ERASMUS + 3. STUDY VISIT BEOGRAD

BILI SMO U BEOGRADU I RADILI NA PROJEKTU LET'S PROCESS SOME DRAMA


Zajedno s partnerima iz talijanske neprofitne organizacije Uniamoci, zaputili smo se u Beograd, gdje se od 23. do 27. ožujka održavala još jedna u nizu aktivnosti unutar K2 projekta Let’s process some drama.

Domaćin je bila srpska organizacija civilnog društva CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine, koji već trinaest godina pruža podršku djeci i mladima, posebno onima koji odrastaju u nekom od oblika alternativne skrbi s ciljem pružanja podrške u svladavanju izazova koji im stoje na putu u procesu osamostaljivanja.

Tijekom boravka u Beogradu, stjecali smo vrijedno iskustvo, razmjenjivali ideje i primjere dobre prakse s djelatnicima organizacije te sudjelovali u aktivnostima s korisnicima Centra.

Prvi dan posjeta, zajedno s domaćinima i volonterima provodili smo radionicu socio-emocionalnog razvoja u Domu za nezbrinutu djecu (Centar za Zaštitu Odojčadi, dece i Omladine) tijekom koje smo provodili niz aktivnosti s korisnicima Centra. Igrajući niz zabavnih i kompetitivnih igara, morali smo biti brzi u dodirivanju stolca, trčanju do jastuka, pažljivo slušati upute i pamtiti svoje brojeve, a pritom smo cijelo vrijeme učili ono najvažnije – ne ljutiti se kada izgubimo i radovati se zbog tuđih uspjeha. Osim što smo proveli sjajno vrijeme s našim novim prijateljima, s domaćinima smo razgovarali i o sustavu socijalne skrbi te programima koje unutar sustava provodi Cepora. Jedan od takvih je upravo program unutar kojeg smo i provodile radionicu, Razvojno-preventivni centar.

Erasmus+ Praktikum Zagreb, CEPORA, Uniamoci Onlus

Drugi dan posjeta domaćini su u Kući ljudskih prava Beograd predstavili rad organizacije koji uključuje provođenje raznih programa (Razvojno preventivni Centar, Edukativno preventivni Centar, Centar podrške za mlade te Ceporin omladinski centar), brojne aktualne i završene projekte usmjerene na prevenciju problema u ponašanju i poticanje pozitivnog razvoja kod djece i mladih te brojne radionice i aktivnosti koje provode u lokalnoj zajednici poput tematskih predavanja, radionica te interaktivnih predstava. Provođenjem raznolikih aktivnosti pružaju podršku, edukaciju, osnaživanje i prevenciju problema u ponašanju djece i mladih čime svakodnevno daju svoj doprinos zajednici. Razgovarali smo potom i o govoru mržnje i diskriminaciji te o različitim načinima i metodama kojima se nastoje prevenirati i reducirati unutar sustava socijalne skrbi, obrazovnih sustava te rada neprofitnih organizacija Srbije, Italije i Hrvatske.

Erasmus+ Praktikum Zagreb, CEPORA, Uniamoci Onlus

Posljednji dan posjeta, naši prijatelji iz Cepore proveli su nas najvažnijim lokalitetima u Beogradu koji svjedoče o primjerima govora i djela mržnje i diskriminacije. U sklopu ove edukativne ture vidjeli smo spomen-ploče brutalno pretučenih i ubijenih pripadnika romske i transrodne zajednice a koje su nerijetko uništene ili marginalno uklopljene u ulični prostor, stoga smo turu zaključili razgovorom o važnosti obilježavanja takvih tragičnih događaja kao još jednom od načina prevencije i borbe protiv diskriminacije i govora mržnje.

Erasmus+ Praktikum Zagreb, CEPORA, Uniamoci Onlus

Nakon odrađenih brojnih aktivnosti u sklopu projekta, nagradili smo se uživanjem u bogatoj lokalnoj gastro ponudi, divili se impozantnom hramu Svetog Save, doživjeli boemsku atmosferu Skadarlije te se turističkim obilaskom Beograda pod vođenom turom detaljno upoznali s povijesti grada – od prapovijesnog doba pa sve do danas.

Hvala našim susjedima na ovakvom domaćinstvu, a mi s nestrpljenjem očekujemo nastavak provođenja projektnih aktivnosti 😊.

Erasmus+ Praktikum Zagreb, CEPORA, Uniamoci Onlus