Dramske radionice za djecu, mlade i odrasle

Oduvijek maštaš o pozornici i reflektorima?
Zanima te scenski pokret i želiš govoriti poput Cicerona, a ni transformacija likova ti nije strana?
Možda želiš naučiti kako se nositi sa strahom i tremom od javnog nastupa?
Ili… se samo želiš zabavljati i učiti kroz dramsko i filmsko stvaralaštvo?
  Pridruži nam se!

ORGANIZACIJA RADA

Za koga djecu i mlade, grupe 5 do 7 godina, 7 do 9 godina, 9 do 11 godina, 12 do 14 godina, 15 do 18 godina
Trajanje od rujna do lipnja (završna produkcija u jednom od zagrebačkih kazališta)
Kada jednom tjedno u trajanju od 60, 90, ili 120 minuta
Gdje Selska 90b – Trešnjevka
Cijena 40 EUR (301,38 kn), 45 EUR (339,1 kn)  ili 50 EUR (376,73 kn)  mjesečna članarina za djecu i mlade

Naši voditelji vrhunski su dramski pedagozi s iskustvom rada u vodećim dječjim i kazalištima mladih, teatrima, glumci i filmski voditelji s dugogodišnjim iskustvom u području filma i glumačkim školama.

Radionice se ne održavaju tijekom školskih praznika.

 Ministarstvo znanosti i obrazovanja verificiralo je dramski program Praktikum centra za djecu i mlade.

DRAMSKE RADIONICE – od predškolske do odrasle dobi

Dramske igre se dugo koriste u obrazovanju mladih pri čemu su se pokazale vrlo učinkovitima. Daju mogućnost mladima da se otvore i komuniciraju na drugačijoj razini i lakše usvajaju pojmove i tipove ponašanja koji im inače predstavljaju problem. One su izvrsne za razvijanje inteligencije, pamćenja i govornih sposobnosti, a potiču i povezanost mladih unutar grupe. Budući da je za sve korištene tehnike neophodan grupni rad, dramske igre služe i za jačanje grupne dinamike i suradnje. Omogućuju bolje opuštanje i upoznavanje drugih ljudi te postupno dovode do osjećaja sigurnosti i međusobnog poštovanja unutar grupe što je iznimno važno za samopouzdanje i sigurnost. Kroz rad na razvoju likova, djeca i mladi razvijaju i samosvijest te jačaju toleranciju jer im ta metoda omogućuje razvijanje svijesti o životu i problemima drugih ljudi. Dramske igre su se pokazale korisnima u smanjivanju straha od javnog nastupa.

Što se radi na dramskim radionicama?

Kroz školsku godinu sa svakom se grupom rade osnovne kazališne vježbe. Počinje se s vježbama upoznavanja, prihvaćanja unutar grupe, te dramskim igrama. Slijedi razvijanje svijesti o tijelu i glasu, upoznavanje s likovima, kreiranje improvizacija te, naposljetku, razrada i produkcija završne predstave.

Metode i ciljevi rada dramskih radionica:

  • Edukacija polaznika o pojmu dječjih i kazališta mladih te primjena kazališnih metoda u svakodnevnom životu
  • Upoznavanje s dramskim metodama (osvješćivanje tijela, rad na glasu i pokretu, rad na dramskim situacijama i karakterima te kreiranje improvizacija, Forum teatar, rad na scenama iz dramskih tekstova)
  • Razvijanje svijesti o ljudima i životu oko sebe te pojačavanje tolerancije i osjećaja pripadnosti kod djece i mladih
  • Razvijanje svijesti o važnosti kazališta i upoznavanje s amaterskim kazalištima
  • Edukacija o primjenama kazališnih metoda u poticanju kreativnosti čime se otvaraju putovi za kreativno razmišljanje i u ostalim djelatnostima te u svakodnevnom životu
  • Jačanje verbalnih i motoričkih sposobnosti

Po završetku programa dramskih i filmskih radionica stvaramo evidenciju naših polaznika koji će uz našu preporuku biti spremni i obučeni pojaviti se na bilo kojem castingu za djecu i mlade! Naši polaznici ostvarili su brojne uloge u reklamama, serijama i filmovima: Vip i A1 reklame, božićna reklama za Hrvatski Telekom, reklama za torticu „Mannequin challenge“, TV reklame za Kraš, Lidl i Deichmann, reklama za Saponiu, film „Hitman`s bodyguard“, studentski film „Škola koja ne postoji“, dugometražni igrani film Branka Schmidta „A bili smo vam dobri“, kratkometražni film „Lazanje“, serija „Dnevnik velikog Perice“, serija „Dar mar“, serije Nove TV „Zlatni dvori“, „Drugo ime ljubavi“ i „Čista ljubav“, televizijska serija „Crno-bijeli svijet“, pilot projekt Amazon produkcije „The dark tower“ Glena Mazzare, show „Tvoje lice zvuči poznato“, spot Stoke „Menjaj se“, Povijest pčela – HNK, serija Nove TV „Kumovi“, kratki igrani film Marija Maceda „Igre Milosti“ itd.

