ART PARK - kreativan program i okupljanje međunarodnih umjetnika današnje street art scene

Besplatne radionice za djecu

2017.

Kreativno ljeto Udruge Praktikum u sklopu projekta ART PARK!

U sklopu projekta Art park, Udruga Praktikum ovoga ljeta provela je 30 besplatnih kreativnih radionica za djecu!

Proveli smo 10 likovno-kreativnih radionica, a sva umjetnička djela koja smo izradili na radionicama poslužila su dodatnom uređenju Art parka!

Radionice su bile namijenjene djeci osnovnoškolcima s kojima smo se zaista nasmijali i zabavili!

Ostalih 20 radionica, bilo je namijenjeno razredima osnovnih škola od 1-4 razreda kojima smo kroz matematičke radionice i sadnju cvijeća približili i osvijestili pojam štednje!  Tijekom ljeta pratili smo rast zasađenih plodova u Art parku!

Nakon prošlogodišnjeg uspješno provedenog projekta, obiteljskih druženja i kreativnih radionica još do nedavno zapušteni park u centru grada postao je jedno od najpoželjnijih mjesta za dobar mingl uz raznolik kreativan program i okupljanje međunarodnih umjetnika današnje street art scene!

Za one koji još ne znaju Art park smješten je između Tomićeve ulice, Ilice i Strossmayerovog šetališta i tijekom ljeta, od lipnja do listopada, postaje pravi mali muzej na otvorenom.

Projekt Art park provodi se u organizaciji Udruge PIMP MY PUMP i street art studia Lapo Lapo. Projekt podržava Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba te sponzor Raiffeisenbank Austria d.d.

KREATIVNO-LIKOVNE RADIONICE (ciklus od 10 radionica)

Radionice su besplatne i namijenjene su djeci osnovnoškolcima!

Radionice se provode pod umjetničko-pedagoškim vodstvom kiparice Melite Omeragić

10. Na posljednjoj radionici KRAJOLIK, u srijedu 30.08.2017.,  uz gostovanje mlade kiparice Antonie Dorbić, djeca su izrađivala  prirodne krajolike u kolažu!

9. Na radionici FLOWER koja se održala u ponedjeljak, 28.08.2017., bili smo inspirirani simbolikom mandala. Nakon uvoda i pojašnjenja simbolike jedinstva i cjelovitosti, ove male djevojčice predano su se bacile na posao!

8. Nakon ljetne pauze u srijedu, 23.08.2017. na radionici ŽIVOTINJE vladao je zarazni entuzijazam. Inspirirani raznim šarama i životinjskim motivima od cijevi, novinskog papira i selotejpa uz vodstvo naše kiparice Melite Omeragić, izradili smo natpis za Art park, kojeg su dečki iz PMP postavili na brdašce i sada mu se ponosni divimo!

7. Na likovnoj radionici POLLOCK održanoj 28.06.2017., kao što i sam naziv govori, inspirirali smo se slikama i radom Jacksona Pollocka. Prvo smo pripremili veliku plohu za rad i obojali ju u crno-bijelu boju te smo započeli sa ACTION PAINTING-om! Pokretima kista izražavali smo svoje emocije! Ni kiša nije mogla spriječiti ovaj stvaralački proces!

6. Na likovnoj radionici BAJKA, u ponedjeljak, 26.06.2017. slušali smo izvorne bajke o Cvilidreti i Snjeguljici te na impresije o njima, pastelama na papiru, predočili vlastito viđenje određenih scena!

5. Na radionici KUĆICA ZA PTICE, u srijedu, 21.06.2017. izrađivali smo buduće domove za male ptičice. Stare kutijice ukrasili smo raznim bojama te ih objesili po grmićima i stablima u parku. Ptičice! Pozvane ste da se uselite u svoj novi dom!

4. Na radionici SOUNDS, u ponedjeljak, 19.06.2017. bili smo posebno kreativni te smo uz vodstvo dviju kiparica Melite Omeragić i Antonie Dorbić pomoću raznih grana, letvica i trakica izrađivali mobile. Osim vizualnog efekta mobili uz malu podršku vjetra stvaraju nježan zvuk te daju dodatnu notu u atmosferi Art parka.

3. Na radionici RAINBOW, u srijedu 14.06.2017. oslikavali smo panjeve u klupice u parku. Klasično drvo, kroz dječju maštu i stručno vodstvo, postalo je prava slikarska ploha. Izrodili su se tu i puževi i kornjače i paukove mreže, a neki su dobili inspiraciju gledajući Mondrianova djela te su ukrasili klupice raznim geometrijskim oblicima.

2. Na radionici OTISAK, u ponedjeljak 05.06.2017. napravili smo pravu malu izložbu u Art Parku! S našim likovnjacima isprobali smo jednostavnu grafičku tehniku otiskivanja sa spužvicom i izradili pandu, žirafu, pauna i papigu! Kakvi radovi! Woow!

