Pripreme za školu

Za predškolce i prvašiće kojima treba dodatni poticaj.
U Praktikum centru provodimo program Priprema za školu koji se zasniva na igri, djeci najpristupačnijem sredstvu učenja i obuhvaća elemente NTC sustava učenja, waldorfske pedagogije i najnovijih psiholoških spoznaja.
Cilj programa je potaknuti radost prema učenju i usvajanju novih znanja kako bi dijete s veseljem očekivalo polazak u školu, jer školski uspjeh ne ovisi o tome koliko će znanja dijete sa sobom donijeti, već o tome koliko će željeti stjecati nova znanja.
U školu s osmijehom na licu!
  Pridruži nam se!

ORGANIZACIJA RADA

Za koga predškolarce i učenike 1. razreda kojima je potreban dodatni poticaj
Trajanje od veljače do svibnja
Kada dva puta tjedno u trajanju od 60 minuta
Gdje Gajeva 2, Centar, Zagreb
Cijena 400 kn (mjesečno)

Program se provodi u manjim grupama, od veljače do svibnja 2021., ukupno 30 radionica kroz četiri mjeseca, dva puta tjedno u trajanju od 60 minuta pod stručnim vodstvom.

U program su uključene i terenske radionice gdje će polaznici upoznati školsko okruženje i snalaženje u prometu.

Program priprema za školu završava prezentacijom naučenih vještina te podjelom diploma.

Lokacije i termini programa
Gajeva 2, Centar, ponedjeljkom i četvrtkom od 17:30-18:30 sati

Radionice se ne održavaju za vrijeme školskih i državnih praznika.

Raspored radionica

Pripreme za školu

Polazak u školu predstavlja uzbudljiv period za cijelu obitelj. To je vrijeme velikih promjena kod djeteta poput promjene zuba i intenzivnog rasta, kada se u djetetu bude nove sposobnosti i potreba za učenjem.

Misao vodilja Priprema za školu je razvoj djetetova samopouzdanja, na način da dijete osvijesti svoje sposobnosti, da ne posustaje odmah prilikom pogrešaka i da ima hrabrosti biti kreativno, a sve to djeca postižu kroz igru.

Program Priprema za školu provodi se pod stručnim vodstvom i namijenjen je djeci koja se pripremaju za polazak u školu kao i djeci koja su krenula u školu, a trebaju dodatni poticaj. Program omogućuje individualni napredak svakog polaznika u skladu s njegovim mogućnostima.

Što radimo na radionicama Priprema za školu?

Polaznici će kroz 4 mjeseca prolaziti kroz različite aktivnosti i igre kojima će razvijati vještine potrebne za uspješnu prilagodbu zahtjevima škole:

 • Pravilan hvat olovke, jasna linija uz adekvatan pritisak na podlogu
 • Definiranje jednostavnijih pojmova, prepričavanje kraćeg događaja ili priče u pravilnom slijedu
 • Rastavljanje i sastavljanje poznatih riječi na slogove, imenovanje i razlikovanje glasova u riječima
 • Razumijevanje prostornih i vremenskih odnosa
 • Razumijevanje odnosa broja, oblika i količine
 • Zadržavanje pažnje na zadacima
 • Poštivanje pravila i suradnja s drugima

praktikum pripreme za prvi razred zagreb

U novom okruženju, vaši mališani napravit će veliki korak u socijalizaciji! Upoznat će nove prijatelje i naučiti kako se snaći u novoj okolini te pritom usvojiti poštivanje grupnih pravila i rješavanja konflikata.

Kroz prezentacije vlastitih uradaka i razgovore u krugu razvijat ćemo komunikacijske vještine te će na taj način djeca učiti da ne govore svi u isti glas i kako govoriti pred skupinom.

