ISPOD OBLAKA

Projekt „Umjetnost u mom kvartu“ s likovnom radionicom „Oblak“ umjetnika Denisa Kraškovića


Naš projekt „Umjetnost u mom kvartu“ polako, ali sigurno zauzima svoje mjesto na kulturnoj karti Trešnjevke.

Ovoga puta posjetio nas je akademski kipar Denis Krašković koji je djecu poveo ispod Oblaka, jer tako se zove njegova radionica.

Zvuči neobično, ali prvi kalendarski dan proljeća iznjedrio je mnogo oblačića kojima smo kasnije ukrasili naš prostor!

Denis je polaznicima radionice i roditeljima predstavio i svoj rad koji je sam po sebi vrlo zanimljiv djeci. Naime, jedne od poznatijih njegovih skulptura su „Kit“ na Jarunskom jezeru i „Morž“ ispred Arena centra koje su djeci postale omiljene „penjačice“, a animirani film koji su u subotu pogledali rezultat je jedne od njegovih radionica sa najmlađima. Ne smijemo zaboraviti niti Neandretalca koji je nedavno postavljen ispred lokaliteta Hušnjakovo u Krapini.

Denis je djecu upoznao i s ugroženim biljkama i životinjama ovog podneblja i izložio neke od radova na papiru koji se bave ovom temom.

Umjetnički izričaj ovog umjetnika govori sam za sebe i zasigurno nikoga neće ostaviti „oblačnim“, jer kako Denis kaže: „Želja mi je izraziti pozitivnu viziju života i svih njegovih manifestacija i govoriti o njima na plemenit način“.

Denis Krašković rođen je u Zagrebu gdje je maturirao na Školi za primijenjenu umjetnost i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti na kiparskom odjelu u klasi profesora Stanka Jančića. Radio je kao profesor na kiparskom odjelu Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, a od 2007. godine radi kao izvanredni profesor na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku. Magistrirao je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani kod mentora red. prof. Jože Baršija.

Dobitnik je nekoliko nagrada, između ostalih i Grand prixa Salona mladih u Zagrebu za 2000. godinu.