Glazbene radionice


Za naše glazbene radionice odgovorna je jazz glazbenica Melita Lovričević. „Alkemija glasa: izrazi svoj glas, izrazi svoj stav“ terapijska je radionica pjevanja namijenjena svima koji vole pjevati, žele pjevati, izraziti se i biti autor svoje pjesme. „Glas je naša snaga, i svatko zaslužuje da ga se čuje, i da svom glasu pokloni lijepe tonove i pjesme, učini nešto za sebe, a pri tom se i dobro zabavi; kroz pjesmu, pokret, ritam, disanje i malo improvizacije“, pojašnjava Melita Lovričević te dodaje: “Pjevanje je oduvijek bilo izvor radosti, spona između ljudi, društvo pri radu, snažna ozdravljujuća snaga i ravnoteža za čovjeka. Pjevanje pomaže kod mucanja i tepanja, u slučajevima astme, lošeg sluha, plitkog disanja, slabe cirkulacije, probavnih problema, u slučajevima nervoze, migrene, poremećaja spavanja…“

Važno je znati da kod terapije pjevanjem čovjek nije pasivan slušač glazbe, već aktivni sudionik koji uz pomoć voditeljice i sam izvodi vježbe. Kod vježbanja, pjevanje je u prvom planu, ali kao sredstvo kojim se postiže bolje zdravlje. Osoba koji želi vježbati ne mora imati veliki raspon glasa ili savršen sluh, a u vježbama može sudjelovati svatko. U nekim vježbama uz pjevanje izvode se i pokreti tijelom. Primjerice, kod vježbe kojom se pospješuje razlikovanje tonova, rade se pokreti nožnim prstima.Kod terapijskog pjevanja pažnja je usmjerana na pokret, glas, tonove, i disanje. Vježbe su sastavljene od suglasnika (koji su povezani s različitim dijelovima tijela) i samoglasnika (koji utječu na organe) pridodanih glazbenim elementima (ton, ritam, melodija, ljestvice, intervali) da bi se poboljšali ili čak riješili neki fiziološki problemi. Vježbe terapijski djeluju na laringealne organe i pomažu kod određenih dišnih poremećaja.

Radionice su interaktivne, svačiji glas se može uključiti do intenziteta koji mu je prihvatljiv, radi se individualno i grupno, a uključuje rad na svoma dragim i poznatim pjesmama, rad uz pianino, te u tišini, dijeljenje tonova i emocija, te svega što glazba nosi.

Radionicu vodi jazz glazbenica te glazbena pedagoginja i terapeutkinja Melita Lovričević, a zasniva se na nekoliko različitih pristupa: Werbeck metoda, IWP (Institut za waldorfsku pedagogiju), FMP (Funkcionalna muzička pedagogija), Berklee college of music (jazz improvizacija, sinestezija) i Alkemija glasa: izrazi svoj glas, izrazi svoj stav (autorice Melite Lovričević).