PRAKTIKUM MUSIC KIDS

Osigurajte svom djetetu rano glazbeno obrazovanje i doprinesite njegovom intelektualnom i emocionalnom razvoju razvoju
glazbene

PRAKTIKUM MUSIC KIDS za djecu predškolskog uzrasta!

GLAZBENE RADIONICE za djecu (3 – 4 godine i 5 – 7 predškolski uzrast)

Kao što svaki roditelj zna, djeca rastu nevjerojatno brzim tempom i na mnogo načina odjednom. Svake minute, svakoga dana razvijaju vještine jezika, brojanja, pokreta, kontrole svojih emocija. Glazbene radionice pomoći će vašem djetetu razviti doživotnu ljubav za glazbu te pridonijeti razvijanju socijalnih, emocionalnih i fizičkih vještina u radosnom i razigranom glazbenom okruženju!

ŠTO RADIMO NA GLAZBENIM RADIONICAMA: Glazbena radionica djecu predškolske dobi upoznaje s glazbom i glazbenim instrumentima i svim njezinim čarima na njima primjeren način uz igru, priču i pokret…maštamo, plešemo i pjevamo, ma obuhvaćamo sve glazbene aktivnosti:-). Naši polaznici nakon predškolskih glazbenih radionica  redovno upisuju glazbene škole.

Program se bazira na Waldorf pristupu (IWP) i Funkcionalnoj muzičkoj pedagogiji (FMP).

Djecu kroz program želimo upoznati sa svim instrumentima kako bi na kraju sami izabrali svoj budući instrument, kreativno se zabavljajući i uživajući uz glazbu.

PRAKTIKUM MUSIC KIDS 1 (dob 3 – 4 godine, glazbene radionice djeca pohađaju uz jednog roditelja )

Zabavan, kreativan i interaktivan način uvođenja djeteta u svijet glazbe, ritma, slušanja, pjevanja, sviranja, te produbljivanje spone roditelj-dijete.

Slušni primjeri uključuju najpoznatije melodije klasične, tradicionalne, moderne glazbe, te dječje pjesmice, glazbene instrumente, igre u pokretu, muziciranje u funkciji  zabave i razvoja motorike, sluha, govora, emocija i kreativnosti. Naglasak je na grupnom radu i socijalizaciji.

Muzički set koji dočekuje svako dijete:

Orfov nstrumentarij – svako dijete ima za sebe na satu rezerviran: 1 glockenspiel, 1 kalimba, 1 par štapića, 1 zvečka, 1 def, 1 bongo bubnjić, 1 guiro.

Po završetku programa svaki roditelj dobiva PRAKTIKUM KIDS CD sa slušnim primjerima za svoje dijete, PRAKTIKUM KIDS SKRIPTU PJESMICA I GLAZBENIH IGARA koje može kontinuirano istraživati sa svojim djetetom.

PRAKTIKUM MUSIC KIDS 2 (dob 5 – 7 godina )

Kreativni glazbeni program objedinjava pokret, glazbu i riječ: sviranje, plesanje, slušanje, pjevanje.

Koncept sata obuhvaća široki spektar sadržaja

- pjevanje pjesmica (priklagođenih godinama, davajući žanrovsku širinu: dječje pjesmice, popularna glazba)

- razvoj metra i ritma izvođenjem brojalica, te bubnjanjem i sviranjem perkusija

- instrumentalno muziciranje

- improvizaciju

- slušanje glazbe

- upoznavanje glazbala i glazbenika (gosti na satu)

- zabavne metodičke igre

- iskustva glazbe odlaskom na koncerte i glazbene izvedbe (u dogovoru s roditeljima)

Orfov instrumentarij: svako dijete ima za sebe na satu rezerviran: 1 glockenspiel, 1 kalimba, 1 par štapića, 1 zvečka, 1 def, 1 bongo bubnjić, 1 guiro

Dodatno, u programu je i izrada nekoliko jednostavnih, vlastitih instrumenata koje djeca zadržavaju kao uspomenu.

GLAZBENO OBRAZOVANJE ZA DJECU predškolskog uzrasta:

Kod djece ovog uzrasta  jako je važno postaviti osnove glazbenog obrazovanja. To su ritam, tempo i visina tonova (smjer kretanja melodije). Važno je napomenuti da se većina sati temelji na interakciji između djece.

