MUZEJSKI PRAKTIKUM – PRIJAVI SE!

Prijave za sudjelovanje otvorene od 06. do 26. 9. 2021.


 

Muzej suvremene umjetnosti i Praktikum centar za djecu i mlade pozivaju te da se priključiš projektu „Muzejski praktikum“ kroz koji ćeš naučiti nešto više o suvremenoj umjetnosti, kako je to staviti se u ulogu kustosa, ali i umjetnika, te kako postaviti izložbu umjetničkih radova u virtualnom prostoru.

Koji je cilj projekta?

Omogućiti mladima iz cijele Hrvatske u dobi od 15 do 25 godina upoznavanje sa suvremenom umjetnošću te osnovama kustoskih praksi i muzejske djelatnosti kroz uključivanje u participativne online edukacije koje će im omogućiti znanja i vještine za izradu vlastitih virtualnih izložbi. Rad s mladima odvijat će se putem online platformi, a uključivat će moderirane razgovore, mentorstvo i sustvaranje virtualnih izložbi iz fundusa MSU Zagreb te izložbi vlastitih radova u mediju fotografije i/ili videa nastalih unutar projekta.

Što možeš očekivati? / U čemu ćeš sudjelovati?

  • Participativne online radionice o suvremenoj umjetnosti, izložbenim i kustoskim praksama s uvidom u praktičnu organizaciju rada u muzejsko-galerijskim ustanovama
  • Participativne online radionice o umjetničkom stvaranju u mediju fotografije i videa
  • Osmišljavanje i stvaranje virtualnih izložbi radova iz fundusa MSU-a, te
  • Virtualnih izložbi radova polaznika nastalih tijekom projekta (medij fotografija i/ili video)
  • Moderirani razgovori s umjetnicima
  • Izrada digitalnog priručnika s tekstovima mentora i polaznika radionica

* Sandra Vitaljić, Voljena, 2011. – 2013., foto-objekti

Kako se to uklapa u tvoj raspored?

Rujan 2021.: Od 6. do 26. 9. 2021. pošalji nam svoju prijavu s kratkim motivacijskim pismom na [email protected], s naslovom „Muzejski praktikum – prijava“.

Listopad, studeni 2021.: Edukacija o suvremenoj umjetnosti, izložbenim i kustoskim praksama uz uvid u praktičnu organizaciju rada u muzejsko-galerijskim ustanovama kroz različite primjere. Edukacija o radu na Google Arts&Culture platformi koja će polaznicima omogućiti izradu vlastite virtualne izložbe. Planirane aktivnosti održavat će se putem Zoom platforme srijedom od 18 do 19 sati.

Prosinac 2021.: Polaznici sudjeluju u osmišljavanju i provedbi koncepta virtualne izložbe, te popratnih virtualnih sadržaja, pisanju kraćih tekstova i promociji izložbe, uz tjedne konzultacije s mentorima.

Siječanj 2022.: Provedba popratnog programa virtualne izložbe umjetničkih radova iz fundusa MSU-a, u vidu live stream moderiranih razgovora s umjetnicima zastupljenima na izložbi.

Veljača, ožujak 2022.: Edukacija o umjetničkom stvaralaštvu u mediju fotografije i videa, uz praktične zadatke izrade vlastitih radova i osmišljavanja i postavljanja virtualne izložbe radova polaznika nastalih u sklopu projekta. Planirane aktivnosti održavat će se putem Zoom platforme srijedom od 18 do 19 sati.

Travanj 2022.: Provedba popratnog programa virtualne izložbe umjetničkih radova polaznika nastalih u sklopu projekta, u vidu live stream moderiranih razgovora s polaznicima i mentorima.

Svibanj 2022.: Izrada i objava digitalnog priručnika s tekstovima mentora i polaznika projekta.

* Neli Ružić, Stolen future, 2014. – 2015., video, trajanje 5’23”, foto Ida Skoko
** Naslovna fotografija: Borko Vukosav, Jezera, 2014, serija od 6 fotografija, 6 × (100 × 125 cm)

Trajanje projekta: od 1. rujna 2021. do 31. svibnja 2022.

Vrijednost projekta: 201.092,83 kn

Nositelj projekta: Praktikum centar za djecu i mlade

Partner projekta: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Prijavi se i ti na sudjelovanje u projektu!  Od 6. do 26. 9. 2021. pošalji nam svoju prijavu s kratkim motivacijskim pismom na [email protected], s naslovom „Muzejski praktikum – prijava“.

 

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Praktikum centra za djecu i mlade
Praktikum centar za djecu i mlade, Drniška 20, Zagreb, tel. 01 3842 482, web: www.udruga-praktikum.hr

Više informacija o EU fondovima na www.strukturnifondovi.hr