Batik – dekorativna voštana tehnika

Umjetnost u mom kvartu uz Mateja Pašalića


Naš projekt „Umjetnost u mom kvartu“ ima priliku ugostiti doista zanimljive umjetnike. Tako nas je ovoga puta posjetio Matej Pašalić, akademski kipar i profesor u Školi primjenjene umjetnosti i dizajna.

Na početku radionice Matej je djecu upoznao s radom profesora u umjetničkoj školi, te što se radi na odjelu keramike, slikarstva, metala, kiparstva i fotografije.

Djeca su se upoznala s tehnikom batik. Batik je dekorativna tehnika pomoću voska. Ovdje se crtež voštanom kredom premazuje akvarelnom bojom – hidrofilna boja se prima samo na mjestima gdje nije masno (vosak), tako da linije premazane voskom ostaju intaktne.

Izrodili su se odlični radovi naših malih umjetnika, a djeca su se dobro zabavila i isprobala još jednu zanimljivu tehniku

Matej Pašalić rođen je 1978. u Zagrebu. U Zagrebu završava Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna (smjer dizajn metala). Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti (Zagreb 2005), usmjerenje Male plastike i medaljerstva u klasi prof. Damira Mataušića. Dobitnik je nagrade ALU za najuspješnije diplomante u akad.god.2004/2005. Član je ULUPUH-a od 2008. godine.

Izlagao je na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor više ostvarenih projekata: – Nagrada „Dušan Vukotić“ (Animafest). Srebrni lovorov vijenac (nagrada HNK Zagreb, Ruži Pospiš-Baldani). Pobjednički tron Sljemenske slalomske utrke Snow Queen Trophy, Zagreb. Prednja strana (avers) srebrnog kovanog novca od 150 kuna, sa motivom Dubrovačke karake (natječaj HNB-a, Povijesna hrvatska plovila). Nove krune za Korčulansku vitešku igru „Moreška“… Od 2003. predaje na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna (dizajn metala) u Zagrebu.