Posjet izložbi „Putnik“ u MSU

Praktikum likovnjaci u posjeti izložbe „Putnik“, aktualnog američkog slikara


U subotu, 26. studenog naši su likovnjaci u Muzeju suvremenih umjetnosti posjetili veliku retrospektivnu izložbu „Putnik“, jednog od vodećih i iznimno uspješnih umjetnika svoje generacije, američkog apstraktnog slikara Seana Scullyja.


Tijekom izložbe kroz stručno vođenje MSU-a doživjeli su putovanje kroz svjedočanstvo umjetničkog puta jednog emigranta na kojem su ostali tragovi dvojbi, sumnji i iznevjerenih nadanja u svijetu umjetnosti i njegovim kompleksnim nepisanim pravilima i nikad objavljenim zakonima.

Putovali su kroz monumentalne apstraktne kompozicije šezdeset i četiri Scullyjeva antologijska djela: platna, radove na papiru, fotografije i skulpturu te iskusili iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva posljednjih 50 godina.

Autor izložbe je Dávid Fehér, direktor Srednjoeuropskog istraživačkog instituta za povijest umjetnosti i kustos za suvremenu umjetnost 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti, a kustosice zagrebačke izložbe su Jasna JakšićIvana Kancir i Ana Škegro.

Tijekom izložbe naučili smo kako argumentima obrazložiti kada nam se neko djelo ili stil ne sviđa, ali i to da apstrakcija itekako ima smisla.