Planinarenje i umjetnost u prirodi

Planinarenje po Medvednici tijekom ljetnih praznika

Planinarenje i Umjetnost u prirodi

Petodnevni program planinarenja po Medvednici za djecu provodi se tijekom školskih praznika!

Sljedeći program planinarenja predviđen je za vrijeme ljetnih praznika 2018.!

Proveli smo ljetni program planinarenja po Medvednici 

u tjednu prije početka školske godine od 28.08. do 01.09.2017.!

Jako smo ponosni na ovu grupicu malih i izdržljivih planinara koji su osvojili su vrh Sljemena i od Šestina do vrha stigli za 3 sata!

Da, morali smo slušati i proslaviti s Despasitom, to vam je valjda jasno. Da, malo su nas prekorili jer nismo ponijeli zastavu za vrh s kojom bi proslavili.

 Ovi prekrasni klinci su nam puno toga otkrili – znaju sve o stanju u Agrokoru, arbitraži sa Slovencima za koje kažu da su zlo, o SAD-u i Sjevernoj Koreji… a tek im je sedam i osam godina, pokoji više. Upoznali smo njihova velika srca, nevjerojatnu maštu, pamet i veći vokabular od većine srednjoškolaca, uživali u njihovim forama i osmijesima, osjetili brigu za prijatelje – da, baš su nas počastili svojim društvom tijekom petodnevnog planinarenja po Medvednici.

A mi smo njih podučili kako sigurno planinariti i poštivati prirodu i ljude, upoznali ih s raznim planinarskim stazama i oznakama, pričali bajke i oslikavali materijale iz prirode… nadam se da su uživali kao što smo mi s njima.

Grgur, Juraj, Lucija, Lukas, Maja, Nemirni (Miran), Nina, Pero (Petar), Ruta, Rima, Toma – najbolji ste!

Obišli smo i Medvedgrad, a ručali smo s obzirom na entuzijazam i izdržljivost grupe u različitim planinarskim domovima po Medvednici.

Zašto planinariti?

Planinarenjem u prirodi vaše dijete će na ovaj način sklopiti nova prijateljstva (na planini se sve dijeli od čokoladice do zajedničkih napora prema cilju)!

Planinarenje zahtijeva disciplinu, kako tijela, tako i uma. Umjesto spavanja do podneva i boravka pred kompjuterom, ustajemo rano, provodeći dane u prirodi!

Djeca upoznaju planinarske staze i oznake, uče se orijentirati i snalaziti u prirodi, borave na svježem zraku te uz grupne igre, disciplinu i zabavu, svaki dan se kreativno izražavaju na likovnim radionicama!

 

Paket uključuje:

Svaki dan (od ponedjeljka do petka) u 09:00 sati nalazimo se na Šestinama, ispred restorana Šestinski Lagvić

  • Dva voditelja grupe (iskusni planinari)
  • Planinarenje stazama Medvednice
  • Slobodna igra
  • Ručak u planinarskom domu
  • Međuobrok
  • Obilazak Medvedgrada i posjet Zoološkom vrtu
  • Kreativne radionice pod stručnim vodstvom s materijalima prikupljenim iz prirode

Svaki dan (od ponedjeljka do petka) u 16:00 vraćamo se na početnu točku dolaska ispred restorana Šestinski Lagvić

Obavezna oprema za boravak u prirodi:

-          Prigodna obuća (gojzerice; tenisice)

-          Sportska odjeća i dodaci (po mogućnosti sve od vodootpornih materijala)

-          Ruksak za planinarenje koji sadrži: papirnate maramice, rezervnu odjeću, bočicu za vodu

Min 15 polaznika – Max 20 polaznika.

Detaljan opis programa pogledajte ovdje: Program dnevnih aktivnosti

Dodatne informacije na: info@udruga-praktikum.hr

Predviđene aktivnosti podložne su promjenama sukladno vremenskim uvjetima!

Korisnici o programu:

“Grgur je pun dojmova, sretan i ponosan na svojih 5 dana provedenih u planinarenju s Udrugom Praktikum. Uspon na vrh je doživio kao osobni uspjeh kojim se može pohvaliti. Potaknuli ste ga na planinarenje za što je ranije bio lijen i nezainteresiran. Sada ima želju da i druge povede putevima kojima je išao i pokaže što se sve može vidjeti. Primijetila sam da je zapamtio dosta podataka o Medvednici, da je igrao zgodne društvene i uživao u druženju s prijateljima. Voljela bih ga uključiti u neke druge aktivnosti vaše udruge jer mi se jako sviđa kako je ovaj izlet utjecao na njega. Fotografije koje ste napravili će nam biti lijepa uspomena. Hvala!”

Ana Horvath, roditelj

“Juraj je prije početka školske godine kvalitetno proveo vrijeme na svježem zraku i u dobrom društvu. Pomicao je granice izdržljivosti ali i samostalnosti. S veseljem je svaki dan išao u novu avanturu i sa smiješkom se vraćao kući. Sigurno će ići i sljedeće godine.”

