Filmske radionice za djecu i mlade

Stalno nešto snimaš, čitaš i gledaš više filmova i serija od svog prosječnog frenda?
Tvoje oko tipičan dan vidi dramatično?
Svaka minuta, svaki odlazak u dućan, čak i bacanje vreće smeća ti se čini kao izvrsna prilika za nešto posnimiti i montirati?
Imamo fenomenalnu stvar za tebe pravog filmaša!
Upiši se na našu filmsku radionicu i nauči tajne filma i svega što uz film dolazi. Nauči snimati, montirati pa čak i glumiti pred kamerama!
  Pridruži nam se!

ORGANIZACIJA RADA

Za koga djecu i mlade – od 9 godina i stariji
Trajanje od listopada 2022. do travnja 2023.
Kada jednom mjesečno, nedjeljom, od 9 – 14 sati
Gdje Selska 90B, Trešnjevka, Zagreb
Cijena 400 kn/53.09 EUR mjesečna članarina

Od listopada 2022. do travnja 2023. provodimo ciklus filmskih radionica namijenjenih mladima.

Moguće je sudjelovati na svim radionicama ili na radionici po odabiru.

 

RASPORED RADIONICA

 1. FILMSKI SET i FILMSKI JEZIK – 2. listopada 2022.

TEORIJA prilagođena uzrastu:  a) povijest filma (Camera Obscura, Braća Lumière, Muybridgeova oklada), filmska gramatika (vrste filmova, planovi i rakursi, vrste pokreta), b) set (tko je tko u procesu stvaranja filma, kako funkcionira snimanje, čemu služi i kako se koristi filmska klapa, objašnjenje standardnog zvanja prije „akcije“)

PRAKSA: snimanje improviziranih scena s dodijeljenim ulogama na setu koristeći sve naučene tipove kadrova (planova i rakursa). Raskadriravanje i promišljanje događaja u sceni.

 1. SCENARIJ – 6. studenog 2022.

TEORIJA: Scenaristički programi, standardi formatiranja i njihova funkcija, nepisana pravila pisanja scenarija itd. Primjeri scenarija hrvatskog filma kao i Hollywoodskih filmova

PRAKSA: Pisanje vlastitog scenarija za budući kratki film

 1. SNIMANJE I GLUMA PRED KAMEROM – 4. prosinca 2022.

TEORIJA: Osnovi snimateljski „trokut“: ekspozicija, blenda i ISO i njihov međuodnos, objektivi i žarišne duljine, povijest fotografije i prvi snimci, razlike između filma (celuloida) i digitalne slike, kako funkcionira kamera (camera obscura)

PRAKSA: eksperimenti i demonstracija naučenoga. Po mogućnosti na scenama filma kojega su sami osmislili od prethodnog puta.

 1. FILMSKA ANALIZA – 15. siječnja 2023.

TEORIJA: Gledanje kratkih filmova i inserata/scena filmova različitih vrsta (eksperimentalni, igrani, animirani, dokumentarni), uočavanje sličnosti i razlika, osvještavanje „režije“ u tim primjerima

PRAKSA: Ponovno gledanje vlastitih snimki od ranije (s 1. i 3. sata), analiza odgledanog, pokušaj drugačijeg snimanja i/ili pokušaj imitiranja ranije odgledanih primjera

 1. REŽIJA, SNIMANJE I FILMSKA GLUMA – 5. veljače 2023.

Rad na vlastitom filmu

 1. REŽIJA, SNIMANJE I FILMSKA GLUMA – 19. ožujka 2023.

Rad na vlastitom filmu.

 1. MONTAŽA – travanj 2023.

Montaža vlastitog filma.

Što se radi na filmskim radionicama?

Na uvodnoj radionici radimo na osmišljavanju teme, sadržaja i vizuala. Učimo o povijesti filma, filmsku gramatiku i kako uopće funkcionira snimanje. Kroz analizu i razradu pomoći ćemo ti otkriti kakav se filmaš krije u tebi!

Radionica snimanja otkrit će ti sve tajne filmske kamere i potaknuti te da sam promatraš svijet iz drugačije perspektive. Što je kadar, plan, rakurs? Kako snimiti scenu? Kako našu stvarnost učiniti filmskom pričom? Imat ćeš priliku naučiti kako od ideje do filma u nekoliko koraka podijeliti svoje viđenje svijeta sa publikom.

Na radionici Scenarija imaš priliku smisliti i napisati tekst za svoj vlastiti film. Oživi najluđa bića iz mašte uz pomoć filmske čarolije! Naravno, tijekom radionice Filmske glume imat ćemo ih priliku i odglumiti.

Radionica montaže uključuje spajanje zasebne snimke u logičnu cjelinu i pričanje priče. Nauči montirati film kroz rad na vlastitom materijalu i otkrij kreativne čari ove filmske profesije!

Film u gledatelju izaziva smijeh, plač, strah, a kojim metodama se to uspijeva, saznat ćeš na radionici eksperimentalnog filma i filmskih trikova gdje ćeš ih konačno i sam u praksi isprobati.

I za kraj, malo filmskog glamura možeš otkriti upravo na ovoj radionici, na kojoj ćeš kroz snimanje filma sa ekipom ispred i iza kamere zablistati u punom sjaju.

Radit će se u grupama i samostalno, ovisno o interesima i volji polaznika. Svakom polazniku pristupit će se prema njegovom senzibilitetu i prema tome ga usmjeravati u filmskom mediju.

Od veljače do lipnja napravit ćemo niz kratkih filmova i video blogova koje odmah postavljamo na naš YouTube kanal.

Metode i ciljevi rada filmske radionice:

 • Razvoj kreativnog procesa u svakodnevnom životu.
 • Edukacija polaznika o filmu, filmskom procesu i filmskom jeziku.
 • Pružanje osnovnih tehničkih znanja potrebnih za proces izrade filma.
 • Upoznavanje s manje poznatim filmskim formama i širenje perspektive o filmu.
 • Razvijanje kritičke svijesti o svijetu oko sebe.

Kroz stručno vodstvo, zanimljiva gostovanja filmskih profesionalaca, praktične i zabavne vježbe, zajedno ćemo proputovati svijetom filma.

Voditelj radionice

Veno Mušinović

voditelj filmske radionice

Veno Mušinović Praktikum ZagrebVeno Mušinović znatiželjno je dijete rođeno davne 1988. Od tada je diplomirao filozofiju u Zagrebu, pa filmsku režiju u Pragu, a onda je tome dodao i dramaturgiju nazad u Zagrebu. I učio bi i studirao još da nije morao raditi. A bio je više godina na televiziji prvo kao montažer pa kreativni producent. I uz sve to godišnje održi 20ak filmskih i dramskih radionica uglavnom za djecu i mlade po čitavoj Hrvatskoj. I filmovi koje snimi s klincima putuju po raznim svjetskim festivalima. Osim toga voli sport, stripove, sunce, kišu i muziku. I mačke! Nakon Veninog filmskog tečaja svaki polaznik će znati koji je recept za dobru filmsku priču.