Za one koji razmišljaju o upisu na Akademiju dramskih umjetnosti, organiziramo i pod stručnim vodstvom provodimo pripreme za prijemni ispit. Pojedinosti pogledajte ovdje. 

Možemo se pohvaliti kako su naši polaznici dramskih radionica i priprema za upis na Akademiju dramskih umjetnosti Fran Hercog, Klara Modrić i Aleksandar Filo uspješno upisali Akademiju dramskih umjetnosti u Osijeku i Rijeci, Jan Leko Studij glume na međunarodnom sveučilištu Libertas, a Dora Kolobarić Studij dramske umjetnosti na London South Bank University u Londonu. Sretni i ponosni!

Voditelji radionica

Davor Kovač

voditelj dramske radionice

DAVOR KOVAČ PRAKTIKUMZavršava Umjetničku akademiju u Osijeku, odsjek glume i lutkarstva, 2008. godine. Za vrijeme studija igra u HNK-u Osijek i na Osječkom ljetu kulture u predstavama: Cyrano de Bergerac i Grižula, r. Z. Sviben i Zastave, barjaci, stjegovi, r. G. Paro.

Od 2009. postaje stalni član ansambla Kazališta lutaka Zadar. Igra u predstavama: Robinzon Crusoe, Poštarska bajka, Postolar i vrag, Tri praščića, Vrtuljak tajni i Grinch. Jedan je od osnivača i ravnatelj umjetničke organizacije Pierre Vally Teatar u Zagrebu i član internacionalne grupe Kružok o glumačkoj igri pri Studiju za istraživanje umjetnosti pod vodstvom T. Janežiča u Sloveniji. Igra u predstavama HK-a Pečuh, Glej Gledališća Ljubljana i Tvornice Lutaka Zagreb.

Od 2011.-2013. igra u dugometražnom igranom filmu Korak po korak, u režiji B. Čakić-Veselič i animator je lutaka u televizijskom serijalu za djecu Tajni dnevnik Patke Matilde na HRT-u. Igra i režira dvije lutkarske predstave u Pierre Vally Teatru Medo protiv gospodina Ne Može i gospodina To Nije U Redu i Rodino pismo Žapcu. Igra u predstavama: Žeđ, r. V. Velev, te umjetničkoj suradnji Liberdance i VIA Sofije Grando, r. S. Kovač, Pierre Vally Teatar.

Od 2014.-2015. godine radi kao asistent redatelja na predstavi Pobuna Lutaka u režiji: G. Smoljanovića u Kazalištu lutaka Zadar. Igra u predstavama Galicija, r. I. Srnec, koprodukcija: Točka na I, CKT, ADU Zagreb i FF Zagreb, Evropa Danas: Glasovi, pojave, lica, osobe, r. Z. Sviben u produkciji 3. Festivala Miroslava Krleže, Slagalica, r. G. Smoljanović, koprodukcija Teatar To Go i MSU Zagreb i Dedal 2.0 autora/redatelja B. Kadina u Teatru ITD.

Od 2012. voditelj je dramskih grupa i radionica u umjetničkoj organizaciji Točka na I, KNAP-u, Udruzi Praktikum i u sklopu projekta Ruksak (pun) kulture pri Ministarstvu kulture.