Andrea Delgalo, roditelj

“Rima je bila oduševljena programom, svidjelo joj se sve – od voditeljica, do igri u slobodno vrijeme i ručka. Stoga, od nas sve pohvale i zaista ne znam što biste mogli drugačije/bolje. Djeca su najbolji ocjenjivači, jer njih može osvojiti samo dobrota, iskrenost i ljubav. Moje dijete ste osvojili. Hvala!”

Ljudmila Burmistrova Janči, roditelj 

Pogledajte naše avanture iz 2016.! :)

Tijekom ljetnog programa prehodali smo različite planinarske staze, kreativno se izražavali na likovnim radionicama, vidjeli zmiju i lovili žabe na Kraljičinom Zdencu.

Gledali smo Zagreb s Medvedgrada i slušali priče o zloglasnoj Crnoj Kraljici i Oltaru domovine.

Ovoga puta odlučili smo dio srijede proveli smo u Art Parku gdje smo uživali u umjetničkim grafitima i oslikavali štapove koje smo pronašli na Medvednici, a oduševio nas je i novootvoreni tunel Grič.

Radujemo se novim susretima s našim kreativnim i hrabrim planinarima!

Donosimo vam avanture iz 2015.!

Atmosfera s našeg prvog ljetnog programa Umjetnosti u prirodi! 

U tjednu odmah nakon završetka školske godine 2015./2016. u pet dana obišli smo pet različitih planinarskih staza na Medvednici.
Svaki dan uz planinarenje i upoznavanje staza, igrali smo razne igre poput ”graničara”, “skrivača” i “lovice” na svježem zraku.

Svaki dan hodajući i istražujući prikupljali smo prirodne materijale i u sugestivnom šumskom okruženju izrađivali mala umjetnička djela na likovnim radionicama.

Posjetili smo i Medvedgrad i rudnik Zrinski!

I ovoga puta oformila se prava mala planinarska ekipa, bilo je i kiše i sunca, i lakših i težih uspona. Svi smo ustrajali i uživali zajedno s osmijehom na licu, radujući se svakom pužu, cvijetu ili kapljicama kiše!

Klopica kao i obično u Lugarevoj kući bila je slasna!

Uživali smo u druženju, panorami i svježem zraku!

Naši mali planinari zaslužili su sve pohvale za duh, timsku igru i upornost!

Evo i djelić atmosfere s proljetnog programa Umjetnosti u prirodi!

Za vrijeme proljetnih školskih praznika školske godine 2015./2016. u pet dana obišli smo pet različitih planinarskih staza na Medvednici.
Svaki dan uz planinarenje i igranje na svježem zraku, prikupljali smo prirodne materijale i u sugestivnom šumskom okruženju izrađivali mala umjetnička djela na likovnim radionicama.

Posjetili smo i Medvedgrad!

Igrali smo gumi-gumi, pjevali cijeli tjedan “Kad se male ruke slože” (i napravili i njezinu obradu ;) ). Svaki keks na planinskom zraku doimao se kao najbolji dosad, dijelili smo namirnice, ohrabrivali se međusobno na strmijim usponima, naučili bon-ton planine, a popratila nas je i televizijska ekipa.

Ma bilo je super :)

Prava mala škvadra planinara, prošli smo sve vremenske uvjete, bilo je i kiše i snijega i magle i sunca. Za hladnijih dana, klopa u Lugarevoj kući, kao i ugrijana kalijeva peć bila je itekako cijenjena!

1. dan, negdje na Sljemenu, 15 minuta nakon polaska:
- Joj, teta, koliko smo već kilometara prošli?
- Gladan sam!
- Žedna sam!
- Imamo još puno?
- Bolje da sam ostao doma i igrao igrice…

2. dan planinarenja naši mališani hodali su četiri sata, većinom s osmijehom na licu i pjevajući. Bez grintanja.
Jako smo ponosni na njih, bravo!

“Rado smo uključili naše dijete u ovaj fantastičan program koji je njemu omogućio prvi samostalni susret s osnovnim elementima planinarenja i simbiotički spojio s onim što Antea već sada obožava, a to je umjetnički izražaj. Naše je dijete svakodnevno nasmiješeno, puno dojmova i ozarena lica silazilo s autobusa, a s posebnim se žarom budilo i radovalo novom danu.”

Ernest Vlačić, roditelj

“Želim još jednom zahvaliti na predivnom iskustvu koje je moja Ema imala na Sljemenu. Pokušat ćemo održati ljubav prema brdu redovitim odlascima na planinarske šetnje. Jako se veselim uključiti Emu u nova izdanja planinarske škole.”

Maja Bušljeta, roditelj

“Dea je bila sretna i zadovoljna, veselila se svakom jutru polaska na Sljeme. Uz dobro društvo i dogodovštine, višesatna hodanja su joj promakla kao nešto vrijedno spomena.  Posebno su je dojmile priče o Crnoj kraljici, a rado je pjevala izletničku inačicu pjesme Kad se male ruke slože…Bilo je tu i puno smijeha, dalo se zaključiti, vrckavih himni, što je obojilo proljetne praznike u jedno lijepo dječje iskustvo.”

Duška Bukvić, roditelj