Koga stvorim bude živ

„Umjetnost u mom kvartu“ s izložbom „Koga stvorim bude živ“


Prva u nizu izložbi i ciklusa radionica s djecom bila je „Koga stvorim bude živ“ u prosincu 2014. godine u prostoru Praktikuma.

Izložba Margarete Vidmar feat. Esox Lucius Ido dogodila se kao odgovor na likovnu radionicu „Koga slijepim bude živ!“ gdje su se mali umjetnici upoznali s njihovim reciklažnim pokretnim skulpturama i sami se okušali u njihovoj izradi.

Margaretine skulpture izrađene su od starog novinskog papira i selojtepa, tehnikom koju je osmislila sama autorica, a nose naziv „Putnici“. Sama tehnika izrade za autoricu ima posebno značenje, papir predstavlja krhkost života, a selotejp vezanje za ljude, stvari i ideje.

„Putnici“ naravno – putuju, a do sada su se pojavljivali na različitim mjestima, od seoskih imanja i muzeja do kafića i klubova, uvijek uz oduševljenje i angažiranost publike. Sada su doputovali do udruge Praktikum – centra za djecu i mlade, gdje su djeca na izložbi uživala u interakciji i fotografiranju s „putnicima“. Njihov „putnički dnevnik“ popratio je pustolov Esox Lucius Ido, koji se 2013. pridružuje projektu.

„Putnike“ prati nekoliko slika iz ciklusa „Slagalica“, predstavljeni po prvi puta 2013. na izložbi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Margareta Vidmar predstavnica je umjetničke tzv. autsajderske scene koja je u proteklih nekoliko godina iznjedrila mnoge zanimljive umjetnike. Završila je školu slikarstva Agora, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, a magistrirala psihotraumatologiju na Medicinskom fakultetu i specijalizirala se za art terapiju. Radi kao likovna terapeutkinja i voditeljica kreativnih projekata u centru za rehabilitaciju – Mali dom. Od 1998. godine aktivno izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU.