ODRŽAN KAMP „GENIJALNI UMOVI PROŠLOSTI“


Ljeto smo dočekali kampom „Genijalni umovi prošlosti“. Dane smo napunili kreativom i maštanjem, upoznali nove prijatelje i susreli se sa starima. Smijali smo se na dramskim radionicama i smišljali improvizacije vrijedne Oscara, na likovnim radionicama smo izrađivali najbolje i najinovativnije proizvode i rekvizite za naše predstave i tražili zaklon od vrućine. Našli smo ga u parku ispred naše zgrade Praktikuma gdje smo se u jutarnjim satima družili i igrali. Čak smo se i gađali vodenim balonima ne bi li se brže ohladili. Nažalost, većinom je od pomoći bila samo klima s obzirom na lude temperature koje su nas dočekale.

No, ni temperature od gotovo 40 stupnjeva nas nisu spriječile da se ludo zabavimo i osmislimo genijalne izume i rekvizite. Otkuda početi?


Od toga da smo na ovom kampu posjetili Etnografski muzej grada Zagreba i Državni arhiv, tamo smo upoznali nove prijatelje koji su nam otkrili sve čari svojeg posla i predstavili nam ga na poseban način. U Etnografskom muzeju smo stalni postav upoznali pomoću posebne knjižice koju je osmislila i napravila muzejska pedagoginja Silvia Vrsalović. U knjižici je bilo mnoštvo zadataka i pitalica koje smo morali odgonetnuti kako bi dobili novi trag ili odgovor na traženo pitanje. Bilo nam je jako zanimljivo i uzbudljivo. Također smo dobili priliku čuti i par riječi o našim genijalcima braći Seljan, čija izložba trenutno putuje svijetom. ?

Posebno smo se razveselili kada smo upoznali Sama Busharu koji dolazi iz dalekog Sudana. On nam je predstavio posebno glazbalo Djembe, koje smo i naučili svirati. ?

Svakako znamo da ćemo ih posjetiti prvom novom prilikom, kao i državni arhiv u Zagrebu.

A što smo tek tamo vidjeli…

Originalni secesijski namještaj i dekoracije. Papiri, knjige i dokumenti, toliko stari da smo imali osjećaj da bi nam se sve raspalo u rukama prilikom diranja… Nakon što smo vidjeli predivan interijer i doznali kako se „guglalo“ prije Google-a bio je red i na animirane filmove. Pogledali smo nekoliko crtića i doznali da su naši crtači i animatori bili toliko napredni i cijenjeni da se proširila priča da je Zagreb film zapravo Zagrebačka škola animiranog filma te su ljudi iz cijelog svijeta dolazili ovdje u namjeri da upišu školu i nauče raditi animacije poput pravih profesionalaca. Zamislite samo razočaranje u njihovim očima kada su došli i vidjeli da škola ne postoji! Vjerujemo da su se bar malo utješili gledajući fenomenalne crtane filmove.

Uz posjete muzeju i arhivu, u našem sjedištu nije nedostajalo zabave.


Na likovnim radionicama smo stvarali nove izume, radili rekvizite i scenografije, naučili koristiti nove zanimljive materijale i jako se dobro zabavili te puno toga naučili. Napravili smo i glinu koja svijetli u mraku uz pomoć naše likovnjakinje Marije Maje. ?

Dramskoj radionici također nije manjkalo zabave i smijeha! Naši kamperi su se vrlo brzo transformirali iz umjetnika u glumce i s lakoćom, uz pomoć timskog rada napravili duhovite kratke improvizacije po zadanim temama.

Uz to što smo puno radili, puno smo se i zabavljali. Igrali smo zabavne igre, gledali fora crtiće, slušali našu najdražu glazbu i plesali, jeli slatkač i kokice, a najviše od svega se smijali i družili.

Već se veselimo novim avanturama i kampovima! ?