Šareni pečat

Umjetnost u mom kvartu uz Igora Čabraju


Samostalni projekt Praktikuma „Umjetnost u mom kvartu“, ovoga puta ugošćuje izvrsnog grafičara – Igora Čabraju.

S našim polaznicima Kreativnog starta i Tehnika crtanja, slikanja i modeliranja održao je radionicu pod nazivom „Šareni pečat“. Na ovoj radionici naši mali umjetnici upoznali su se sa grafičkim tehnikama te i sami okušali u jednoj. Igor im je ispričao sve o svom zvanju i zanimanju asistenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Upoznao ih sa svojim radom kroz dugogodišnje djelovanje samostalnog umjetnika, profesora u školi i na kraju na umjetničkom fakultetu. Uživali smo!

Na radionici su iz spužve izrezivali razne oblike karakteristične za drvo i njegovu krošnju – kora drveta, grane, listovi, grančice uz pripadajuće elemente – vlati trave, kukce raznih vrsta, cvjetove te navedene oblike otiskivali poput pečata na papir pomoću tempera i akrilnih boja. Bili su jako zadovoljni s rezultatom.

Igor Čabraja rođen je u Slavonskom Brodu. Godine 2001. upisuje Studij likovne kulture na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a sljedeće akademske godine (2002./03.) prelazi na Nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 2006. godine u klasi prof. Dubravke Babić. Radio je kao vanjski suradnik u zvanju asistenta na Odsjeku za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku daljnje tri godine te kao umjetnički suradnik na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godinu dana (2009./10.) predavao je likovnu kulturu u OŠ Blaža Tadijanovića u Podvinju u Slavonskom Brodu. Od 2010. godine zaposlen je u zvanju asistenta na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu. U desetogodišnjem umjetničkom djelovanju izlagao je na trinaest samostalnih izložbi u zemlji te na tridesetak domaćih i međunarodnih skupnih izložbi, među kojima se posebno ističu sudjelovanja na Međunarodnom trijenalu grafike (Międzynarodowe Triennale Grafiki; International Print Triennial) u organizaciji istoimene poljske organizacije u Krakovu. Dobitnik je Premije HAZU (2012.) na 6. hrvatskom trijenalu grafike. Djela mu se nalaze u zbirkama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu te Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.