Autsajderi

Daniela Bilopavlović Bedenik i Praktikum


U goste nam je došla kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Daniela Bilopavlović Bedenik koja je naše likovnjake upoznala sa stvaralaštvom umjetnika autsajdera i upoznala ih s radom kustosa u muzeju.

Na radionici smo naučili tko su autsajderi, po čemu se razlikuju od ostalih umjetnika i zašto su dobili to ime. Na početku radionice polaznici su dobili zadatak zatvoriti oči i promislili na temu: „Da sam autsajder kako bi doživio svijet?”. Pohvala našim kreativcima otvorenoga srca i uma!

U Muzeju suvremene umjetnosti nedavno je otvorena izložba „Formula čula” na kojoj su izloženi radovi autsajdera iz Zbirke marginalne umjetnosti, a mi smo proučili i njihove „otkačene” radove i inspirirani njima napravili vlastite.

Daniela Bilopavlović Bedenik je povjesničarka umjetnosti i etnologinja, koja s Praktikum centrom surađuje od samih početaka. Radi kao kustosica Odjela za pedagošku djelatnost i Zbirke marginalne umjetnosti zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Iza sebe ima niz edukativnih projekata, radionica i izložbi. Uživa u radu s djecom koja su njezina glavna inspiracija, a ističu se njezini umjetničko-edukativni i inkluzivni programi koje provodi u suradnji s umjetnicima te udrugama za osobe s invaliditetom i centrima za rehabilitaciju djece i mladeži.

Radi i živi u skladu s motom „umjetnost dostupna svima”.