HIP.HOP.PA SKOK!

Praktikum – centar za djecu i mlade proveo je projekt HIP.HOP.PA SKOK! s partnerima X. gimnazijom „Ivan Supek“ iz Zagreba te Vokalno plesnom skupinom Radost/Atomic dance factory, a uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Cilj projekta Hip.Hop.Pa skok! je pridonijeti smanjenju rizika vršnjačkog nasilja među djecom i mladima.

U suradnji s partnerima projekta povećala se osviještenost mladih o vršnjačkom nasilju i pridonijelo se uspostavi novog modela pozitivnih stilova ponašanja na području Hrvatske.

Projekt je bio namijenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. i 2. razreda srednje škole i njime je obuhvaćeno preko 1600 učenika na području grada Zagreba u ukupno 8 škola.

Vrijeme provedbe: od rujna 2014. do lipnja 2015.

U projektu su sudjelovale srednje škole: X. Gimnazija „Ivan Supek“ Zagreb, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Druga ekonomska škola, IX. gimnazija Zagreb, Hotelijersko-turistička škola i osnovne škole: Antun Mihanović, Ivan Goran Kovačić te Julije Klović.

Provedba projekta odvila se u dvije faze.

U prvoj fazi projekta održali smo edukativne interaktivne radionice u školama koristeći se kazališnim i dramskim tehnikama kako bismo potaknuli diskusiju i izravno komunicirali s učenicima o vršnjačkom nasilju u školama i njihovom životnom okruženju, a s ciljem osvještavanja stavova i ponašanja kroz usvajanje pozitivnih životnih i socijalnih vještina.

Temeljem našeg prijašnjeg iskustva korištenjem kazališnih i dramskim tehnikama postižu se vidljivi pomaci u osvještavanja stavova i ponašanja, razvijanju pozitivne percepcije drugih i sebe, prihvaćanja i uključivanja, jačanja samopoštovanja, razvijanja poštovanja i tolerancije.

Edukativne interaktivne radionice: 4 radionice po razredu.

U drugoj fazi projekta proveli smo plesne radionice u suradnji sa Školom partnerom – X Gimnazijom „Ivan Supek“ i Vokalno plesnom skupinom „Radost“ unutar koje djeluje plesna organizacija Atomic dance factory, a s ciljem održavanja završnog događaja poznatog pod nazivom „flash mob“. Cilj završnog događaja bio je privući pažnju šire javnosti kako bi poslali poruku o važnosti nenasilne komunikacije među mladima.

Praktikum i učenici osnovnih i srednjih škola u suradnji s plesnom organizacijom Atomic dance factory plesom su (flash mob) na Trgu bana Jelčića poslali poruku o važnosti nenasilne komunikcije među vršnjacima i o potrebi rada na prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom i mladima.

Projekt su podržale poznate glumice Tamara Garbajs i Dora Fišter Toš koje su i same istaknule potrebu podizanja svijesti među mladima o problemu nasilja i kako ga spriječiti.

U projektu udruge Praktikum Hip.Hop.Pa skok! sudjeluju učenici 8. osnovnih i srednjih škola s područja Zagreba, a uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Tijekom godine dana projekta učenici su usvajali znanja o važnosti nenasilne komunikacije među vršnjacima kroz edukativne interaktivne radionice, te usvajali zdrave stilove ponašanja izražavajući se kroz ples.

Kroz obuku za vršnjačke edukatore mladi će dalje nastaviti provoditi projekt i educirati svoje vršnjake.