Lidija Kraljić

voditeljica dramskih radionica

Lidija Kraljić, voditeljica dramskih radionica, Praktikum Zagreb

Rođena je 1990. u Zagrebu. Preddiplomski i diplomski studij glume i lutkarstva završila je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, čime je stekla zvanje akademske glumice. Članica je Hrvatskog društva dramskih umjetnika te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Nakon studija bila je vanjska članica ansambla Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, a zatim je kao samostalna umjetnica surađivala s brojnim umjetničkim organizacijama i institucijama u kulturi (HNK Osijek, Scena Gorica, Mala scena, Kazalište Točka na i, Gradsko kazalište Sisak, Dječje kazalište Dubrava) i brojnim značajnim redateljima poput Nikole Zavišića, Krune Tarle, Ludmile Fedorove, Tamare Kučinović, Morane Dolenc, Ivana Kristijana Majića te Ivane Peroš.

Za svoj je glumački rad osvojila nekoliko nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, a za ulogu Irine Sergejevne Prozorov u predstavi Tri sestre (HNK Osijek, r. Nikola Zavišić) nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje ženske uloge.

Kraljić radi kao pedagoginja na edukativnim programima za djecu i odrasle (Frooom i Samo nebo nam je granica Bacača sjenki, Osnove klaunske igre kao dio umjetničke koprodukcije Stopping Rockets zagrebačkog Tigar teatra i tokijske ma.company u Tokiju, Japan te ID that we need indeed Umjetničke organizacije LOFT), a od 2018. je članica Crvenih nosova, klaundoktora.