠPUD i ostvaruju zavidne rezultate na prijemnom ispitu.

Detalje pogledajte: PRIPREME ZA PRIJEMNI U ŠPUD

Voditeljica radionice

Marija Maja Stojanović

voditeljica likovne radionice

Marija Maja Stojanović PraktikumRođena je 1979. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – Odjel keramike, diplomirala je etnologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.

Od 2009. godine profesionalno se bavi oblikovanjem umjetničke keramike te vodi više keramičkih radionica i tečajeva.
Aktivno sudjeluje na izložbama i međunarodnim kolonijama. Članica je ULUPUH-a. Živi u Zagrebu gdje je svoj rad usmjerila djeci i mladima u Praktikum centru: vodi likovne radionice za djecu od 6 do 14 godina, priprema učenike osnovnih škola za upis u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te vodi radionice gline i osnove keramike u ART CLASS programu za odrasle.

Laura Zorko

voditeljica likovne radionice

Laura Zorko PraktikumLaura Zorko rođena je 1994. godine u Zagrebu gdje 2009. upisuje Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, foto odjel. Godine 2014. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, nastavnički odsjek.

Nakon preddiplomskog studija nastavlja na diplomskom sveučilišnom studiju Likovne kulture, smjer grafika u klasi doc. art. Igora Čabraje. Uz dvije samostalne izložbe „3“ i „Linije“ 2013. aktivno sudjeluje na skupnim izložbama od 2012. godine. Za kulturno – umjetničku suradnju u ostvarenju kazališne predstave „Sablasne sonate“ dobiva Rektorovu nagradu 2018./2019. godine u kategoriji „veliki timski znanstveni i umjetnički rad“.
Godine 2019. diplomira sa umjetničkim radom „Studija pokreta“ na temu pokreta kojeg ispituje kroz motiv konja u trku i s metodičkim istraživanjem pod nazivom „Tematski pristup likovnom izražavanju u formalnom i neformalnom obrazovanju“ te stječe titulu magistra likovne kulture.

Monika Markić

voditeljica likovne radionice

Monika Markić završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, kao dizajner unutrašnje arhitekture. Istodobno je završila i srednju glazbenu školu Zlatka Balokovića kao teoretičar glazbe. Trenutno je na završnoj godini (preddiplomskog) Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta na smjeru Vizualne komunikacije.

Voditelj je niza kreativnih likovnih radionica za djecu, te radi kao dječji animator na proslavama i događajima. Aktivni je član Udruge bivših učenika ŠPUD-a (UBU) gdje radi na dizajnu i asistira na izložbama ISO – Izložbenog salona Izidora Kršnjavog kao i ostalim aktivnostima Udruge.

Renata Filčić

voditeljica likovne radionice

Renata Filčić, voditeljica likovnih radionica, Praktikum ZagrebRenata Filčić diplomirala je 2016. povijest umjetnosti i hrvatski jezik i književnost. Od 2014. osmišljava, provodi i/ili koordinira programe za publiku (manifestacija Dan povijesti umjetnosti, serija radionica LaboARTorij, festival Organ Vida, Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac itd.). Kao pripravnica na stručnom osposobljavanju za kustosa godinu dana radila je u zbirci Arhiv Tošo Dabac, a od 2019. zaposlena je kao kustos dokumentarist u Muzeju suvremene umjetnosti. Autorica je brojnih muzejskih radioničkih programa za djecu edukativnog i likovnog karaktera (Detektiv u muzeju, Fotografska početnica i drugi), a od 2018. pripovijeda bajke.

Protekla događanja