EDUCOM PALERMO #2

Razmjena dobrih praksi na temu unutarnjih i vanjskih strategija u radu s djecom


Predstavnice Praktikuma Maja Milinković, Marija Pranjić i Nika Pereš sudjelovale su u višednevnom treningu „Unutarnje i vanjske strategije“ u sklopu projekta EDUCOM – edukacija zajednice u svrhu smanjenja rizika socijalnog isključivanja djece, sufinanciranog iz Erasmus+ programa Europske Unije.

EDUCOM Palermo Praktikum Zagreb

Ovo je drugi zajednički trening u sklopu projekta, u kojem je sudjelovalo po troje predstavnika partnerskih organizacija i škola, a održao se u Palermu 22.-25. veljače 2020. godine. Partner domaćin bila je Osnovna škola Francesco Orestano, koja se nalazi u siromašnijem dijelu Palerma – četvrti Brancaccio. Ovaj trening poslužio je kao platforma putem koje su predstavnici škole podijelili svoje dobre prakse vezane za provedbu projekata unutar svoje škole i strategija suradnje s obiteljima i zajednicom, kojima se zalažu za podršku djeci u riziku od socijalne isključenosti.

EDUCOM Palermo Praktikum ZagrebOpis aktivnosti

Prvog dana treninga održan je sastanak s ciljem predstavljanja iskustva suradnje s vanjskim organizacijama kao što je organizacijom Uniamoci Onlus (neprofitna organizacija iz Palerma koja djeluje u području integracije i socijalne uključenosti djece, mladih i odraslih osoba s invaliditetom). Tijekom četiri dana treninga su nam svoju suradnju približili kroz primjer organizacije karnevala. Karneval je za stanovnike Brancaccia i učenike njihove osnovne škole poseban događaj za koji se dugo i s veseljem pripremaju. U prostorima Uniamoci Onlusa, provedene su razne aktivnosti izgradnje grupne povezanosti, upoznavanja i osvještavanja koliko je bitno svoje poruke prilagoditi tako da ih svi razumiju. Naizgled banalne stvari poput crtanja prema nečijem auditivnom nahođenju, pokazale su nam koliko je bitno da se izražavamo jasno, bez oduzimanja informacija ili dodavanja detalja, kako bi nas i oni kojima je komunikacija otežana razumjeli.

 

EDUCOM Palermo Praktikum Zagreb

Drugi dan treninga upoznali smo članove i korisnike navedene organizacije. To su osobe s različitim invaliditetima i poteškoćama, a neki od njih svojim radom unutar organizacije pomažu drugima. Tako primjerice uče nove jezike – engleski i francuski, vode radio emisije, pomažu u kreiranju sadržaja za njihove publikacije i web stranicu, podižu ekološku osviještenost zajednice, održavaju radionice u školi Orestano i još puno toga. Nakon upoznavanja smo se bacili na posao – izrada karnevalskih kostima! Od kartona smo izrezivali puzzle i ukrašavali ih po željama, ne bi li za karneval stvorili šarenu slagalicu radosti i prihvaćanja različitosti.

 

EDUCOM Palermo Praktikum Zagreb

Treći dan je bio rezerviran za karneval, veselje, povorku i ples. Predstavnici svih partnerskih organizacija imali su priliku sudjelovati u ovom događaju, koji škola Orestano provodi četiri godine i uključuje čitavu četvrt Brancaccio. Sama priprema za karneval vrijedno je umjetničko iskustvo za djecu, razvoj njihovih sposobnosti fine motorike i kreativnosti, a sama parada je vrlo jednostavan, ali moćan instrument za promicanje sinergije između škole, obitelji i zajednice. Ispred škole Francesco Orestano su se djeca s roditeljima, članovi i volonteri Uniamoci Onlusa, učitelji i ostali članovi škole. Light motiv karnevala je bilo onečišćenje mora pa smo tako susreli mnogo malih meduza, ribica, kitova, ali i hodajuću vreću za otpatke. Krenuvši od škole napravili smo krug po Brancacciu i doživjeli istinsku sreću na licima sudionika. Glazba, smijeh i ponos.

 

EDUCOM Palermo Praktikum Zagreb

Četvrti dan bio je organiziran posjet školi i upoznavanje s uslugama koje se u njoj nude tijekom obrazovanje djeteta i evaluaciji naučenih metoda i primjera dobre prakse.

Rezultat aktivnosti je razvoj novih znanja, vještina i stavova sudionika, te stvaranje planova za primjenu ishoda učenja u lokalnom kontekstu.

 

EDUCOM Palermo Praktikum Zagreb