Pripreme za školu za predškolce i prvašiće

sebastian i mateo

U školu s osmijehom na licu!

U  Praktikum centru provodimo program Priprema za školu koji se zasniva na igri, djeci najpristupačnijem sredstvu učenja i obuhvaća elemente NTC sustava učenja, waldorfske pedagogije i najnovijih psiholoških spoznaja.

Cilj programa je potaknuti radost prema učenju i usvajanju novih znanja kako bi dijete s veseljem očekivalo polazak u školu, jer školski uspjeh ne ovisi o tome koliko će znanja dijete sa sobom donijeti, već o tome koliko će željeti stjecati nova znanja. 

Polazak u školu predstavlja uzbudljiv period za cijelu obitelj. To je vrijeme velikih promjena kod djeteta poput promjene zubi i intenzivnog rasta, kada se u djetetu bude nove sposobnosti i potreba za učenjem.

Misao vodilja Priprema za školu je razvoj djetetova samopouzdanja, na način da dijete osvijesti svoje sposobnosti, da ne posustaje odmah prilikom pogrešaka i da ima hrabrosti biti kreativno, a sve to djeca postižu kroz igru.

Program Priprema za školu provodi se pod stručnim vodstvom psihologa i pedagoga i namijenjen je djeci koja se pripremaju za polazak u školu kao i djeci koja su krenula u školu, a trebaju dodatni poticaj. Program omogućuje individualni napredak svakog polaznika u skladu s njegovim mogućnostima.

Ciljevi programa: 

Polaznici će u 8 mjeseci prolaziti kroz različite aktivnosti i igre kojima će razvijati vještine potrebne za uspješnu prilagodbu zahtjevima škole:

 • Pravilan hvat olovke, jasna linija uz adekvatan pritisak na podlogu
 • Definiranje jednostavnijih pojmova, prepričavanje kraćeg događaja ili priče u pravilnom slijedu
 • Rastavljanje i sastavljanje poznatih riječi na slogove, imenovanje i razlikovanje glasova u riječima
 • Razumijevanje prostornih i vremenskih odnosa
 • Razumijevanje odnosa broja, oblika i količine
 • Zadržavanje pažnje na zadacima
 • Poštivanje pravila i suradnja s drugima

U novom okruženju, vaši mališani napravit će veliki korak u socijalizaciji! Upoznat će nove prijatelje i naučiti kako se snaći u novoj okolini te pritom usvojiti poštivanje grupnih pravila i rješavanja konflikata.  

Kroz prezentacije vlastitih uradaka i razgovore u krugu razvijat ćemo komunikacijske vještine te će na taj način djeca učiti da ne govore svi u isti glas i kako govoriti pred skupinom.

Pri rješavanju zadataka i radnih listića naglasak je  na razvoju samopouzdanja kod svakog pojedinog djeteta. U želji da se izbjegne frustracija kod djece koja su manje uspješna u rješavanju određenih zadataka radit ćemo na grupnoj dinamici, odnosno uvažavanju, strpljenju i koncentraciji, a svako će dijete proći krug različitih zadataka i vježbi određenih vještina koje ćemo ponavljanjem usavršavati.

Kreativni smo i pri grafomotoričkim vježbama, pa će se djeca pri crtanju simetričnih i zrcalnih formi, ravnih i zaobljenih crta koristiti različite kreativne tehnike i igre (od pijeska i pastela do škarica i olovaka).

Kroz program potaknut ćemo djetetovo razumijevanje pravila igre, što će mu kasnije poslužiti za lakše razumijevanje i primjenu uputa za rad koje daje učitelj. 

Roditelji redovito dobivaju osvrt o napretku i smjernice za daljnji individualni rad s djetetom. 

Program Pripreme za školu osmišljen je na način da polaznici kroz igru, zabavu i druženje razvijaju samopouzdanje, radost ka učenju te usvajaju vještine važne za uspješno izvršavanje školskih zadataka:

