Plan dnevnih aktivnosti programa
„Zagreb, tak' imam te rad!“

ZIMSKI KAMP


Zimski program od 7. do 10. siječnja 2020.

Utorak, 07. 01. Tehnički muzej Nikola Tesla i radionica 3D printanje igračke
Srijeda, 08. 01. Muzej za umjetnost i obrt „Orašar Escape Room“ i glazbena radionica
Četvrtak, 09. 01. Hrvatski državni arhiv i filmska radionica
Petak, 10. 01. Gradsko kazalište Žar ptica „Tonček i Točkica“ i dramska radionica

 

UTORAK 07. 01. Tehničko-inovacijski dan

 • 10:00 – 11:00 h
  Tehnički muzej Nikola Tesla – Vatrogastvo, Rudnik, Promet

Tehnički muzej Nikola Tesla jedan je od najposjećenijih muzeja koji djeca obožavaju! Upotreba vatre jedna je od osnovnih tekovina evolucije koja čovjeka izdvaja od životinja. Međutim, vatra brzo mijenja svoje lice pomagačice u ono opasne neprijateljice. Vatrogasci su tu da je ukrote! Na odjelu Vatrogastva prikazan je povijesni razvoj vatrogasne tehnike; vozila, uređaja, aparata. Nakon što se upoznaju s metodama savladavanja vatre, polaznici se spuštaju u muzejski Rudnik! Znate li kako izgleda pravi rudnik? Muzejski Rudnik je rijedak cjeloviti prikaz rudarske tematike gdje su u prirodnoj veličini prikazane sve vrste pregrada koje se upotrebljavaju u rudarstvu, i to u punoj raznolikosti materijala i oblika. Iz podzemnih rudarskih tračnica prelazimo na povijest prometnih sredstava. Djeca će se upoznati sa djelićima povijesti utjelovljenima u izloženim vintage biciklima, automobilima, starim tramvajima i lokomotivama, letjelicama i plovilima.

 

 • 13:00-14:00 h
  Inovativno-likovna radionica – 3D printanje igračke

Druženje nastavljamo uz trodimenzionalno printanje i igranje! Jeste li znali da se može isprintati igračka? Tehnologija 3D printanja, koja vrtoglavo ulazi u sve industrije, spaja tehnološku inovaciju, dizajniranje, funkcionalnost i kreativnost! Naše polaznike će inženjer održivog razvoja Sven Jambrušić upoznati s osnovama rukovanja 3D printerom i 3D modeliranja te materijalima koji se koriste u procesu pretvaranja vizualizirane ideje u gotov proizvod. Djeca će imati priliku okušati se u oslikavanju igračke i sudjelovati u stvaralačkom procesu printanja komponenti dječje igre koju će oživjeti tijekom radionice.

 

Orašar Escape Room - Praktikum Zagreb - Zagreb tak imama te rad - program - dječji kamp

 

SRIJEDA 08. 01. Glazbeno-zagonetni dan

 • 10:00 – 11:00 h
  Muzej za umjetnost i obrt – „Orašar“ dječji Escape Room

Glavni akteri ovogodišnje božićne čarolije u Zagrebu su likovi iz popularnog baleta P. I. Čajkovskog „Orašar“. Nastavljamo u tom čarobnom tonu i vodimo djecu u Muzej za umjetnost i obrt gdje su oživljene najbajkovitije scene iz baleta. Polaznici će zakoračiti u jedinstveni svijet Orašara, zahvaljujući raskošnoj scenografiji (predmetima iz fundusa Muzeja poput namještaja, lustera, porculana, kućice za lutke, saonica iz 17. stoljeća) i baletnim kostimima ( iz donacije baletnog umjetnika Yelka Yureshe i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu). Pažljivim slušanjem stručnog vodstva ili čitanjem tekstova posjetitelji će doznati niz podataka o božićnom baletu koje će moći iskoristiti u sve popularnijoj zabavi diljem svijeta tzv. Escape Room-u. Dječji Escape Room iz Zagreba osmislio je zagonetke čijim odgonetavanjem se dolazi do konačnog rješenja – slatkiša, kako i priliči u Kraljevstvu slatkiša! Za one najmanje koji još ne mogu u Escape Room bit će organizirane kreativne igraonice kao i kutak za čitanje slikovnica i igranje igre memorije s likovima iz baleta Orašar.

 

 • 13:00 – 14:00 h
  Melita Lovričević – Glazbena radionica: „Pričam ti priču“, „Orašar“

Nakon slatkih zagonetki, nastavljamo u glazbenom tonu „Orašara” na radionici grupnog muziciranja i pjevanja na principu Orffovog instrumentarija pod pedagoško-umjetničkim vodstvom jazz glazbenice i waldorfske pedagoginje Melite Lovričević. Pripovijedat ćemo bajku „Orašar“ kroz glazbu i pokret i istraživati improvizacijske forme kroz igru i grupnu interakciju.

