PROVEDBA AKTIVNOSTI U ZAGREBU

EDUCOM


Stiglo je vrijeme za provedbu aktivnosti i primjenu naučenog! Naša ekipa Praktikumovaca sudjelovala je na višednevnim treninzima u Beogradu s temom „Prevencija i primijenjena drama“ te u Palermu „Unutarnje i vanjske strategije” u sklopu projekta EDUCOM – edukacija zajednice u svrhu smanjenja rizika socijalnog isključivanja djece, sufinanciranog iz Erasmus+ programa Europske Unije.

Educom Zagreb Praktikum

Educom Zagreb Praktikum

„S obzirom na to da vodim dramske grupe i da su igre i praktične vježbe koje smo prolazili na treningu u Beogradu slične i bliske onima koje i sam vodim u Zagrebu, sve te naučene i usvojene aktivnosti sam vrlo lako implementirao u rad sa svojom djecom i s grupama s kojima radim. Neke vježbe koristimo za upoznavanje ili zagrijavanje grupe ili određene tematske cjeline kojima se bavimo tog dana ili, pak, za rješavanje određenih problema pojedinaca ili grupe. Vježbe su namijenjene svima, međutim, kada primijetim da u pojedinom djetetu postoji blokada u izražavanju ili da ima osjećaj da nešto ne može, tada je pojedina vježba ciljano namijenjena za rješavanje tog problema.

Ponekad su potrebe djece i grupe različite, tada vježbe i igre služe da se bolje upoznaju, opuste, razigraju ili jednostavno da shvate da su sposobni nešto napraviti.

Ponekad postoji blokada u izražavanju ili djeca imaju neugodu pred drugima, pa u tom slučaju igre i vježbe također pomažu.

Kada grupa ne prihvaća pojedinca tada vježbe primjenjujemo da se bolje upoznaju i da prihvate sve različitosti u grupi.

Djeca vježbe prihvaćaju s veseljem, lakoćom i razumijevanjem i općenito su doprinijele boljem osjećaju pojedinca unutar grupe. Pojedina djeca koja imaju tendenciju se zatvarati postanu otvorenija, određeni sitni sukobi unutar grupe se lakše razriješe i svi općenito imaju osjećaj pripadnosti grupi.

Dodatno, ukoliko neko dijete ima problem s izražavanjem osjećaja ili misli, obično se lakše izrazi kroz ovakvu vrstu vježba i aktivnosti“ – izjavio je Davor Kovač koji je sudjelovao na treningu „Prevencija i primijenjena drama“ u Beogradu.

Vježbe smo primijenili s djecom od 7-9 godina te od 9-11, a koji su polaznici dramskih radionica Praktikuma. Kroz ovu aktivnost smo obuhvatili ukupno 17 djece.

 

Educom Zagreb Praktikum

Educom Zagreb Praktikum

„Aktivnosti pokazuju koliko je međusobna komunikacija teška u svakodnevnom životu, posebno kad postoje određena ograničenja kao što je neki invaliditet – nemogućnost govora, pokreta, vida ili slično.

Tako smo u ovoj radionici koristili dodir, crtanje po leđima i time dočarali što želimo reći. Tu se pokazalo da svatko ima svoj doživljaj.

Crtanje na temelju opisa, a bez gledanja, pokazuje da je onom koji objašnjava teško pronaći prave riječi kako bi dočarao točno što želi, a onaj koji ga sluša upija isključivo samo te informacije i često dolazi do nerazumijevanja i greške u komunikaciji. Time smo htjeli pokazati kako se s tim poteškoćama susreću ljudi s invaliditetom svaki dan jer nam ne mogu neke stvari prenijeti na pravilan način“ – izjavila je Maja Milinković koja je sudjelovala na treningu „Unutarnje i vanjske strategije“ u Palermu.

U ovu aktivnost su bili uključeni polaznici dramskih radionica Praktikuma u dobi 7-9 godina, podjednako djevojčica i dječaka, ukupno njih 9.

Djeca su izuzetno dobro reagirala na aktivnost, bilo je smijeha, veselja, ali i čuđenja kako je takva komunikacija teška.

Veselimo se novim budućim aktivnostima u projektu!