Art Class likovne radionice za odrasle

Izgradi svoj stil u umjetnosti, inspiriraj se djelima velikih umjetnika i izrazi napokon svoju umjetničku crtu!
Opusti se i okušaj u radu u kreativnoj atmosferi!
Pridruži se našem Art Class-u za odrasle i ostvari svoj potencijal.
Razina prethodnog znanja nije važna.
  Pridruži nam se!

ORGANIZACIJA RADA

Za koga mlade i odrasle
Trajanje 8 likovnih susreta po pojedinim radionicama
Kada jednom tjedno u trajanju od 120 minuta
Gdje 1.000 kn/132.72 EUR (crtanje, slikanje ili grafika), 1.200 kn/159.27 EUR (keramika)

Uplatu je potrebno izvršiti prije početka tečaja.
S radom započinjemo od listopada 2021., a po završetku sezone održat će se i završna izložba radova.

Art Class se provodi pod stručnim vodstvom akademskih umjetnika.
Na radionicama za odrasle njeguje se visoka razina likovne kulture.
Materijali (izuzev slikarskih platna) su osigurani.

Radionice se ne održavaju za vrijeme državnih praznika.

Raspored radionica  

ART CLASS za odrasle

ŠTO RADIMO NA RADIONICAMA ART CLASS-a?

Radionice CRTANJA

Polaznici će naučiti osnovne tehnike crtanja – kako vizirati, postaviti crtež po promatranju, raster i kako oblikovati privid volumena rasterom, sjenčanje te perspektivno skraćenje. Crtat ćemo i baviti se raznim motivima. Od kompozicije mrtve prirode i modela po promatranju, do vlastitih kreativnih rješenja kako bi poticali individualnu kreativnost svakog polaznika te razvijali vlastiti rukopis. Koristimo se olovkom, flomasterima, ugljenom, tušem i drugim crtačkim tehnikama.

Radionice GRAFIKE

Nakon teorijskog uvoda u grafičke tehnike polaznici će izraditi vlastite skice koje ćemo pretvoriti u grafiku. Korak po korak, polaznici će izraditi te samostalno otisnuti linorez, grafičku tehniku visokog tiska; naučit će kako prebaciti skicu na matricu/linoleum, kako ju izdubiti te pripremiti za tisak. Naučit će kako se tiska grafika, potpisuje te zašto je grafika jedinstvena i po čemu se razlikuje od ostalih medija vizualne umjetnosti. Na kraju se upoznajemo s monotipijom te zašto je ona srodna s grafikom i sa slikarstvom.

Radionice SLIKARSTVA

Polaznici će upoznati Ittenov krug boja te će kroz razne vježbe naučiti kako izmiješati pojedine boje te nijanse. U početku slikat će kompoziciju mrtve prirode kako bi naučili promatrati i naslikati što vjernije zadani motiv. Nakon što izvježbaju svoj slikarski rukopis, slikat će vlastitu interpretaciju pojedinih motiva te kroz razne boje i individualni pristup oblikovati svoje umjetničko djelo. Koristimo tehnike akvarela, akrila i vodenih boja.

Po interesu polaznika moguće je kombinirati radionice crtanja i slikanja

Art Class za odrasle Praktikum Zagreb

Radionice KERAMIKE

Polaznici se upoznaju s drevnim materijalom – glinom i osnovama keramike. Od izrade do gotovog proizvoda. Kroz oblikovanje gline, polaznici će se upoznati sa širokim mogućnostima ovog likovnog medija te spojiti njene uporabne i umjetničke karakteristike. Nakon teorijskog uvoda, u kojem ćemo pojasniti pojam keramike, njezin povijesni razvoj i status u suvremenoj umjetnosti slijedi proces izrade keramičkog predmeta kroz praktični rad. Upoznat ćemo se s alatima, vrstama i karakteristikama gline, tehnikama modeliranja i dekoriranja predmeta te završnog pečenja radova u električnoj peći kojima ćemo ukrasiti naš dom.

Od izrade do gotovog proizvoda. Kroz oblikovanje gline, polaznici će se upoznati sa širokim mogućnostima ovog likovnog medija te spojiti njene uporabne i umjetničke karakteristike. Nakon teorijskog uvoda, u kojem ćemo pojasniti pojam keramike, njezin povijesni razvoj i status u suvremenoj umjetnosti slijedi proces izrade keramičkog predmeta kroz praktični rad.

Upoznat ćemo se s alatima, vrstama i karakteristikama gline, tehnikama modeliranja i dekoriranja predmeta te završnog pečenja radova u električnoj peći kojima ćemo ukrasiti naš dom.

Radi se u manjoj grupi polaznika uz individualizirani pristup i osluškivanje interesa i sklonosti svakog pojedinca te razvoj osobnog stila. Razina prethodnog znanja nije potrebna.

Art Class završava izložbom radova polaznika.

Kreativno druženje je najljepše druženje!

Voditeljice radionica

Marija Maja Stojanović

voditeljica likovne radionice

Rođena je 1979. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – Odjel keramike, diplomirala je etnologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.
Od 2009. godine profesionalno se bavi oblikovanjem umjetničke keramike te vodi više keramičkih radionica i tečajeva.
Aktivno sudjeluje na izložbama i međunarodnim kolonijama. Članica je ULUPUH-a. Živi u Zagrebu gdje je svoj rad usmjerila djeci i mladima u Praktikum centru: vodi likovne radionice za djecu od 6 do 14 godina, priprema učenike osnovnih škola za upis u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te vodi radionice gline i osnove keramike u Art Class programu za odrasle.

Laura Zorko

voditeljica radionice Art Class

Laura Zorko PraktikumLaura Zorko rođena je 1994. godine u Zagrebu gdje 2009. upisuje Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, foto odjel. Godine 2014. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, nastavnički odsjek.

Nakon preddiplomskog studija nastavlja na diplomskom sveučilišnom studiju Likovne kulture, smjer grafika u klasi doc. art. Igora Čabraje. Uz dvije samostalne izložbe „3“ i „Linije“ 2013. aktivno sudjeluje na skupnim izložbama od 2012. godine. Za kulturno – umjetničku suradnju u ostvarenju kazališne predstave „Sablasne sonate“ dobiva Rektorovu nagradu 2018./2019. godine u kategoriji „veliki timski znanstveni i umjetnički rad“.
Godine 2019. diplomira sa umjetničkim radom „Studija pokreta“ na temu pokreta kojeg ispituje kroz motiv konja u trku i s metodičkim istraživanjem pod nazivom „Tematski pristup likovnom izražavanju u formalnom i neformalnom obrazovanju“ te stječe titulu magistra likovne kulture.