Završna konferencija

Predstavljanje rezultata projekta Mladi za 54+


Projekt „Mladi za 54+“ privodimo kraju završnom konferencijom na kojoj ćemo predstaviti rezultate projekta koji je udruga Svjetski savez mladih Hrvatska u partnerstvu s Udrugom Praktikum provodila od 23. 7. 2018. do 23. 1. 2019. Završna konferencija projekta će se održati u srijedu, 23. 1. u Dvorani Müller u Kinu Europa u 18 sati.

Želeći spriječiti trendove socijalne isključenosti starijeg dijela populacije te nedostatak dostupne poduke za stručnjake u području umjetničkih i kulturnih aktivnosti za osobe starije od 54 godine, Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) je osmislio projekt ˝Mladi za 54+˝. Projektom se kroz šest mjeseci izvršilo osposobljavanje osam djelatnika u kulturi i umjetnika za rad s osobama starijima od 54 godine. Osim toga provele su se sveukupno 33 radionice (literarne, glazbene i likovne) za populaciju 54+ od kojih se preko 55 posto njih održalo u Domu sv. Antuna u Karlovcu. Projektom je financirano i posjećivanje kulturnih institucija tako da je oko 40 osoba starijih od 54 godine uz organiziran prijevoz posjetilo ustanovu Aquatika, slatkovodni akvarij u Karlovcu, oko 100 njih posjetilo je besplatno izložbu „Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel“ u Umjetničkom paviljonu, dok je njih 33 bilo na predstavi Mira Gavrana „Sve o ženama“, a 48 ih je posjetilo koncert našeg slavnog mladog pijanista Aljoše Jurinića u Lisinskom. Nakon prikupljanja podataka tijekom cijelog razdoblja provođenja projekta proveli smo i istraživanje o potrebama starijih osoba u polju kulture. Istraživanju možete pridonijeti ako spadate u populaciju 54+ i odgovorite na kratku anketu na poveznici: [OVDJE]. Kao svojevrsnu krunu projekta organizirali smo u Karlovcu, u Galeriji Zilik izložbu radova nastalih na likovnim radionicama, veliku završnu glazbenu radionicu na kojoj je sudjelovalo 70 ljudi, a sve smo zaključili svečanim cateringom uz neformalno druženje polaznika, voditelja radionica i zaposlenika Doma sv. Antuna.

Voditeljica projekta Anita Ruso i koordinatorica Melita Omeragić uz suradnice Melitu Lovričević, Luciju Petrač i Marinu Katinić iznijet će na završnoj konferenciji svoja iskustva s projekta kao i rezultate istraživanja o potrebama osoba starijih od 54 godine u polju umjetnosti i kulture.

Želja nam je ovom konferencijom približiti široj javnosti aktivnosti koje smo u sklopu projekta provodili u Karlovcu i Zagrebu kako bismo zainteresirali osobe starije od 54 godine za sudjelovanje u sličnim aktivnostima koje provode udruge, institucije i jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske.