Orašar u MUO - Praktikum Zagreb

Orašar – najljepša božićna bajka i Praktikum u MUO

U suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt tijekom izložbe Orašar – najljepša božićna bajka Praktikum je izveo kreativni popratni program za djecu osnovnoškolce kroz dramski, glazbeni i likovni izričaj.

Uz podršku LIDL Hrvatska radionice su se održavale nedjeljom tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017., pod vodstvom priznatih umjetnika iz svoga područja.

 

Program Udruge Praktikum započeo je likovnom radionicom na kojoj su polaznici uz voditelja Patricia Alejandra Aguera Marina od recikliranih materijala izrađivali reljef na temu likova iz bajke Orašar. Uz kipara Ivana Fijolića polaznici su izradili konstrukciju lutka Orašara.

Osim likovnih, održane su i glazbene radionice pod vodstvom jazz umjetnice Melite Lovričević na kojoj su polaznici osvještavali i izražavali impresije na najpoznatije melodije Orašara kroz vokalne i glazbene elemente.

Dramsko-lutkarska radionica pod vodstvom glumaca Kristijana Ugrine i Davora Kovača koji su s polaznicima od raznih predmeta i tkanina kreirali likove iz Orašara te kroz dramske vježbe pripremili kraće igrokaze.

Izložba „Orašar – najljepša božićna bajka“ donosi slojevito koncipiranu priču o slavnoj povijesti planetarno popularnog baleta, počevši od njegove praizvedbe do današnjih dana. Izloženi su kostimi, skice, fotografije i scenografski kartoni praizvedbi „Orašara“ iz prestižnih kulturnih ustanova, počevši od Državnog muzeja za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga u kojem je balet praizveden 1892. godine.

Djela polaznika u MUO moguće je razgledati do 29. veljače!

Na otvorenju izložbe 27.11.2016. predstavljena je i Lidlova ponuda drvenih, nenasilnih, zabavnih i didaktičkih igračaka. Ovu suradnju najavila je poznata glumica i voditeljica Doris Pinčić, a događaju su prisustvovala i djeca iz Dječjeg doma Lipik, koja su imala priliku sudjelovati u kreativnoj radionici.

Za kraj našeg programa u Muzeju za umjetnost i obrt u sklopu izložbe Orašar održao se prekrasan koncert “More Love for Tchaikovsky”, u izvedbi glazbenih umjetnika Melita Lovricevic, Petar Ćulibrk i Enesa Kuglera, članova sastava More Love Ensemble, koji nastavljaju dugu i lijepu tradiciju ispreplitanja i spajanja jazz i klasične glazbe.

Za ovu posebnu prigodu pripremili su vlastitu interpretaciju odabranih skladbi velikog ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog, i sve to uz izvrsnu pratnju violinista Marka Firsta.

Protekla događanja

10 GODINA PRAKTIKUMA :)

U 10 godina postojanja, puno je toga iza Praktikuma, edukativni programi, kreativne radionice, dječji tematski kampovi te još mnoštvo zabavnih programa koje ne možemo nabrojati na prste dvije ruke, sve…

Izgradili smo Orašara

Ovom likovnom radionicom završili smo ciklus naših radionica o Orašaru u Muzeju za umjetnost i obrt. S kiparom Ivanom Fijolićem crtali smo lutka Orašara, a zatim izgradili trodimenzionalnu fantastičnu konstrukciju lutka…

Muziciramo uz Orašara

Melita Lovričević, Priča o Orašaru - Praktikum Zagreb
Na ovoj radionici polaznike je u glazbeni svijet priče o Orašaru uvela jazz glazbenica i voditeljica radionica pjevanja u Praktikumu, Melita Lovričević. Polaznici su muzicirali i proizvodili zvukove dočaravajući određene…

Recikliramo i stvaramo

Likovnom radionicom otvorili smo ciklus radionica u sklopu izložbe Orašar – najljepša božićna bajka u Muzeju suvremene umjetnosti. Umjetnik Patricio Alejandro Aguero Marino održao je likovnu radionicu na kojoj su…