Filmske radionice za djecu i mlade

Stalno nešto snimaš, čitaš i gledaš više filmova i serija od svog prosječnog frenda?
Tvoje oko tipičan dan vidi dramatično?
Svaka minuta, svaki odlazak u dućan, čak i bacanje vreće smeća ti se čini kao izvrsna prilika za nešto posnimiti i montirati?
Imamo fenomenalnu stvar za tebe pravog filmaša!
Upiši se na našu filmsku radionicu i nauči tajne filma i svega što uz film dolazi. Nauči snimati, montirati pa čak i glumiti pred kamerama!
  Pridruži nam se!

ORGANIZACIJA RADA

Za koga djecu i mlade – od 9 godina i stariji
Trajanje od veljače do lipnja tijekom školske godine
Kada jednom mjesečno, nedjeljom, od 9 – 14 sati
Gdje Selska 90B, Trešnjevka, Zagreb
Cijena 350 kn (mjesečno)

Od veljače 2022. do lipnja 2022. provodimo ciklus filmskih radionica namijenjenih mladima.

Moguće je sudjelovati na svim radionicama ili na radionici po odabiru.

Raspored radionica:

1. „FILMSKI SET I FILMSKI JEZIK“ – 27. veljače 2022.
  2. „SCENARIJ“ – 13. ožujka 2022.
  3. „SNIMANJE I GLUMA PRED KAMEROM“ – 10. travnja 2022.
  4. „FILMSKI TRIKOVI, SNIMANJE I FILMSKA GLUMA“ – 15. svibnja 2022.
  5. „REŽIJA, SNIMANJE I FILMSKA GLUMA + MONTAŽA“ – 12. lipnja 2022.

Raspored radionica

Što se radi na filmskim radionicama?

Na uvodnoj radionici radimo na osmišljavanju teme, sadržaja i vizuala. Učimo o povijesti filma, filmsku gramatiku i kako uopće funkcionira snimanje. Kroz analizu i razradu pomoći ćemo ti otkriti kakav se filmaš krije u tebi!

Radionica snimanja otkrit će ti sve tajne filmske kamere i potaknuti te da sam promatraš svijet iz drugačije perspektive. Što je kadar, plan, rakurs? Kako snimiti scenu? Kako našu stvarnost učiniti filmskom pričom? Imat ćeš priliku naučiti kako od ideje do filma u nekoliko koraka podijeliti svoje viđenje svijeta sa publikom.

Na radionici Scenarija imaš priliku smisliti i napisati tekst za svoj vlastiti film. Oživi najluđa bića iz mašte uz pomoć filmske čarolije! Naravno, tijekom radionice Filmske glume imat ćemo ih priliku i odglumiti.

Radionica montaže uključuje spajanje zasebne snimke u logičnu cjelinu i pričanje priče. Nauči montirati film kroz rad na vlastitom materijalu i otkrij kreativne čari ove filmske profesije!

Film u gledatelju izaziva smijeh, plač, strah, a kojim metodama se to uspijeva, saznat ćeš na radionici eksperimentalnog filma i filmskih trikova gdje ćeš ih konačno i sam u praksi isprobati.

I za kraj, malo filmskog glamura možeš otkriti upravo na ovoj radionici, na kojoj ćeš kroz snimanje filma sa ekipom ispred i iza kamere zablistati u punom sjaju.

Radit će se u grupama i samostalno, ovisno o interesima i volji polaznika. Svakom polazniku pristupit će se prema njegovom senzibilitetu i prema tome ga usmjeravati u filmskom mediju.

Od veljače do lipnja napravit ćemo niz kratkih filmova i video blogova koje odmah postavljamo na naš YouTube kanal.

Metode i ciljevi rada filmske radionice:

• Razvoj kreativnog procesa u svakodnevnom životu.
  • Edukacija polaznika o filmu, filmskom procesu i filmskom jeziku.
  • Pružanje osnovnih tehničkih znanja potrebnih za proces izrade filma.
  • Upoznavanje s manje poznatim filmskim formama i širenje perspektive o filmu.
  • Razvijanje kritičke svijesti o svijetu oko sebe.

Kroz stručno vodstvo, zanimljiva gostovanja filmskih profesionalaca, praktične i zabavne vježbe, zajedno ćemo proputovati svijetom filma.

Voditeljica radionice

Dalija Dozet

voditeljica filmske radionice

DALIJA DOZET PRAKTIKUMRežiju igranog filma završila je na ADU u Zagrebu. Tijekom studija napisala je i režirala kratke igrane filmove koji su prikazani na hrvatskim i inozemnim festivalima. Kao asistent režije radi na dugometražnim filmovima i reklamama. Snima, režira i montira glazbene spotove, eksperimentalne autorske filmove te surađuje u kazališnim projektima kao VJ i autor making of-ova za kazalište i film. Režirala je i u sklopu vanjske produkcije za HRT. Kao voditeljica filmskih radionica za djecu i odrasle surađuje sa Kino klubom Zagreb, Bacačima sjenki i Ruksakom (pun)im kulture. 2016. pokrenula je Filmsku Rundu, reviju kratkog filma u Osijeku. Trenutačno razvija svoj prvi dugometražni autorski film.

Izbornik