 • Grafomotoričke vještine koje uključuju spretnost ruku i koordinaciju pokreta prilikom crtanja i pisanja. Kako bi razvili ove vještine, polaznici će prolaziti kroz razne vježbe crtanja i oblikovanja koristeći različite medije i tehnike (pijesak, plastelin, pastela, vodene boje, olovka…).
 • Spoznajne vještine koje uključuju razumijevanje prostornih i vremenskih odnosa, uočavanje sličnosti i razlika, razvrstavanje po klasama, poznavanje boja. Ove vještine polaznici će razvijati kroz pričanje priča, glumu, dramske i društvene igre te igre u pokretu.
 • Govor i rječnik uključuju jezično razumijevanje, definiranje jednostavnih pojmova, razumijevanje sličnosti i razlika i prepričavanje priče ili događaja. Polaznici će kontinuirano razvijati navedene vještine i vokabular kroz društvene igre, prezentacije pred grupom te kreativno izražavanje.
 • Predčitalačke vještine  koje uključuju prepoznavanje simbola slova i povezivanje s odgovarajućim glasovima, glasovnu sintezu i analizu te poznavanje i značenje riječi. Jezično izražavanje te interes za slova polaznici će razvijati kroz izazove, iskustvene aktivnosti, rimu i priče te društvene igre.
 • Predmatematičke vještine koje uključuju uočavanje odnosa, količine, zajednička svojstva predmeta te usporedbu, polaznici će razvijati iskustveno prolazeći kroz rimu, razne izazove, igre u pokretu te društvene igre.
 • Socio-emocionalne vještine uključuju suradnju s drugima, prilagodbu društvenim normama i prihvaćanje pravila grupe. Kroz posebno osmišljene aktivnosti, društvene igre i tehnike disanja vježbat će odgodu zadovoljstva te prepoznavanje, izražavanje i regulaciju emocija. Polaznici će u međusobnoj interakciji te kroz obradu bajki i priča za poticanje pozitivnih ponašanja učiti o sebi i svojim osjećajima.
 • Vještine usmjeravanja i održavanja pažnje  koje uključuju vidnu i slušnu pažnju. Sve radionice osmišljene su tako da kontinuirano razvijaju pažnju polaznika i postepeno ih navikavaju na održavanje pažnje potrebne u školskim uvjetima.
 • Vještine učenja i pamćenja  koje uključuju razvoj radnog pamćenja i vještine ponavljanja polaznici će kontinuirano usavršavati kroz igru i aktivnosti tijekom cijelog programa.

Pripreme za školu temelje se na kombinaciji edukativnih i kreativnih aktivnosti koje proizlaze iz psihologijskih spoznaja te elemenata NTC sustava učenja i waldorfske pedagogije. Polaznici kroz vođenu funkcionalnu igru razvijaju samopouzdanje te usvajaju znanja i vještine kako bi sam polazak u školu i učenje bilo zadovoljstvo kako za dijete, tako i za roditelja.

U program su uključene i tri terenske radionice kojima će polaznici upoznati školsko okruženje, snalaženje u prometu te vježbati matematiku u pokretu.

Program priprema za školu završava prezentacijom naučenih vještina te podjelom diploma.

ORGANIZACIJA RADA:

Program se provodi u grupama do 10 polaznika, od 01. listopada 2018. do 31. svibnja 2019., dva puta tjedno u trajanju od 60 min (ukupno 60 radionica kroz 8 mjeseci) pod stručnim vodstvom pedagoga i psihologa.

Lokacije provedbe programa: Drniška 20, Srednjaci, utorkom i petkom od 17:00 – 18:00 sati i Gajeva 2, Centar, ponedjeljkom i četvrtkom od 17:00 – 18:00 sati.

Prezentacijska radionica za sve zainteresirane roditelje na kojoj će imati priliku upoznati voditeljice te vidjeti konkretne primjere vježbi, biti će održana u utorak, 25. rujna u 18:00 sati u prostorijama Praktikuma na adresi Drniška 20/1, Srednjaci

Radionice se ne provode tijekom školskih praznika.

Sve informacije i upite za upis pošaljite nam na: info@udruga-praktikum.hr

Tips za roditelje - Naznake da je dijete spremno za školu 

Ako Vaše dijete:

 • Rado pomaže drugima
 • Dijeli igračke s prijateljima
 • U igri čeka svoj red
 • Uspijeva pratiti priču od početka do kraja
 • Rado pristupa izvršavanju zadataka
 • Uspijeva zadržati pažnju na zadatcima 10 do 15 minuta
 • Zna vezati vezice ili zatvoriti patenti zatvarač
 • Može hodati nogom ispred noge po suženoj površini
 • Uspijeva skakati na jednoj nozi
 • Može rukom dotaknuti uho preko glave
 • Uspješno odgađa zadovoljenje potreba
 • Prepoznaje kako se osjeća
 • Stvara određene oblike crtanjem ili slikanjem uz predodžbu
 • Prepoznaje neka slova abecede
 • Imenuje prvo slovo kojim počinje riječ
 • Zna napisati svoje ime
 • Poznaje odnose više/manje, ispred/iza, iznad/ispod…
 • Poznaje osnove ponašanja u prometu

 

Voditeljica programa:  Iva Kolimbatović

Magistra psihologije koja je svoju pomagačku karijeru posvetila djeci svih uzrasta. Magistrirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te nakon studija nastavlja svoje profesionalno usavršavanje u području razvojne psihologije te terapijskog rada s djecom i mladima. Iza nje je edukacija za stručnjake koji rade s djecom i obiteljima „Čarobna svjetiljka“ te edukacija iz terapije igrom usmjerene na dijete (Child Centered Play Therapy – CCPT), u organizaciji švicarske organizacije INA – International Academy for Play Therapy studies and Psychosocial Projects. U njoj najdražem području, terapiji igrom, aktualno se nastavlja educirati kroz dvogodišnju edukaciju iz terapije igrom u organizaciji Centra za terapiju igrom Sanja Ivanušević Grgas (CETI).

Uz individualni terapijski rad s najmlađima uživa i u grupnom radu s djecom, mladima i odraslima te broji godine iskustva u radu s roditeljima na izgradnji i osnaživanju roditeljskih kompetencija. U pripremi predškolaca za izazove koji ih čekaju u školi radila je i ranije, u grupnom i u individualnom kontekstu kao i na osnaživanju dječjih komunikacijskih i socijalnih vještina.

 Uz svakodnevnu igru u profesionalnom okruženju, privatno uživa u igri sa svojim kućnim ljubimcima, psom i kornjačom, u šetnjama po prirodi, ispijanju toplih napitaka i čitanju knjiga.

 

Komentari roditelja:

“Program mi se jako svidio, a svidio se i mom djetetu. Sviđa mi se što se sve odvijalo u prijateljskoj i opuštenoj atmosferi, što se učilo i radilo kroz igru, pjesmu, ples i likovni izričaj. Smatram da ste nastojali i uspjeli prihvatiti svako dijete sa svojim specifičnostima, takvo kakvo je, uvijek gledajući prvo ono što je dobro i pozitivno, pa tek onda prijedlozi i rad na nedostacima. Posebno bih pohvalila to što ste uključili posjet školi, koji je na Enyu ostavio vrlo pozitivan dojam. Također, mi se svidjela završna prezentacija za roditelje, mislim da je bilo vrlo zabavno i lijepo.  Sigurna sam da je Enya profitirala ovim pripremama, jer se družila, igrala i učila, usvajala nove stvari ili utvrđivala stare u novoj sredini, a za dijete je raznolikost takvih iskustava, prilika da upoznaje i uči od drugih ljudi dragocjena. Dobro je to što su učiteljice i voditeljice priprema bile super, te su uvijek pružale djeci sjajan odraz ili primjer. Smatram da su voditelji jako važni, čak ni najbolji program ne bi bio uspješan da voditelji nisu dobri!”

Nina Vukošić, mama od polaznice Enye

“Izrazito sam zadovoljna programom, posebno voditeljicama. Odlično su osmislile koncept rada i suradnje s djecom. Djeca potpuno različitih karaktera su pronašla zajednički jezik i odlično savladali program što smo i vidjeli kroz prezentaciju na završnom satu.  Dijete je naučilo puno toga, što su mi potvrdili na upisu u školu kao i na procjeni kod psihologa u vrtiću. Dio znanja smo prenijeli i odgajateljicama u vrtiću pa su i one radile po vašim „igrama“. Socio-emotivni odnosi su mu daleko bolji nego prije pohađanja vašeg programa.”

Milana Baltiš Đaniš, mama od polaznika Matea

“Započela bih zahvalom voditeljicama koje su zaslužne da je program uspješno proveden, izuzetno dobro osmišljen za predškolarce koji ovim programom dobiju sve što je bitno za novi početak. Ovo nam je prvi put da je sve prolazilo glatko, bez „situacija“ i to kroz cijeli program. Skoro svaki put je došao umoran, iscrpljen, a izlazio s osmjehom na licu, pun doživljaja i dojmova. Najbitnija stvar po meni je njegova prihvaćenost, za koju opet moram zahvaliti voditeljicama koje su znale postupiti u svakoj situaciji, koje su dokazale da niti jedno dijete nije problematično ako se na njega tako ne gleda. Mislim da je moj Roko pohađanjem programa Pripreme za školu 2018. najviše benefita dobio kroz socijalizaciju i druženje sa vršnjacima/prijateljima.”

Ana Mišić, mama od polaznika Roka

“Program Pripreme za školu nas je oduševio. Sebastian se jako veselio odlascima na Pripreme. Voditeljice su uspjele stvoriti veselu i poticajnu atmosferu, održavajući pritom disciplinu, a djecu naučiti novim stvarima što nije nimalo lako. Kreativan pristup učenju je nešto što svakako podržavam i uvjerena sam da je to najbolji način da dijete usvoji nova znanja i pritom se zabavi. Također mi se jako svidio odnos prema roditeljima, odnosno redovito informiranje o radu, ponašanju, potencijalnim problemima te sugestijama i primjerima koji roditelju uvelike pomažu u daljnjem radu s djetetom. Sebastian je kroz program usvojio novo gradivo, naučio se opustiti, družio se s novim prijateljima, zabavio se, posjetio školu što je velika stvar za jednog predškolca kojeg čega prvi odlazak u školu čega se sigurno pribojava. Tete su ga oduševile i kada sam mu spomenula da će biti novih programa u Praktikumu na koje bi se mogli upisati, samo je pitao hoće li ostati iste tete. :)

Sanja Stipanov, mama od polaznika Sebastiana

x

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića sukladno našoj politici privatnosti.