1. Ciklus likovnih radionica započeli smo s radionicom ZAGREB, povodom dana grada Zagreba, u srijedu 31.05.2017.! Služeći se šablonama izradili smo glavna obilježja našega grada! Kulu Lotrščak, bana Josipa Jelačića, Zagrebačku katedralu, crkvu svetog Marka, Manduševac i mnoge druge građevine i mjesta koja Zagreb čine onim što jest- predivnim gradom u kojem je divno živjeti i koji bi svi rado željeli posjetiti! Dodali smo i pokoje srce da mu izrazimo ljubav povodom rođendana ;)

MALA ŠKOLA FINANCIJA pod pokroviteljstvom Raiffeisenbank Austria d.d. (ciklus od 20 radionica)

Radionice su besplatne i namijenjene su učenicima razredne nastave!

Radionice se provode pod vodstvom Mirjane Čubelić, dipl. inž. matematike i Melite Omeragić, akademske kiparice.

Mala škola financija na kreativan način, djeci približava osnovne principe štednje.

Prvi ciklus radionica održali smo kroz mjesec svibanj i lipanj, a drugi ciklus tijekom kolovoza i rujna 2017.

Proveli smo 10 matematičkih radionica pod nazivom „KASICA-PRASICA“  i 10 radionica sadnje pod nazivom  „ZRNO PO ZRNO POGAČA“.

Radionice matematike su koncipirane na način da se djeca upoznaju s osnovnim principa štednje te osjećaju za postotak kroz interaktivan pristup i stručno vodstvo. Navedenim pristupom djeci približavamo kako je moguće primijeniti matematiku u svakodnevnom životu te otkrivamo i pokoju čarobnu tajnu drevne vedske matematike kako bi im olakšali daljnji životni put i korištenju matematike u raznim životnim situacijama.

Na radionicama sadnje djeca su ukrašavala posude za biljke te sadila cvijeće. Kroz razgovor s voditeljom, sadnju i kreativan likovni pristup doprinijeti će se uređenju parka u Tomićevoj te osvijestiti kako kroz današnju brigu o okolišu, sutra možemo očekivati i ubrati plodove našeg rada.

10. Posljednja radionica je doista bila posebna. Ispratili smo ljeto radionicom u suradnji s Rehabilitacijski centrom za stres i traumu Zagreb! U posjet su nam došle dame iz Iraka koje su uz pjesmu i uz vodstvo naše kiparice Melite Omeragoć dočarale na velikoj plohi prirodan krajolik i oslikale lavicu sa svojim mladuncima! Prava ženska snaga!

9. U četvrtak, 14.09.2017. posjetilo nas je dvadesetak pačića-prvašića iz OŠ Izidora Kršnjavoga! Bili su zaista i kreativni, tako da su se prilikom bojanja, u potpunosti obojili i entuzijastični kada se radi o matematici na otvorenom i naravno štedljivi, pa su kući otišli sretni sa zarađenim žutim naočalama naših sponzora RBA! I veliko hvala našim divnim volonterkama Emi i Cvijeti na pomoći!

8. U petak, na prvi dan rujna okupila se ekipica od 10-ero djece u Art parku! Marljivo i veselo su prionuli na posao! Moramo se pohvaliti izgledom parka!

7. Nakon ljetne stanke, vedri i osunčani veselo smo se bacili na posao! U parku nas je u petak, 25.08.2017. dočekalo 10 djece koja su jednostavno bila oduševljena usvojenim trikovima štednje i likovnim izražavanjem! Da, ne govorimo kada su nam poklon dobili – odnosno prikupili dovoljno sredstava ;)  za naočale naših sponzora Raiffeisenbank Austria d.d.

Veselju nije bilo kraja!

6. Na posljednjoj radionici iz prvog ciklusa, u četvrtak, 08.06.2017.  ugostili smo 24 učenika, OŠ Izidora Kršnjavog. Bilo je poučno i kreativno! Bravo ekipa!

5. U srijedu 07.06.2017. pridružilo nam se 27 učenika, OŠ Ivana Gorana Kovačića. Starim smo gumama podarili novo ruho!

4. U utorak, 06.06.2017. pridružilo nam se 25 učenika trećeg razreda, OŠ Izidora Kršnjavog!

3. U ponedjeljak, 05.06.2017. ugostili smo 25 učenika prvog razreda  OŠ Izidora Kršnjavog, na oslikane palete posadili smo prvo cvijeće te dodatno obogatili prekrasan Art park. Klinci su posebno uživali na radionici “Male škola financija” na kojoj su dobili Raiffeisenbank naočale koje su dobro došle tijekom ovog suncem obasjanog dana!

2. U petak, 02.06.2017 pridružilo nam se 25 učenika OŠ Pantovčak. S njima smo nastavili oslikavati palete u vesele šarene boje, a zatim uz našu profesoricu Mirjanu Čubelić naučili sve o pravilnoj štednji!

