Mladi za starije – zajedno u kulturi i dostojanstvu


praktikum zagreb mladi za 54+

„Osim ponuditi umjetničke i kulturne sadržaje populaciji starijoj od 54 godine kojoj prijeti bilo kakvo socijalno isključivanje projekti sufinancirani sredstvima iz Europskog socijalnog fonda imaju za cilj provesti više od 55 posto aktivnosti u manje razvijenim županijama u kojima je više izražena socijalna isključenost starije populacije. Na projektu „Mladi za 54+“ koji provodi Svjetski savez mladih u partnerstvu s udrugom Praktikum surađivali smo s Domom sv. Antuna u Karlovcu. Partnerske organizacije u Zagrebu bile su nam Dom Centar, Dom Medveščak i Udruga invalida rada Zagreba čiji će korisnici i članovi koji su sudjelovali na našem projektu posjetiti Karlovac u četvrtak, 17. siječnja kako bismo svi zajedno svečano proslavili kraj provođenja našeg projekta“, pojasnila je za početak voditeljica projekta Anita Ruso.

Svjetski savez mladih Hrvatska udruga je koja djeluje u Hrvatskoj od 2013. godine. Njezini članovi provode različite projekte u domeni edukacije, kulture i zagovaranja kroz koje se promovira intrinzično ljudsko dostojanstvo. Lani su se prijavili na poziv „Umjetnost i kultura za 54+“ objavljen preko Ministarstva kulture i dobili sredstva u iznosu od 224.662,34 kn za provođenje projekta „Mladi za 54+“ kroz šest mjeseci od čega je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda. Jedna su od rijetkih udruga mladih koji provodi ovaj projekt u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Ukupni iznos bespovratnih sredstava koji će se dodijeliti u okviru Poziva iznosi 19.649.067,19 HRK, od čega je 85 % osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

„Važno je naglasiti da Svjetski savez mladih kulturu ne promatra kao sredstvo, već kao okruženje nužno ne samo za razumijevanje i obranu ljudskog dostojanstva nego i za integritet našeg društva i budućnost svakog pojedinca“, istaknula je voditeljica projekta te zaključila: „Upravo zato smo organizirali tijekom trajanja projekta niz glazbenih, likovnih i literarnih susreta/radionica za osobe starije od 54 godine čije ćemo rezultate predstaviti široj publici u Galeriji Zilik i u Domu sv. Antuna u četvrtak, 17. siječnja.

Raspored događanja na dan izložbe:

09:30
Otvorenje izložbe u Galeriji Zilik (Radićeva 13) – otvoreno za javnost

10:15
Završna muzička radionica (u prostorima Doma Sv. Antun) – samo za sudionike na projektu

11:15
Druženje i domjenak (u prostorima Doma Sv. Antun) – samo za sudionike na projektu