Zagreb, tak’ imam te rad!

Želite li da vaše dijete upoznaje Zagreb posjećujući kulturne institucije?
Da u muzejima provodi likovne radionice na temu velikih umjetnika?
Da istražuje Zagreb i sluša o gradskim povijesnim zanimljivostima?
Pridruži nam se tijekom praznika na umjetničkom kampu za djecu osnovnoškolce!
  Pridruži nam se!

 

UTORAK 07. 01. Tehničko-inovacijski dan

Tehnički muzej Nikola Tesla – Vatrogastvo, Rudnik, Promet

Tehnički muzej Nikola Tesla jedan je od najposjećenijih muzeja koji djeca obožavaju! Upotreba vatre jedna je od osnovnih tekovina evolucije koja čovjeka izdvaja od životinja. Međutim, vatra brzo mijenja svoje lice pomagačice u ono opasne neprijateljice. Vatrogasci su tu da je ukrote! Na odjelu Vatrogastva prikazan je povijesni razvoj vatrogasne tehnike; vozila, uređaja, aparata. Nakon što se upoznaju s metodama savladavanja vatre, polaznici se spuštaju u muzejski Rudnik! Znate li kako izgleda pravi rudnik? Muzejski Rudnik je rijedak cjeloviti prikaz rudarske tematike gdje su u prirodnoj veličini prikazane sve vrste pregrada koje se upotrebljavaju u rudarstvu, i to u punoj raznolikosti materijala i oblika. Iz podzemnih rudarskih tračnica prelazimo na povijest prometnih sredstava. Djeca će se upoznati sa djelićima povijesti utjelovljenima u izloženim vintage biciklima, automobilima, starim tramvajima i lokomotivama, letjelicama i plovilima.

Inovativno-likovna radionica – 3D printanje igračke

Druženje nastavljamo uz trodimenzionalno printanje i igranje! Jeste li znali da se može isprintati igračka? Tehnologija 3D printanja, koja vrtoglavo ulazi u sve industrije, spaja tehnološku inovaciju, dizajniranje, funkcionalnost i kreativnost! Naše polaznike će inženjer održivog razvoja Sven Jambrušić upoznati s osnovama rukovanja 3D printerom i 3D modeliranja te materijalima koji se koriste u procesu pretvaranja vizualizirane ideje u gotov proizvod. Djeca će imati priliku okušati se u oslikavanju igračke i sudjelovati u stvaralačkom procesu printanja komponenti dječje igre koju će oživjeti tijekom radionice.

 

Orašar Escape Room - Praktikum Zagreb - Zagreb tak imama te rad - program - dječji kamp

 

SRIJEDA 08. 01. Glazbeno-zagonetni dan

Muzej za umjetnost i obrt – „Orašar“ dječji Escape Room

Glavni akteri ovogodišnje božićne čarolije u Zagrebu su likovi iz popularnog baleta P. I. Čajkovskog „Orašar“. Nastavljamo u tom čarobnom tonu i vodimo djecu u Muzej za umjetnost i obrt gdje su oživljene najbajkovitije scene iz baleta. Polaznici će zakoračiti u jedinstveni svijet Orašara, zahvaljujući raskošnoj scenografiji (predmetima iz fundusa Muzeja poput namještaja, lustera, porculana, kućice za lutke, saonica iz 17. stoljeća) i baletnim kostimima ( iz donacije baletnog umjetnika Yelka Yureshe i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu). Pažljivim slušanjem stručnog vodstva ili čitanjem tekstova posjetitelji će doznati niz podataka o božićnom baletu koje će moći iskoristiti u sve popularnijoj zabavi diljem svijeta tzv. Escape Room-u. Dječji Escape Room iz Zagreba osmislio je zagonetke čijim odgonetavanjem se dolazi do konačnog rješenja – slatkiša, kako i priliči u Kraljevstvu slatkiša! Za one najmanje koji još ne mogu u Escape Room bit će organizirane kreativne igraonice kao i kutak za čitanje slikovnica i igranje igre memorije s likovima iz baleta Orašar.

Melita Lovričević – Glazbena radionica: „Pričam ti priču“, „Orašar“

Nakon slatkih zagonetki, nastavljamo u glazbenom tonu „Orašara” na radionici grupnog muziciranja i pjevanja na principu Orffovog instrumentarija pod pedagoško-umjetničkim vodstvom jazz glazbenice i waldorfske pedagoginje Melite Lovričević. Pripovijedat ćemo bajku „Orašar“ kroz glazbu i pokret i istraživati improvizacijske forme kroz igru i grupnu interakciju.

 

Hrvatski državni arhiv - Praktikum Zagreb - Zagreb tak imama te rad - program - dječji kamp

 

ČETVRTAK 09. 01. Povijesno-filmski dan

Hrvatski državni arhiv + gledanje kultnih animiranih filmova

Riječ „arhiv“ asocira vas na nešto veoma ozbiljno, hladno, nezanimljivo? Ne mora biti tako! Rušimo predrasude i djeci otkrivamo zanimljivu stranu povijesti koja živi u bajkovitim prostorima HDA-a koji bi mogao glumiti scenografiju i u filmovima Harry Pottera. Tamo se kriju čudesne zbirke s više od 2 milijuna fotografija različitih oblika i tehnika, vrijedna nacionalna filmska baština od 6.000 naslova audiovizualnih djela, knjižnica HDA koja sadržava više od 160.000, zbirka karata sa 4.631 kartografskih jedinica, više od 24.000 plakata, brojne grafike… Mnoštvo toga!
Nakon vođenog obilaska u prostorima HDA-u biti će organizirana projekcija kultnih animiranih filmova birana za djecu.

Dalija Dozet – Filmska radionica analognog filma

Filmska radionica analognog filma, pod pedagoško umjetničkim vodstvom filmske redateljice Dalije Dozet, istražuj kreativnu i tehničku pozadinu filmske povijesti. Polaznicima se pruža prilika otkriti kako je nastala filmska umjetnost, naučiti ponešto o starim filmskim kamerama i projektorima koje će vidjeti uživo, te novo znanje primijeniti u obliku praktičnog rada, direktne animacije na filmsku traku. Kroz upoznavanje i proces izrade kratkog eksperimentalno-animiranog filma, polaznici direktnom intervencijom na 16mm traku bojaju, grebu i upisuju novi sadržaj – novi film! Rezultat radionice je kratki film u tehnici scratchinga i bojanja koji se projicira sa 16 mm projektora. Takva tehnika direktne animacije interaktivna je i zaigrana, spaja naizgled nespojive dijelove filma; film i likovno izražavanje, znanost i umjetnost.

 

Gradsko kazalište "Žar ptica" - Praktikum Zagreb - Zagreb tak imam te rad - program - dječji kamp

 

PETAK 10. 01. Kazališno-dramski dan

GK Žar ptica: Tonček i Točkica“, režija: Anja Maksić Japundžić

Posljednji dan zimskog kampa spajamo maštu, kulturu i kreativnost uživanjem u kazališnoj umjetnosti! Djecu vodimo u Gradsko kazalište Žar ptica, šesterostruki dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade, na predstavu „Tonček i Točkica“. Scenska izvedba romana Ericha Kästnera priča je o iskrenom, neraskidivom prijateljstvu djevojčice i dječaka za koje društvo vjerojatno nije zamislilo da budu prijatelji. Tonček i Točkica su se pronašli, usprkos razlikama, i svoje su prijateljstvo spremni braniti kao istinsku vrijednost. Rečenica iz Kästnerova romana uokviruje poruku predstave: „Ljudi su već kao djeca upravo ono, što će kasnije postati. Kao dalekozori, koje možeš rastezati.“

Ante Krstulović – Gostovanje glumca GK Žar Ptica

Nakon predstave, dramsko iskustvo upotpunjujemo gostovanjem akademskog glumca iz dječjeg kazališta Žara Ptica – Ante Krstulovića. Kroz dramske igre, glumac će upoznati djecu s tajnama glumačkog zanata, metodama kazališnih vježbi, osnovama pantomime i bespredmetne radnje. Ante je član glumačkom ansambla u GK Žar ptica gdje ga gledamo u mnogim dječjim predstavama (Družba Pere Kvržice, Mačak u čizmama, Naša mama je postala zmaj, Crvene cipelice, Siromah i vrag, Janko i čarobni grah, Heidi i druge).

Umjetnički kamp za djecu osnovnoškolce

ŠTO RADIMO NA KAMPU?

U skladu s rasporedom događanja u kulturnim institucijama svake godine nudimo izmijenjeni program. Obilazimo izložbe u muzejima i provodimo likovne radionice na temu velikih umjetnika. Gledamo predstave u dječjim kazalištima. Upoznajemo vrhunske umjetnike i učimo o glumi, filmu, glazbi i likovnoj umjetnosti. Istražujemo Zagreb i slušamo priče o gradskim zanimljivostima, vozimo se javnim prijevozom i upoznajemo zagrebačke parkove. Imamo vrijeme za slobodnu igru u prirodi i gledanje kultnih dječjih filmova uz kokice. Ili čitamo priče i radimo igrokaze. Igramo društvene igre, slušamo glazbu i plešemo. Učimo kroz zabavu i stručno vodstvo.

Djeca će na ovaj način imati priliku upoznati naš Zagreb grad prilagođen njima i njihovim interesima.

Svaki dan započinjemo okupljanjem u centru na Srednjacima gdje ćemo djecu upoznati s planiranim kulturnim institucijama koje ćemo posjetiti i rasporedu tijekom dana. Nakon uvodnoga razgovora krećemo u akciju!

Muzeji i druge kulturne institucije kroz prikaz ljudskog stvaralaštva formiraju „most“ između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a kroz interaktivan i vođeni obilazak te 3D doživljaj, djecu ćemo educirati o kulturnoj baštini i njezinoj vrijednosti te odgovornosti koju tradicija predstavlja za budućnost.

posjet muzeju zagreb tak imam te rad ljetni kamp

Nakon odmora i ručka uz gostovanje stručnjaka iz područja glume, filma, glazbe, znanosti izražavano se kreativno na radionicama i uživamo u produktima svoga rada ili samo uživamo u slobodi izražavanja.

Za kraj dana biramo dječje filmove uz kokice i odmor na jastucima. Druženje s prijateljima.

posjet muzeju muo ljetni kamp praktikum

Program uključuje:

  • dva voditelja grupe
  • obilazak 4 zagrebačka muzeja/kulturnih institucija tijekom četiri dana programa
  • kreativne i edukativne radionice pod stručnim vodstvom, gostovanja stručnjaka
  • slobodnu igru u prirodi
  • organizirani ručak
  • međuobrok
  • gledanje dječjih filmova uz kokice
  • društvene igre
  • vožnja javnim prijevozom i upoznavanje znamenitosti grada Zagreba

Protekla događanja