 

Hrvatski državni arhiv - Praktikum Zagreb - Zagreb tak imama te rad - program - dječji kamp

 

ČETVRTAK 09. 01. Povijesno-filmski dan

 • 10:00-11:30 h
  Hrvatski Državni Arhiv + gledanje kultnih animiranih filmova

Riječ „arhiv“ asocira vas na nešto veoma ozbiljno, hladno, nezanimljivo? Ne mora biti tako! Rušimo predrasude i djeci otkrivamo zanimljivu stranu povijesti koja živi u bajkovitim prostorima HDA-a koji bi mogao glumiti scenografiju i u filmovima Harry Pottera. Tamo se kriju čudesne zbirke s više od 2 milijuna fotografija različitih oblika i tehnika, vrijedna nacionalna filmska baština od 6.000 naslova audiovizualnih djela, knjižnica HDA koja sadržava više od 160.000, zbirka karata sa 4.631 kartografskih jedinica, više od 24.000 plakata, brojne grafike…Mnoštvo toga!
Nakon vođenog obilaska u prostorima HDA-u biti će organizirana projekcija kultnih animiranih filmova birana za djecu.

 • 13:00-14:30 h
  Dalija Dozet – Filmska radionica analognog filma

Filmska radionica analognog filma, pod pedagoško umjetničkim vodstvom filmske redateljice Dalije Dozet, istražuj kreativnu i tehničku pozadinu filmske povijesti. Polaznicima se pruža prilika otkriti kako je nastala filmska umjetnost, naučiti ponešto o starim filmskim kamerama i projektorima koje će vidjeti uživo, te novo znanje primijeniti u obliku praktičnog rada, direktne animacije na filmsku traku. Kroz upoznavanje i proces izrade kratkog eksperimentalno-animiranog filma, polaznici direktnom intervencijom na 16mm traku bojaju, grebu i upisuju novi sadržaj – novi film! Rezultat radionice je kratki film u tehnici scratchinga i bojanja koji se projicira sa 16 mm projektora. Takva tehnika direktne animacije interaktivna je i zaigrana, spaja naizgled nespojive dijelove filma; film i likovno izražavanje, znanost i umjetnost.

 

Gradsko kazalište "Žar ptica" - Praktikum Zagreb - Zagreb tak imam te rad - program - dječji kamp

 

PETAK 10. 01. Kazališno-dramski dan

 • 11:00 – 12:05 h
  GK Žar ptica: Tonček i Točkica“, režija: Anja Maksić Japundžić

Posljednji dan zimskog kampa spajamo maštu, kulturu i kreativnost uživanjem u kazališnoj umjetnosti! Djecu vodimo u Gradsko kazalište Žar ptica, šesterostruki dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za djecu i mlade, na predstavu „Tonček i Točkica“. Scenska izvedba romana Ericha Kästnera priča je o iskrenom, neraskidivom prijateljstvu djevojčice i dječaka za koje društvo vjerojatno nije zamislilo da budu prijatelji. Tonček i Točkica su se pronašli, usprkos razlikama, i svoje su prijateljstvo spremni braniti kao istinsku vrijednost. Rečenica iz Kästnerova romana uokviruje poruku predstave: „Ljudi su već kao djeca upravo ono, što će kasnije postati. Kao dalekozori, koje možeš rastezati.“

 • 13:30-14:30 h
  Ante Krstulović – Gostovanje glumca GK Žar Ptica

Nakon predstave, dramsko iskustvo upotpunjujemo gostovanjem akademskog glumca iz dječjeg kazališta Žara Ptica – Ante Krstulovića. Kroz dramske igre, glumac će upoznati djecu s tajnama glumačkog zanata, metodama kazališnih vježbi, osnovama pantomime i bespredmetne radnje. Ante je član glumačkom ansambla u GK Žar ptica gdje ga gledamo u mnogim dječjim predstavama (Družba Pere Kvržice, Mačak u čizmama, Naša mama je postala zmaj, Crvene cipelice, Siromah i vrag , Janko i čarobni grah, Heidi i druge).

BRIGA ZA DIJETE

 • pravilno odijevanje i obuvanje djeteta
 • ispravna zaštita od atmosferskih prilika
 • prehrana – kvaliteta i količina
 • nadzor nad djecom od strane odgovornih voditelja tima

PREHRANA I SLOBODNO VRIJEME

U slobodno vrijeme je osiguran ručak, međuobrok, vrijeme za igru u prirodi, igranje društvenih igara, slušanje glazbe, plesanje, gledanje filmova i stvaranje novih prijateljstava.

Ručak i međuobroci svježe su pripremljeni. Potrebno je napomenuti o eventualnim alergijama.

Izbornik