Planinarenje za djecu

Petodnevni program planinarenja po Medvednici za djecu osnovnoškolce
  Pridruži nam se!

ORGANIZACIJA RADA

Program planinarenja po Medvednici provodi se tijekom školskih praznika.
Sljedeći program planinarenja predviđen je u tjednu prije početka školske 2019./2020. od 2. do 6. rujna, 2019.
Predviđene aktivnosti podložne su promjenama sukladno vremenskim uvjetima.

Uključene sve aktivnosti, ulaznice i radionice, ručak, međuobrok, stručno vodstvo dva voditelja.
Članovi Praktikum centra i redoviti polaznici ostvaruju pravo na popust. Moguće je sudjelovati tijekom cijelog programa ili dane po odabiru.

Svaki dan (od ponedjeljka do petka) nalazimo se u 08:00 sati ispred Praktikum centra na Srednjacima te u 08:30 sati na Šestinama, ispred restorana Šestinski Lagvić.
Povratak je u 16:00 sati ispred restorana Šestinski Lagvić te u 16:30 sati ispred Praktikuma na Srednjacima.

Na kamp treba ponijeti:

 • Prigodna obuća (gojzerice ili tenisice)
 • Sportska odjeća i dodaci (po mogućnosti sve od vodootpornih materijala)
 • Ruksak za planinarenje koji sadrži: papirnate maramice, rezervnu odjeću i bočicu za vodu
 • Za grupu je potrebno min. 10 polaznika, a max. 20 polaznika.

PLANINARENJE ZA DJECU

ŠTO RADIMO NA KAMPU?

Planinarenje zahtijeva disciplinu, kako tijela, tako i uma. Umjesto spavanja do podneva i boravka pred kompjuterom, ustajemo rano, provodeći dane u prirodi!

Djeca upoznaju planinarske staze i oznake, uče se orijentirati i snalaziti u prirodi, borave na svježem zraku te uz grupne igre, disciplinu i zabavu, svaki dan se kreativno izražavaju na radionicama u sklopu programa. Igraju društvene igre! Graničar, nogomet, Crna kraljica, neke su od dodatnih igara u prirodi.

Planinarenjem u prirodi vaše dijete će sklopiti nova prijateljstva – na planini se sve dijeli od čokoladice do zajedničkih napora prema cilju.

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da se 64 posto djece igra izvan kuće samo jednom tjedno, 28 posto nije se u zadnjih nekoliko godina nijednom prošetalo prirodom, 21 posto nije nikada posjetilo farmu, a svaki peti nikad se nije popeo na drvo. Moss, koji je tvorac termina “poremećaj deficita kontakta s prirodom”, kako bi opisao sindrom djece koja sve više vremena borave u zatvorenom prostoru i pod nadzorom, rekao je – “Mi svi znamo koje su prednosti boravka djece na otvorenom. No, naša djeca su sve više u zatvorenom prostoru!”

Dječji kamp kroz ovakve grupne aktivnosti pospješuje socijalne vještine te se potiče istraživački pristup, intelektualna znatiželja i kreativno izražavanje.

planinarenje za djecu praktikum zagreb

U prirodi se najbolje uči ne samo o životu u prirodi, već životu uopće. Mnogi planinari znaju da na planinama ne postoje statusni simboli već se prijateljstvo mjeri po obostranom osjećaju sreće i osmijeha koji nam je izazvala panorama ili pružanje ruke pri prelasku preko stijene. Tako vlada atmosfera zajedništva jer nam priroda diktira svoj ritam, obnavlja nas i daje novi doživljaj svijeta.

Divno je promatrati djecu kako se spontano prepuštaju obnavljajućoj energiji stabala i kako često traže da se ta “igra” grljenja stabla ponovi. Probajte i vi zajedno s njima!

Paket uključuje:

 • Dva voditelja grupe (iskusni planinari)
 • Planinarenje stazama Medvednice
 • Slobodna igra
 • Ručak u planinarskom domu
 • Međuobrok
 • Obilazak Rudnika Zrinski ili Medvedgrada
 • Jedan dan je rezerviran za boravak i aktivnosti u jednom od zagrebačkih parkova
 • Kreativne radionice s materijalima prikupljenim iz prirode, društvene igre i sportske aktivnosti
 • Organizirani prijevoz
 • Osiguranje

Protekla događanja