Kamp Putevima
Marca Pola


Zimski praznici su nam preletjeli pred očima! Kako i ne bi kada smo proputovali pola svijeta u svega pet dana.

Naše putovanje s Marcom Polom započeli smo u Veneciji u Italiji. Tamo smo napravili svoju venecijansku masku. Upotrijebili smo maštu, puno šljokica, perja i hrpu vrućeg ljepila kako bi napravili naše maske dostojnima jednog od najvećih karnevala u Europi. Naučili smo i da je u Italiji bilo popularno snimati vesterne. Zato su ih i prozvali špageti vesternima. Pogledali smo nekoliko scena iz ovog popularnog žanra, a najviše nam se svidio klasik ”Dobar, loš i zao”. On nam je pružio potrebnu inspiraciju za napraviti vestern.


Idući dan zaputili smo se u Tursku. Otkrili smo njihove običaje i kulturu te se upoznali s interesantnom metodom mozaika. Stotine šarenih pločica pretvorili smo u umjetnička dijela i napravili svoje motive koje ćemo objesiti na zid kako bi nam ukrašavali sobu. Nismo mogli odoljeti ni Turskim sapunicama pa smo se prihvatili posla i napravili vlastitu. Pomoglo nam je i to što su bile maškare, pa smo se zamaskirali u sebi omiljene likove koji su nam pomogli u osmišljavanju dramatičnih scena i dijaloga. Kada nam je zatrebao predah pojeli smo krafnice ne bi li povratili snagu.

Nakon Turske doputovali smo do Irana i Indije. U Iranu smo upoznali Farsi, Iranski jezik i pismo, okušali se u kaligrafiji i osmislili svoj jezik, đibiriš. Napravili smo kratke predstave na stranim jezicima kako bi vidjeli koliko je teško nekada bilo sporazumjeti se kada su svi pričali drugačije.

U Indiji smo naučili da postoje i zanimanja koja nisu tako uobičajena. Zamislite samo, tamo je prije postojalo zanimanje čistač ušiju! Tako su i nas ove zanimljivosti nadahnule da osmislimo svoja, nova zanimanja. Tako smo se upoznali s donositeljima sreće, ljudima s posebnim moćima i jednim medvjedom koji se može pretvoriti u čovjeka. Sve to smo napravili u Bollywoodskom stilu, a u tom naumu su nam pomogle i lutkice marionete koje smo izrađivali na likovnoj radionici.

Zadnji dan ostavili smo za Kinu. U Kini smo pjevali karaoke i doznali da naši susjedi nemaju ništa protiv malo dobre glazbe. Otkrili smo Kung fu koji nam je od tog dana jedna od najdražih borilačkih vještina. Vidjeli smo i jedinu osobu koja je ikada pobijedila Chucka Norrisa, slavnog Bruce Lee-a. Bruce nas je podučio kako se boriti pa smo njemu u čast pripremili kratke borbe. Budući da smo profesionalci, nitko nije bio ozlijeđen.

Osim Chucka Norrisa. ?

Nakon žustrih borbi posjetili smo Etnografski muzej grada Zagreba gdje smo se upoznali s Putevima svile. Tamo se održala i naša likovna radionica gdje nas je muzejska pedagoginja Anastazija naučila kako raditi zmaja. Zmajevi su ispali genijalno i cijelim putem natrag do našeg centra su rigali vatru!

Osim što smo bili kreativni i maštoviti, puno smo se i odmarali, pogledali par zanimljivih crtanih filmova i upoznali se s hrpom novih frendova. Svaki dan smo išli i u park gdje smo igrali skrivača, crne kraljice ili jednostavno uživali na suncu. Fino smo jeli, a i sami smo se okušali u pripravcima nekih jela. Tako smo napravili svoje čoko kuglice, a imali smo čak i natjecanje u izradi palačinki! Mljac!

Uz mnoštvo kreativnih ideja i lude zabave naš kamp je ponovno prebrzo završio, no veselimo se novom i jedva čekamo iduće školske praznike!