Likovna radionica MANDALA u Muzeju suvremene umjetnosti


Naši likovnjaci pod vodstvom akademske kiparice Melite Omeragić sudjelovali su na  likovnoj radionici koja se  održala   u sklopu humanitarne akcije “Dođi, vidi, pomozi – izbjegloj djeci” u Muzeju suvremene umjetnosti, povodom Međunarodnog dana tolerancije.

Mandala na sanskrtu znači „cijeli svijet“. Tibetanska riječ za mandalu je Khyil-khor i znači „centar Univerzuma u kojem borave potpuno probuđena bića“. Krug simbolizira cjelovitost, jedinstvo, vječnost…

 

Osnovni uzorak mandale, krug sa centrom, širi se daleko izvan dvodimenzionalne ili trodimenzionalne umjetničke forme. Definicije mandale možemo naći gotovo svuda oko nas, u znanosti, religiji i umjetnosti. Mandala je osnovni uzorak koji se pojavljuje u prirodi.

Mandala je simbol Univerzuma i energije, te ima mnogo razina značenja!

Djeca su na ovoj radionici bojala i oslikavala dijelove pripremljenih mandala kao pozitivnu poruku djeci izbjeglica, a u cilju podizanja svijesti i osviještavanja javnosti o o cjelovitosti i jedinstvu svijeta. Na svojim mandalama djeca su marljivo i koncentrirano radili i poslali poruku svijetu da smo svi dio velike cjeline. Ostvarili smo želju da se na trenutak svi zaustavimo i pošaljemo dobru energiju svima potrebnima:-).