Istraživanja govore da postoji spona između glazbene naobrazbe i bolje sposobnosti učenja koja se vidi i na području jezika, govora, memorije, pažnje i emocija. Uključivanje djece u rano glazbeno obrazovanje može doprinijeti boljem razvoju intelektualnih i emocionalnih vještina. Ranom glazbenom naobrazbom djeca vježbaju mozak i mogu utjecati na njegov razvoj što uključuje i razvoj njihove osobnosti.  Glazbena naobrazba značajno poboljšava rad živčanog sustava i potiče sposobnost učenja. Na nastavi kroz godinu ćemo poticati aktivno slušanje, rad u timu, razvijati motoričke sposobnosti te komunikacijske vještine i disciplinu kroz izradu instrumenata, crtanje, ples, sviranje i pjevanje.

Povezivat ćemo glazbu sa trenutnim doživljajem i naučiti kako glazba utječe na inspiraciju. Pokreti ili crteži bit će potaknuti glazbom koju slušaju.

ORGANIZACIJA RADA

Radi se u grupama jedanput tjedno u trajanju od 45 minuta za grupe od 3-4 godine, a  60 minuta za grupe od 5-7 godina.

Maksimalni broj polaznika je 10, a minimalno 6 polaznika je potrebno da bi se oformila grupa.

Mjesto u grupi osiguravate prijavom na info@udruga-praktikum.hr i uplatom nepovratne upisnine u iznosu od 100 kn. Program i plaćanje se bazira kroz dva ciklusa tijekom školske godine. Prvi ciklus je u trajanju od listopada do siječnja (16 tjedana) i iznosi 1200 kn, a drugi od veljače do svibnja (16 tjedana) u iznosu od 1200 kn. Moguće je plaćanje u mjesečnim ratama, a posljednju ratu je potrebno platiti prije završetka ciklusa. Prestankom dolazaka unutar ciklusa potrebno je izvršiti plaćanje za cijeli ciklus.

Naši voditelji akademski su glazbenici i pedagozi s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima.

S radom počinjemo od  1.10.2018, a predviđeni završetak rada je 9.6.2019.

Radionice se ne održavaju tijekom školskih praznika.

___________________

Voditeljica programa :

Melita Lovričević ( Institut Waldorfske Pedagogije, Funkcionalna Muzička Pedagogija, Ruksak pun kulture: Alkemija glasa, Berklee Music Online Seminars) -

melita lovricevicMelita Lovričević, magistrica je ekonomije, jazz glazbenica te apsolventica na Institutu za Waldorfsku pedagogiju u Zagrebu. Ljubav prema glazbi odvela ju je u profesionalno bavljenje glazbom, a tu strast usmjerila je i u osmišljavanje vlastitog glazbeno-vokalnog programa radionica “Alkemija glasa i zvuka’’ namijenjenih djeci, mladima i svima bez obzira na dob i struku, koje provodi u suradnji sa Udrugom Praktikum te Ministarstvom kulture (Ruksak pun kulture). U glazbi je od svoje treće godine, pohađala je “Glazbeno Učilište Elly Bašić”, srednju školu za ritmiku i ples ”Ana Maletić” , seminare na Rock Akademiji u Zagrebu i Grožnjanu, online seminare Berklee Music School, radila sa inspirativnim mentorima,  a također završava Management na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Godine 2014. u sklopu festivala Jazz hr Proljeće u KD Vatroslav Lisinski predstavlja se kao jedna od novih nada jazza ”Marjan Marjanović”. Godinama pjeva u zboru KUD INA pod vodstvom maestra Bojana Pogrmilovića.

Osim s vlastitim bendom, Mel&Thunders, surađuje s brojnim drugim jazz sastavima, big bendovima, kako u živim nastupima tako i studijski. Vlastiti izričaj među ostalom nalazi kroz pisanje autorskih tekstova na skladbe virtuoznog osnivatelja gypsy  jazza-a Djanga Reinhardta te sastav snima i CD „Thunder jam session“.

Surađuje (kako studijski tako i koncertno) sa Big Bandom Hrvatskog Glazbenog Zavoda, Tamburaškim orkestrom Hrvatske Radio Televizije, Royal Garden Blues Dixieland bandom, Django Jet Gypsy Swing Bandom te brojnim stranim umjetnicima u domeni jazz, swing, etno i fusion glazbe. Odnedavno započinje vokalnu suradnju kao član jedinog Kletzmer benda na ovom području, Jewsers. Svoj izričaj pronalazi i u autorskom sastavu „More Love Ensemble“ kojeg osniva zajedno sa Petrom Ćulibrkom i Enosom Kuglerom 2016. godine iza kojih stoje dva objavljena albuma za Aquarius Records.

x