Abakus

kreativno učenje matematike za djecu
Abakus i djeca

ZAŠTO ABAKUS SOROBAN?

Djeca uče brojeve brojanjem na prste i pritom postaje vrlo izazovno na taj način shvatiti brojeve iznad broja 10. Abakus pomaže djeci riješiti ovaj problem predstavljajući brojeve i njihove odnose kao konkretne kuglice umjesto apstraktnih metoda koje se koriste u redovitoj nastavi matematike za osnovnu školu. Uz  Abakus vježbanje matematike za djecu postaje zabavno!

KOME JE NAMIJENJENO: Djeci uzrasta od 6 do 12 godina

Radi se u malim grupama jednom tjedno blok sat u trajanju od 90 min pod stručnim vodstvom certificirane voditeljice programa ABAKUS.

Tečaj se sastoji od ukupno 8 stupnjeva, a svaki stupanj traje 16 tjedana –  od listopada do veljače/veljače do lipnja.

Upisi počinju u rujnu, a s radom radionica započinjemo u listopadu.

Sve informacije i upite za upis pošaljite nam na: info@udruga-praktikum.hr

ABAKUS SOROBAN kao alat za računanje: Osnovne matematičke operacije kao što su zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje, rješavaju se jednostavnim pokretom kuglica na abakusu. To pomaže učenicima da razviju slikovni prikaz problema, a uz redovitu vježbu mozak se uči rješavanju problema i bez stvarnog korištenja ikakvih pomagala, uključujući i abakus. Učenici na taj način razvijaju svoje fotografsko pamćenje i poboljšavaju koncentraciju.

ABAKUS SOROBAN kao vježba za mozak: Kao i bilo koji drugi organ ljudskog tijela, naš mozak također treba redovito vježbanje kako bi se što bolje razvio i um postao oštar. Vježabanje matematike pruža idealnu vježbu za naš mozak, ona je logična primjena uma na rješavanje određenog problema. Više vremena provedeno rješavajući matematičke zadatke ima kao rezultat dobro uvježban i oštar um. Opsežna istraživanja pokazala su da redovito korištenje abakusa djeluje pozitivno na razvoj mozga.

ABAKUS SOROBAN kao zabavna matematika za djecu:  Većina djece ima strah od matematike i često pokušava pobjeći od rješavanja složenijih problema. Ovo je mjesto gdje abakus dolazi u pomoć. Abakus razvija brzinu i točnost u matematici korištenjem osnovnih metoda. To, naravno, razvija sposobnosti i naklonost za matematiku u vrlo kratkom razdoblju. Korištenjem abakusa, matematika djeci postaje zabavna i kreativna.

Koristi od učenja ABAKUS SOROBAN: Korištenje abakusa produbljuje i proširuje razumijevanje matematičkih pojmova te tako djeca stječu pozitivan stav prema matematici, a svoje sposobnosti koriste i u drugim nastavnim područjima, uključujući znanost i jezik.

Obavljanje kreativnih mentalnih izračuna pomaže djeci u jačanju memorije i poboljšanju koncentracije i pažnje i na taj način pomaže im za lakše i kvalitetnije usvajanje školskog gradiva. Brzina pisanja poboljšava reflekse djeteta koji im pomaže odgovoriti na probleme odmah, dok usmeni izračuni vježbaju dijete da bude pažljiv slušatelj.

Ovaj program koristi multisenzornu tehniku koja u svrhu učenja uključuje koordinaciju vizualnih (očiju), slušnih (ušima), kinestetičkih (motoričko pamćenje) i taktilnih (ruke) osjeta. Ova vrsta multisenzorne nastave je vrlo učinkovita za učenike s teškoćama u učenju. Redovito računanje uz pomoć abakus sorobana jača samopouzdanje djeteta i njegovu koncentraciju u školi.

DUGOROČNE KORISTI ABAKUSA I MENTALNE MATEMATIKE ZA DJECU:

• Povećava se samopouzdanje u području matematike
  • Poboljšava se fokus i koncentracija
  • Povećava izdržljivost na stres i pritisak
  • Promovira se pozitivan stav prema učenju
  • Poboljšava se učenje u svim predmetima
  • Poboljšava se pamćenje i povećava pažnja
  • Povećava se samopouzdanje u odnosu s ostalim vršnjacima
  • Poboljšava se sveukupni školski uspijeh.

Korištenjem abakusa (abacusa) učenici pokazuju znatan napredak u svim područjima, ne samo u matematici. Koncept razmišljanja u slikama dovodi do boljeg razumijevanja i poboljšanju memorije, što je osnova uspješnog učenja svih školskih predmeta.

U velikoj mjeri mi smo određeni našim vanjskim okruženjem, a ne našim genima, zato svaki čovjek ima jednaku priliku za maksimiziranje svoje inteligencije. Svi smo rođeni s nerazvijenim mozgom, zbog čega je korištenje odgovarajućih  alata za učenje  u ranom djetinjstvu jako važno. Pa zašto ne dati svojoj djeci priliku za razvoj putem abakus sorobana?

MALO O POVIJESTI ABAKUSA…

Riječ Abakus (abacus) je izvedena iz grčke riječi „abax” ili „abakon” što znači „tablični oblik”, a pretpostavlja se da potječe od semitske riječi „ABQ” što znači „pijesak”.

Abakus je najprimitivniji oblik uređaja za računanje koji je nastao između 300-500 godine prije Krista. Prevalio je dug put i imao prijelazne oblike u različitim zemljama diljem svijeta, od  Kine, Indije, Koreje, Perzije, Rima, Japana i Rusije.

Moderni abakus izumljen je u Kini, u 11. stoljeću. Kineski abakus ili suanpan je okvir sa horizontalnim razdjelnikom koji dijeli okvir u dva dijela, gornji dio koji sadrži po dvije kuglice i donji dio u kojem se nalazi po pet  kuglica.

Suanpan

suanpan

Pred kraj 15. stoljeća, abakus se proširio na područje Koreje a zatim i na područje Japana. Japanski naziv za abakus je soroban i nešto je drugačiji od izvornog kineskog. U početku je soroban izgledao kao kineski abakus (suanpan), imao je dvije kuglice u gornjem dijelu i pet kuglica u donjem dijelu. Međutim, s vremom se soroban usavršio, te je tako 1850. godine smanjen broj kuglica u gornjem dijelu, sa dvije na jednu, a 1930. godine smanjen je broj kuglica i u donjem dijelu, sa pet na četiri. U tom obliku soroban je ostao sve do današnjeg dana.

Soroban

soroban

Mirjana ČubelićVoditeljica radionice: Mirjana Čubelić

Dipl. inž. matematike i certificirana voditeljica programa Abakus s velikim iskustvom podučavanja koja dugi niz godina radi kao profesorica  matematike u srednjoj školi u Samoboru. Završava razne edukacije i tečajeve vezane uz sferu  matematike.  Svojim interesom za proučavanjem i podučavanjem mentalne matematike (vedska  matematika i abakus) želi popularizirati interes za matematiku kod djece i  mladih.