Pri rješavanju zadataka i radnih listića naglasak je  na razvoju samopouzdanja kod svakog pojedinog djeteta. U želji da se izbjegne frustracija kod djece koja su manje uspješna u rješavanju određenih zadataka radit ćemo na grupnoj dinamici, odnosno uvažavanju, strpljenju i koncentraciji, a svako će dijete proći krug različitih zadataka i vježbi određenih vještina koje ćemo ponavljanjem usavršavati.

Kreativni smo i pri grafomotoričkim vježbama, pa će se djeca pri crtanju simetričnih i zrcalnih formi, ravnih i zaobljenih crta koristiti različite kreativne tehnike i igre (od pijeska i pastela do škarica i olovaka).

Kroz program potaknut ćemo djetetovo razumijevanje pravila igre, što će mu kasnije poslužiti za lakše razumijevanje i primjenu uputa za rad koje daje učitelj.

Roditelji redovito dobivaju osvrt o napretku i smjernice za daljnji individualni rad s djetetom.

Program Pripreme za školu osmišljen je na način da polaznici kroz igru, zabavu i druženje razvijaju samopouzdanje, radost ka učenju te usvajaju vještine važne za uspješno izvršavanje školskih zadataka:

 • Grafomotoričke vještine koje uključuju spretnost ruku i koordinaciju pokreta prilikom crtanja i pisanja. Kako bi razvili ove vještine, polaznici će prolaziti kroz razne vježbe crtanja i oblikovanja koristeći različite medije i tehnike (pijesak, plastelin, pastela, vodene boje, olovka…).
 • Spoznajne vještine koje uključuju razumijevanje prostornih i vremenskih odnosa, uočavanje sličnosti i razlika, razvrstavanje po klasama, poznavanje boja. Ove vještine polaznici će razvijati kroz pričanje priča, glumu, dramske i društvene igre te igre u pokretu.
 • Govor i rječnik uključuju jezično razumijevanje, definiranje jednostavnih pojmova, razumijevanje sličnosti i razlika i prepričavanje priče ili događaja. Polaznici će kontinuirano razvijati navedene vještine i vokabular kroz društvene igre, prezentacije pred grupom te kreativno izražavanje.
 • Predčitalačke vještine  koje uključuju prepoznavanje simbola slova i povezivanje s odgovarajućim glasovima, glasovnu sintezu i analizu te poznavanje i značenje riječi. Jezično izražavanje te interes za slova polaznici će razvijati kroz izazove, iskustvene aktivnosti, rimu i priče te društvene igre.
 • Predmatematičke vještine koje uključuju uočavanje odnosa, količine, zajednička svojstva predmeta te usporedbu, polaznici će razvijati iskustveno prolazeći kroz rimu, razne izazove, igre u pokretu te društvene igre.
 • Socio-emocionalne vještine uključuju suradnju s drugima, prilagodbu društvenim normama i prihvaćanje pravila grupe. Kroz posebno osmišljene aktivnosti, društvene igre i tehnike disanja vježbat će odgodu zadovoljstva te prepoznavanje, izražavanje i regulaciju emocija. Polaznici će u međusobnoj interakciji te kroz obradu bajki i priča za poticanje pozitivnih ponašanja učiti o sebi i svojim osjećajima.
 • Vještine usmjeravanja i održavanja pažnje koje uključuju vidnu i slušnu pažnju. Sve radionice osmišljene su tako da kontinuirano razvijaju pažnju polaznika i postepeno ih navikavaju na održavanje pažnje potrebne u školskim uvjetima.
 • Vještine učenja i pamćenja koje uključuju razvoj radnog pamćenja i vještine ponavljanja polaznici će kontinuirano usavršavati kroz igru i aktivnosti tijekom cijelog programa.

Pripreme za školu temelje se na kombinaciji edukativnih i kreativnih aktivnosti koje proizlaze iz psihologijskih spoznaja te elemenata NTC sustava učenja i waldorfske pedagogije. Polaznici kroz vođenu funkcionalnu igru razvijaju samopouzdanje te usvajaju znanja i vještine kako bi sam polazak u školu i učenje bilo zadovoljstvo kako za dijete, tako i za roditelja.

Izbornik