Mane Mei u Praktikum centru


U Paktikumu su se održale dvije radionice s gostujućim umjetnikom. Njegovo ime je Mario Miličević, možda nekima poznatiji kao Mane Mei. Mane Mei je street artist ili po naški ulični umjetnik.


Pitate se što on radi? Bolje da se pitate što ne radi! Ovaj mladi genijalac sve nas uveseljava i inspirira svojom umjetnošću na raznim lokacijama po Zagrebu. Njegovi grafiti imaju pozitivne poruke i sigurni smo da ste naišli na minimalno jednog. Mi ga vjerno pratimo i pamtimo sve njegove pozitivne poruke.


Nas je Mane Mei u našem prostoru u Gajevoj ulici upoznao baš s grafitima. Došao s vrećama punim šarenih sprejeva i izmamio nam osmijeh na lice.

Prvo nam je objasnio što je ‘tag’ i kako je došao do svog. Pokazao nam je Blackbook – knjigu sa svim hrvatskim grafiterima i njihovim radovima.

Nakon što smo pogledali primjere raznih abeceda, odabrali boje i izgled svog tag-a krenuli smo u izradu vlastitog. Moramo priznati da nije nimalo jednostavno bilo smisliti nešto što nas predstavlja.


Nakon što smo napravili tag-ove, primili smo se mućkanja sprejeva. Sve smo ih dobro protresli i na velikim drvenim daskama oslikali kreativne grafite.

Budući da smo se svi tako dobro zabavljali, jedino logično je bilo ugostiti Mane Mei-a ponovno. Ovaj put na našoj drugoj lokaciji na Selskoj.

Ponovno je došao, no ovaj put s vrećom punom šarenih naljepnica! Naši likovnjaci izrađivali su stickere s vlastitim imenom pomoću Mane Mei-ove super metode sa stickersima.


Saznali smo kako od šarenih naljepnica napraviti svoj sticker, gdje se može (i)legalno pisati po zidovima, što nam je sve potrebno za to i kako uz dobar dizajn i pozitivnu poruku, ulice pretvaramo u umjetnost!


Kao što smo se na početku zapitali, što sve ovaj čovjek ne radi, našli smo još nešto što radi. Za kraj vam ostavljamo pjesmu našeg dragog Mane Mei-a „Budi čovjek“ u nadi da će se i vama svidjeti kao što se i nama.

 

BUDI ČOVJEK

Budi čovjek ujutro.

Budi čovjek u večer.

Budi čovjek na jesen.

Budi čovjek na proljeće.

I u međuvremenu budi čovjek ti.

Jer to je pravi način, brate vjeruj mi.

Budi čovjek, to savjet moj je tebi,

koji ću rado primijeniti i na samom sebi.

Budi čovjek jer toga nikad dosta.

Budi čovjek, to ništa te ne košta.

Budi čovjek, poštuj druge ljude.

Na taj način i tebi dobro će da bude.

Budi čovjek i u svojem hodu,

poštuj i životinje, poštuj prirodu.

Budi čovjek jer to je način pravi

da budeš ono što jesi ustvari.

Budi čovjek jer svi smo mi cjelina.

Jer biti pravi čovjek stvarno je milina.

Mario Miličić

 

Hvala na dolasku, dragi Mario!