1. U ponedjeljak, 29.05.2017. započeli smo s našom ”MALOM ŠKOLOM FINANCIJA“, radionicama štednje i sadnje! Pridružilo nam se 20 učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Mladi i vrijedni učenici uz vodstvo kiparice Melite Omeragić, oslikali su palete za buduće sadnice, a uz mudru matematičarku Mirjanu Čubelić naučili razne načine štednje!

2016.

Kreativno ljeto Udruge Praktikum u sklopu projekta ART PARK Udruge PIMP MY PUMP i street art studia Lapo Lapo

U organizaciji Udruge PIMP MY PUMP i street art studia Lapo Lapo pokrenut je projekt  Art park. Ideja projekta je oživjeti zapušteni park u centru grada kroz oslikavanje zidova prigodnim muralima, radionicama izrade recikliranog parka za djecu  te nizom radionica u suradnji s udrugama civilnog društva. Art park smješten je između Tomićeve ulice, Ilice i Strossmayerovog šetališta koji je ovog ljeta, od lipnja do listopada, postao pravi mali muzej na otvorenom. Projekt podržava Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba te sponzori: Cedevita, Montana 94, JUB Hrvatska, Pivovara i pivnica Medvedgrad i Chill Shop.

Udruga Praktikum, kao partner projekta, održala je ciklus od 10 besplatnih  kreativno – likovnih radionica pod nazivom KREATIVNO LJETO u razdoblju od lipnja do rujna 2016.godine. Radionice su bile koncipirane na način da se djeca upoznaju s raznim umjetničkim tehnikama kroz kreativni individualni i grupni rad. Na svakoj radionici izrađivala su se mala umjetnička djela kojima smo uredili Park u Tomićevoj. Predviđeno vrijeme trajanja jedne radionice bilo je 90 minuta.

Na radionicama smo koristili različite crtaće i slikarske tehnike po promatranju gdje su djeca usvojila osnovna znanja kompozicije i likovnih zakonitosti te kiparske tehnike i moderni izričaj putem raznih materijala (ponekad prikupljenih i iz prirode) kojima smo dali novi oblik, formu i funkciju i pridonijeli uređenju parka tijekom ljetnih mjeseci. Pod vodstvom Melite Omeragić, akademske kiparice i drugih gostujućih umjetnika, djeci se približilo niz mogućnosti koje spektar umjetnosti pruža kako bi im se olakšao daljnji životni put pri osvještavanju i korištenju kreativnog izričaja u raznim životnim situacijama.

U petak na našem posljednjem ovogodišnjem druženju, radionici PTICA NA ŽICI, na malenim slikarskim platnima oslikavali smo simpatične malene ptičice. Služeći se temperama i akrilnim bojama nastala su prava mala remek djela! Kasnije smo ih koncima privezali na našu “žicu” i stvorili predivnu izložbu, a ukrasili smo cvijećem i nešto veće površine :)

Na radionici FLOWER crtali smo različite cvjetove i iskoristili priliku da pofotkamo sve  kreativne radove naših polaznika s prethodnih 8 radionica iz ciklusa KREATIVNO LJETO! :)

Na radionici FEEL u našem kreativnom parku izrađivali smo osjetilne instalacije. Klupe smo obložili vunom i selotejpom različitih boja. U hladnijim danima ugrijte se na vunenim klupicama i osluškujte pucketanje selotejpa! :)

Na radionici BAJKA ugostili smo Srebrenku i Eriku, pripovjedačice narodnih bajki i legendi. Art park tako je bio ispunjen pričama o mitovima i legendama, a naši kreativci su na ispričane bajke crtali crteže s detaljima koji su ih se najviše dojmili u pričama :)

Na radionici RAINBOW II djeca su oslikavala ljuljačke inspirirani šarama najrazličitijih životinja. Zavladao je veliki entuzijazam kada su mali umjetnici osvijestili da će oslikane ljuljačke biti trajni podsjetnik na djelo njihovih ruku svaki puta kada netko zakorači u park!

Četvrta kreativna radionica pod nazivom SOUNDS zaokupila je svu pažnju posjetitelja Art Park-a :) Pod vodstvom naše Melita Omeragic aRT veliki broj djece uživao je oslikavajući klupice i izrađujući hvatače snova za parkić :)

Na trećoj kreativnoj radionici pod nazivom RAINBOW oslikavali smo klupicu u Art Parku. Radionica je bila sve samo ne obična!  ;)  Kiša je pokušala omesti naše planove, ali smo se snašli i uspjeli ukrasiti park našom veselom klupicom  :)  Također, posjetio nas je Hrvatski radio - emisija Čičak!  :)

Na drugoj radionici MIŠMAŠ, održanoj 15.07.2016.godine, pod vodstvom umjetnice i likovne terapeutkinje Margarete Vidmar, osnovnoškolci su izrađivali miševe za park od starog novinskog papira i selotejpa.

Na prvoj radionici SVJETLO, održanoj 24.06.2016. godine, pod vodstvom akademske kiparice Melite Omeragić, osnovnoškolci su izrađivali lampione za park.