ERASMUS+ 2. STUDY VISIT PALERMO

LET′S PROCESS SOME DRAMA – BILI SMO U PALERMU

Nakon rada i druženja u Zagrebu u cilju provedbe Erasmus+ projekta Let’s process some drama, naše Monika, Nikolina i Mateja zaputile su se u Palermo, gdje su se od 4. do 6. ožujka 2024. održavale nove aktivnosti u okviru ovog značajnog projekta.

Domaćin ovog 2. studijskog posjeta bili su partneri u projektu talijanska neprofitna organizacija Associazione Uniamoci Onlus koja djeluje na području integracije i socijalne pomoći mladim i odraslim osobama s invaliditetom, poticanjem njihove pune uključenosti u društvo. Djelujući još od 2008. godine, udruga provodi razne obrazovne i socijalizacijske aktivnosti usmjerene s ciljem razvoja njihovih socijalnih, kognitivnih i motoričkih vještina te njihove kreativnosti i cjelokupne dobrobiti. Glavni korisnici organizacije su mlade i odrasle osobe (u dobi od 18 do 40 godina) s raznim vrstama invaliditeta, a u radu sudjeluje i 30-ak volontera, najčešće socijalno ugroženih osoba te odraslih osoba koje volontiraju kao alternativnu mjeru pritvoru.

Tijekom boravka u Palermu, naše Praktikumovke su stjecale vrijedno iskustvo te razmjenjivale ideje i primjere dobre prakse s djelatnicima organizacije te sudjelovale u aktivnostima s korisnicima organizacije.

Erasmus+ Praktikum Zagreb, CEPORA, Uniamoci Onlus
Prvi dan posjeta realizirana je radionica na temu ”easy-to-read” tekstova. Radi se o jednom od inkluzijskih postupaka koji se temelji na pisanju vrlo sažetih i jezgrovitih tekstova prema posebnim pravilima koji utvrđuju položaj i duljinu rečenica, veličinu i vrstu fontova, upotrebu slika i simbola i sl., a sve s ciljem kako bi korisnici organizacije mogli lakše čitati i razumjeti razne vrste tekstova. Pokušavajući samostalno napisati ”easy-to-read” tekst, svi sudionici projekta došli su do zaključka kako se radi o vrlo važnoj, ali izrazito zahtjevnoj vještini koju treba razvijati i primjenjivati u svakodnenom životu kako bismo izbjegli nesporazume i probleme u komunikaciji.

Erasmus+ Praktikum Zagreb, CEPORA, Uniamoci Onlus
Drugi dan posjeta domaćini su predstavili rad organizacije koji uključuje aktivnosti poput čišćenja ulica s grupom mladih volontera, provedbu lokalnih projekata s raznim temama (volontiranje, okoliš, socijalna uključenost osoba s invaliditetom, mladi), tjedno održavanje programa na radiju “Senza Barriere” koji vode 3 volontera s invaliditetom te brojne druge aktivnosti. Potom su predstavili rezultate istraživanja na temu govora mržnje i diskriminacije među mladima u Italiji, što je poslužilo kao odlična podloga za usporedbu s podacima iz Hrvatske i Srbije, izvođenje važnih zaključaka i spoznaja o govoru mržnje i diskriminacije među mladima te razmjenu iskustava i primjera dobre prakse.

Erasmus+ Praktikum Zagreb, CEPORA, Uniamoci Onlus
Posljednji dan posjeta, naše djevojke i parneri iz Srbije – CEPORA (Centar za pozitivan razvoj dece i omladine) zajedno su s domaćinima i korisnicima organizacije posjetili obližnju školu gdje su s učenicima sadili peršin, bosiljak, rikolu i papričice u školskom vrtu. Potom su s vrlo znatiželjnim, uzbuđenim i vrijednim učenicima čupali korov i uređivali vrt, a korisnici organizacije su ih učili kako posaditi mahunarke. Vrijeme su iskoristili i za međusobno učenje stranih riječi te uživanje u mandarinama, također plodovima iz školskog vrta.

Erasmus+ Praktikum Zagreb, CEPORA, Uniamoci Onlus
Izuzev brojnih aktivnosti u sklopu projekta, domaćini su sudionike projekta upoznavali i sa čarima Sicilije – prekrasnim palmama, kaktusima i agrumima, bogatom kulturnom tradicijom i baštinom, lokalnim gastronomskim delicijama te s beskrajnom pješčanom obalom Tirenskog mora.

Hvala našim domaćinima na gostoprimstvu, a nama preostaje radovati se novim aktivnostima i avanturama s našim partnerima iz Srbije i Italije!

erasmus+ program praktikum zagreb