ŠKOLA PJEVANJA ZA DJECU

glazbene radionice i radinoice pjevanja

ŠKOLA PJEVANJA

”Kada riječi nisu dovoljne, tu je glazba”

Hans Christian Andersen

Glazba je sveprisutna, no niti jedna nije tako bitna poput one koju koristimo u radu s djecom i mladima. Kontinuirana prisutnost glazbe i glazbenog izražavanja, kako kroz glas tako kroz instrument ili pokret, pomaže pri razvoju socijalnih vještina, intelekta, emocija, motoričkih i kognitivnih sposobnosti.

Moglo bi se reći da je glazba magična formula primjenjiva na svim aspektima ljudskog razvoja i njegovanja kvalitete života za sve uzraste!

Grupe su podijeljene prema uzrastima:

Od 1-4 razreda

Program namijenjen nižem školskom uzrastu (grupe do 10 djece), za muzikalnu djecu kao alternativa glazbenoj školi.

Radionice se održavaju 1 tjedno/60 minuta.

Od 5-8 razreda

Program namijenjen višem školskom uzrastu (grupe do 10 djece), za muzikalnu djecu kao alternativa glazbenoj školi.

Radionice se održavaju 1 tjedno/60 minuta.

Program uključuje:

• učenje o glasu i pjevanju (adekvatno dobi),
  • učenje tehnika dikcije i disanja, pjevanje pjesama iz različitih žanrova (dječje pjesmice, folklor, klasika, moderniji izričaji poput jazz-a, pop-a, adekvatno uzrastu i kvaliteti),
  • učenje o ritmu,
  • kreativne igre,
  • igre poticanja individualnog izražavanja i improviziranja,
  • upoznavanje različitih stilova glazbe,
  • upoznavanje instrumenata (dolazak profesionalnih glazbenika na sat i mogućnost isprobavanja određenog instrumenta),
  • scensko iskustvo: odlazak na glazbenu predstavu u jedno od dječjih kazališta,
  • manje produkcije u udruzi, završna produkcija svih Praktikum programa u Muzeju Suvremene Umjetnosti uz pratnju profesionalnih muzičara.

Produkcija se, uz pristanak roditelja, snima u organizaciji Udruge te ostaje vječna obiteljska uspomena.

16+ godina

Radionice se održavaju 1 tjedno/90 minuta.

Program namijenjen svima koji vole pjevati, žele unaprijediti svoje pjevanje, te kroz stručno vodstvo dobiti adekvatno znanje, praktične savjete, kontinuitet pjevanja te priliku za nastup na sceni u sklopu finalne produkcije Udruge Praktikum.

Finalna produkcija uključuje nastup sa LIVE bendom, u Muzeju Suvremene Umjetnosti, i snimku nastupa.

Rad kroz godinu uključuje vježbe i učenje o vokalnoj tehnici i scenskom nastupu, a radi se na pjesmama za završnu produkciju prema odabiru voditeljice (2) i koje odabiru sami polaznici za sebe (2):

PJEVANJE:

• Vježbe upjevavanja
  • Grupno pjevanje
  • Individualno pjevanje
  • Rad sa bendom

PRIPREMA

• Disanje
  • Intonacija
  • Ritam
  • Interpretacija pjesme (emotivno i mentalno poimanje pjesme)

SCENA

• Scenska interpretacija uz vodstvo gosta predavača profesionalnog glumca
  • Scenski pokret uz vodstvo gosta predavačice profesionalne plesačice
  • Učenje pjevanja sa mikrofonom
  • Tehnike rješavanja treme
  • Odabir repertoara
  • Pisanje teksta i pjesama
  • Praktični savjeti (kontakti, iskustvo, time management)

REZULTATI RADA

Udruga Praktikum za sve svoje polaznike škole pjevanja na kraju godine organizira produkciju u kojoj polaznici dramskih, likovnih i glazbenih radionica zajedničkim radom kreiraju završnu predstavu, u kojoj pokazuju neke od vještina i znanja koje su stekli kroz godišnji rad te još važnije svoju kreativnost koja se njeguje i usmjerava kako bi zasjala na svjetlima pozornice.

————————

Voditeljica radionica:

Melita Lovričević, magistrica je ekonomije, jazz glazbenica te apsolventica na Institutu za Waldorfsku pedagogiju u Zagrebu. Ljubav prema glazbi odvela ju je u profesionalno bavljenje glazbom, a tu strast usmjerila je i u osmišljavanje vlastitog glazbeno-vokalnog programa radionica “Alkemija glasa i zvuka’’ namijenjenih djeci, mladima i svima bez obzira na dob i struku, koje provodi u suradnji sa Udrugom Praktikum te Ministarstvom kulture (Ruksak pun kulture). U glazbi je od svoje treće godine, pohađala je “Glazbeno Učilište Elly Bašić”, srednju školu za ritmiku i ples ”Ana Maletić” , seminare na Rock Akademiji u Zagrebu i Grožnjanu, online seminare Berklee Music School, radila sa inspirativnim mentorima,  a također završava Management na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Godine 2014. u sklopu festivala Jazz hr Proljeće u KD Vatroslav Lisinski predstavlja se kao jedna od novih nada jazza ”Marjan Marjanović”. Godinama pjeva u zboru KUD INA pod vodstvom maestra Bojana Pogrmilovića.

Osim s vlastitim bendom, Mel&Thunders, surađuje s brojnim drugim jazz sastavima, big bendovima, kako u živim nastupima tako i studijski. Vlastiti izričaj međuostalom nalazi kroz pisanje autorskih tekstova na skladbe virtuoznog osnivatelja gypsy  jazza-a Djanga Reinhardta te sastav snima i CD „Thunder jam session“.

Surađuje (kako studijski tako i koncertno) sa Big Bandom Hrvatskog Glazbenog Zavoda, Tamburaškim orkestrom Hrvatske Radio Televizije, Royal Garden Blues Dixieland bandom, Django Jet Gypsy Swing Bandom te brojnim stranim umjetnicima u domeni jazz, swing, etno i fusion glazbe. Odnedavno započinje vokalnu suradnju kao član jedinog Kletzmer benda na ovom području, Jewsers. Svoj izričaj pronalazi i u autorskom sastavu „More Love Ensemble“ kojeg osniva zajedno sa Petrom Ćulibrkom i Enosom Kuglerom 2016. godine iza kojih stoje dva objavljena albuma za Aquarius Records.

x