Nikolina Bakmaz

voditeljica dramske radionice

Nikolina Bakmaz Praktikum ZagrebRođena je u Zagrebu, nakon Škole za Primijenjenu umjetnost i dizajn upisuje studij teologije. Tijekom studija odlazi u Texas gdje vodi tjedne dječje kampove u različitim gradovima. Tu nastaje senzibilitet u radu s djecom koji kasnije nastavlja kroz sve vrste dječje animacije i dramsko pedagoškog rada.
Kao dijete ZKMa nastavlja edukaciju kroz niz različitih glumačkih, dramskih, mimskih, klaunskih radionica. Završila je četverogodišnji glumački program Studija Kubus te dvogodišnji glumački program Checkov i Meisner tehnike, Studio 9 Master Acting program.
Od 2014. vodi dramske grupe sa svim dobnim skupinama (Zaprešićko kazalište za djecu i mlade, Teatar Tirena, Max teatar, Kazališna radionica „Idemo se igrati“ CZKIO Susedgrad, Praktikum)
2020. brani rad na post diplomskom specijalističkom studiju dramske pedagogije u kojem propituje odnos dramsko pedagoškog rada i produkta – predstave. Stječe titulu sveučilišne specijalistice dramske pedagogije.
Trenutno ju zabavlja propitivanje dinamike grupe te postavljanje ili micanje granica unutar dramsko pedagoškog rada.
Obožava igru.
Slobodno vrijeme provodi u višesatnim šetnjama s psom ili se zavuče u tišinu ateljea gdje se igra sa srebrom i izrađuje unikatni nakit.

Ante Krstulović

voditelj dramske radionice

Ante Krstulović, voditelj dramskih radionica, Praktikum Zagreb

Ante Krstulović glumac je u Gradskom kazalištu Žar ptica u Zagrebu.

Kao vanjski suradnik radio je u HNK Split. Igrao je u predstavama (Prije Sna, Zločin i kazna, Postojani Kositreni vojnik), snimao reklame i serije (Kud puklo da puklo, Loza, Hitna 93, Mamutica).

Ante je volontirao u dječjim sirotištima u Tanzaniji i jedini je aktualni Antuntun u svijetu! (igrao je Antuntuna u Rusiji i Turskoj za napuštenu djecu). Od avanturističkih pothvata posebno ističe kako se popeo na Kilimandžaro i kako je hodao Camino de Santiago 1000 kilometara u 32 dana!

Romina Vitasović Lučić

voditeljica dramske radionice

Romina Vitasović Lučić, voditeljica dramskih radionica

Romina je dramski studio pri Istarskom narodnom kazalištu upisala 1995. godine, kada započinje njezino zanimanje za glumu. Prva scenska iskustva stekla je tijekom tri godine u Dramskom studiju INK i brojnim pohađanjima radionica na Međunarodnom kazališnom festivalu mladih (MKFM) u Puli.
Diplomirala je glumu 2003. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Miralema Zubčevića. Igrala je u brojnim predstavama u Puli, Zagrebu i Sarajevu. Redateljica je predstave Teatra Naranča Vuk i sedam kozlića.
Televizijske uloge: Pod sretnom zvijezdom, Mamutica, Dolina sunca, Ne daj se, Nina, Ponos Ratkajevih, Zauvijek susjedi, Obični ljudi, Crna hronika
Filmske uloge: Libertango, Pink River, Šverceri hlapić
Disney uloge: Legenda o Tarzanu kao Terk
Ostale uloge: Spin Fighters (2020.)

Laura Bošnjak

voditeljica dramske radionice

Laura Bošnjak rođena je u Splitu 1997. godine. Kroz osnovnu i srednju skolu pohađala je satove baleta i mačevanja, te je pet godina pohađala dramski studio kazališta PlayDrama gdje je 2015. godina asistirala  redateljici Anastasiji Jankovskoj u radu sa djecom na predstavi San ljetne noći. Također, zajedno sa skupinom polaznika glumačkog studija kazališta PlayDrama, sudjelovala je u predstavi Olje Lozice Nevidljivi grad koja je praizvedena kao dio programa Splitskog ljeta.

2016. godine završava Prvu jezičnu gimnaziju u Splitu i upisuje studij Glume na Akademiji dramske umjestnosti u Zagrebu pri kojoj je 2019. godine stekla status prvostupnice glume.
2017. sa skupinom studenata Akademije Dramske umjetnosti sudjeluje u realizaciji izvedbene šetnje Time u koprodukciji kazališta ZKM i umjetničke skupine U!zahvati. Iste godine snimila je i radiodramu Dica u režiji Daria Harjačeka i produkciji Hrvatske radio televizije.
U 2021. glumila je u dvije profesionalne kazališne predstave – Mjesec dana na selu u produkciji kazališta ITD. u režiji Anastasije Jankovske i Umorne priče u koprodukciji umjetničke organizacije Empirija i Eurokaza u režiji Ive Srnec Hamer.

Završila je diplomski studij Glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Protekla događanja