Zbirka Richter – terenska radionica

Naši likovnjaci u posjeti Zbirci Vjenceslava Richtera na Vrhovcu


U subotu, 07. prosinca, naši su likovnjaci imali terensku radionicu i razgledavanje postava Zbirke Richter. U vili na Vrhovcu, danas poznatoj pod nazivom Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, cjelovito se predstavlja stvaralaštvo jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika 50. i 60. godina 20. stoljeća. Naše likovnjake ugostila je i kroz postav vodila voditeljica Lora Rajčić, a potom su na radionici izrađivali prostorne slike.

Povijest Zbirke Richter počinje 1980. godine kada su Vjenceslav Richter i njegova supruga Nada Kareš Richter gradu Zagrebu darovali umjetničke radove i obiteljsku kuću s namjerom osnutka mjesta na kojem će se proučavati konstruktivna umjetnost, okupljati mladi umjetnici, ali i kako bi potaknuli širenje kulturnih sadržaja izvan užeg središta Zagreba, a 1998. godine predana je na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti. Danas se u Zbirci čuvaju 182 umjetnička rada, koja prate sva područja Richterova likovnog stvaralaštva, a Richerovi radovi se također nalaze se u mnogim muzejima diljem svijeta (The Tate Gallery u Londonu, Museum of Modern Art u New Yorku, Museum of Contemporary Art Kiasma u Helsinkiju, Museo Civico u Padovi).
Vjerujemo da bi supružnici Richter bili sretni s umjetničkim djelima proizašlima iz ručica naših polaznika, jer oni sa Zbirkom – svakako jesu!