mladi za 54+ praktikum zagreb radionice

Mladi za 54+
Mladi za starije – zajedno u kulturi

Želeći spriječiti trendove socijalne isključenosti starijeg dijela populacije te nedostatak dostupne poduke za stručnjake u području umjetničkih i kulturnih aktivnosti za osobe starije od 54 godine, Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) je osmislio projekt ˝Mladi za 54+˝. Projekt se sastoji od 2 elemenata koja pokrivaju osposobljavanje djelatnika u kulturi i umjetnika za rad s osobama starijima od 54 godine; provođenje literarnih, glazbenih i likovnih radionica za populaciju 54+ kao i pripremu istraživanja o potrebama starijih osoba u polju kulture, pripremu završne izložbe i pripremu završne konferencije na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta.

Razvoj projekta i ciljevi:

  • Projekt će se provoditi od 23. srpnja 2018. do 23. siječnja 2019. Tijekom 6 mjeseci okupit će 50 osoba starijih od 54 godine i 8 djelatnika u kulturi i umjetnika s ciljem ojačavanja kapaciteta djelatnika u kulturi i umjetnika za rad usmjeren na društveno uključivanje osoba starijih od 54 godine.

Projekt provodi:

Vrijednost projekta:

  • Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
  • Ukupna vrijednost projekta je 224.662,34 kuna, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira iznos od 190.962,98 kuna  (85 posto sredstava)

mladi za 54+ praktikum zagreb

Suradnici i partneri

Svjetski savez mladih Hrvatska i Udruga Praktikum na projektu „Mladi za 54+“ surađuju s istaknutim hrvatskim androgozima i s nekoliko domova za stare i nemoćne osobe.

Budući da djelatnici u kulturi nisu obučeni za rad s populacijom 54+ (što je vidljivo iz analize nastavnih planova i programa nastavničkih studija u Republici Hrvatskoj) i da je obrazovanje odraslih nerazvijeno u smislu broja odraslih učenika i pružatelja usluga, na projektu Mladi za 54+ doskočilo se i tom problemu, i to kroz edukacije koje su provoditeljima projekta održali Andrej Marušić, ravnatelj Ustanove za obrazovanje starijih Dante iz Rijeke, u suradnji s kolegicom Marijetom Mašić, također iz ustanove Dante te docentice s Filozofskog fakulteta u Splitu: Marita Brčić Kuljiš i Moran Koludrović čije je područje interesa andragogija.

U Zagrebu surađujemo s dva doma za starije: Dom Centar i Dom Medveščak, a u Karlovcu s Domom sv. Antuna te s Udrugom invalida rada Zagreba.

Izvor informacija: mladiza54plus.com

Protekla događanja