FILMSKA RADIONICA U PRAKTIKUM CENTRU


Pod stručnim okom našeg voditelja Vene Mušinovića, mladi filmaši u nastajanju uče sve što se o filmu naučiti može.

Upoznali smo se s pojmom filmski set i filmski jezik. Što je to i kako se koristi te zašto se govori „akcija“ prije snimanja scene, radili improvizirane priče, ispičane u kombinaciji kazališne predstave i montiranog videa na mobitelu. Da, čak i mobitel se može koristiti za snimanje filmova.

Naučili smo naravno i osnovne radnje koje su sastavni dio svakog filma. Iako se na prvi pogled čini jednostavno, potrebno je znati! Na primjer, kako se barata kamerom, stativom i snimačem tona ili mikrofonom. Upoznali smo se i s filmskom gramatikom. Što su to žanrovi i kakvi sve postoje, što su to planovi i rakursi. Kako se koristi filmska klapa?

Nakon naučenih osnova, bacili smo se dalje na posao. Pisanje scenarija! Također uz vlastiti scenarij radimo karakterizaciju likova. Osmišljavamo jednostavne scene, takozvane gegove kako bi naučeno mogli i posnimiti. Tu smo naučili i mnoge korisne stvari kako bi nam gluma pred kamerom bila što zabavnija.

Prostor našeg Praktikum centra postao je pravi set. Već smo i posnimili nešto!

Upotrijebili smo vrijedne ruke, maštu, specijalne efekte i malo montaže uz pomoć voditelja Vene i napravili kratki film „Nevrijeme“ u kojem se naša junakinja probija divljinom kroz oluju, ne bi li došla do svojeg šatora. No, čudna li čuda, kada junakinja uđe u svoj šator vidimo da je to prava malena oaza nimalo slična jednom šatoru.

Nastavljamo dalje s našim avanturama! Pišemo, snimamo, montiramo, glumimo i veselimo se novim filmovima.