Radionice pjevanja

glazbene radionice i radinoice pjevanja

Program je namijenjen i prilagođen prema dobnim skupinama, a  radi se u grupama jedanput tjedno u trajanju od 90 ili 60 minuta.

Raspored radionica pogledajte OVDJE

S radom počinjemo od 1.10.2017, a predviđeni završetak rada je 10.6.2018.  kada će se održati i završna produkcija u Muzeju suvremene umjetnosti.

Radionice se ne održavaju tijekom školskih praznika.

RADIONICE PJEVANJA “ALL THAT MJUZ” grupe

”Kada riječi nisu dovoljne, tu je glazba”

Hans Christian Andersen

Glazba je sveprisutna, no niti jedna nije tako bitna poput one koju koristimo u radu s djecom i mladima. Kontinuirana prisutnost glazbe i glazbenog izražavanja, kako kroz glas tako kroz instrument ili pokret, pomaže pri razvoju socijalnih vještina, intelekta, emocija, motoričkih i kognitivnih sposobnosti.

Moglo bi se reći da je glazba magična formula primjenjiva na svim aspektima ljudskog razvoja i njegovanja kvalitete života za sve uzraste!

Grupa ANDANTE, od 8 do 11 godina

Djeca su zaigrana i vole plesati radi plesanja i pjevati radi pjevanja. Upravo kroz pjesmu i ples, izvodeći različite melodije i ritmove,  potičemo njihov emotivni i motorički razvoj, kreativnost i samopouzdanje i usmjeravamo ih prema daljnjem upoznavanju svijeta i okoline.

Naglasak je na grupnom radu, socijalizaciji, istraživanju glasa, pokreta, ritma, melodije, sve kroz igru, improvizaciju i puno prostora za vlastitu kreativnost.

Grupa ALLEGRO, mladi i odrasli

Radionica namijenjena svima koji vole pjevati i istraživati, a žele spojiti  glazbu, ritam, improvizaciju, kulturu na zabavan, zanimljiv i interaktivan način. Ukratko, radionice spajaju povijest, igru, glazbu, ritam, jezik i kulturu i predstavljaju Brazil na zanimljiv, veseo i interaktivan način, što je i u duhu te kulture.

Na ovim radionicama istražujemo svoj glas, učimo slušati sebe, druge i glazbu koju stvorimo zajedno. Ovdje glazbu povezujemo s pokretom i ohrabrujemo se za pjevačke izazove raznih vrsta.  Širimo horizonte, učimo nešto novo o sebi, drugima i glazbi!

Cilj rada ove grupe je “uvesti”  polaznike u svijet improvizacije i glazbe, kako bi na zabavan način produbili svoju umjetničku senzibilnost, vlastiti izraz, razvili svoje kreativne potencijale, jačali svoje samopouzdanje u svakodnevnom životu, grupnom radu te na pozornici.

A kako bismo akumuliranu energiju i talent podijelili i s drugima, organiziramo i nastupe s bendom gdje učimo o scenskom nastupu, interakciji s glazbenicima, pripremi pjesme i pokoji trik zanata.

METODE RADA

“Ono što krasi pustinju, reče mali princ, to je što se u njoj negdje skriva bunar…”

Antoine de Saint-Exupéry, Mali princ

Ovisno o dobnoj skupini u radionicama kroz melodiju, ritam i pokret, kroz brojne pjesme, brojalice i igre potiče se razvoj pojedinih navedenih elemenata. Istražujemo svoj instrument – glas, ali i cijelo tijelo i kako ga koristiti za stvaranje glazbe.

Fokus rada za sve dobne skupine temelji se na improvizaciji i omogućavanju izražavanja kreativnosti svakog polaznika.

Radionice su multimedijalne te spajaju glazbu s drugim vrstama umjetnosti poput plesa ili likovne umjetnosti.

Pristup radu uključuje i edukativni aspekt:  tematski osvrt u sklopu sata na određene aktualnosti i zanimljivosti iz glazbene kulture, integriranu povezanost s prirodom (godišnja doba, zvukovi prirode, izrada vlastitih instrumenata), gostovanje raznih instrumentalista koji nam otkrivaju nešto o svom instrumentu te organizirani odlasci na koncerte.

Kroz rad dotičemo klasičnu, tradicionalnu i suvremenu glazbu.

REZULTATI RADA

Udruga Praktikum za sve svoje polaznike škole pjevanja na kraju godine organizira produkciju u kojoj polaznici dramskih, likovnih i glazbenih radionica zajedničkim radom kreiraju završnu predstavu, u kojoj pokazuju neke od vještina i znanja koje su stekli kroz godišnji rad te još važnije svoju kreativnost koja se njeguje i usmjerava kako bi zasjala na svjetlima pozornice.

Za polaznike grupe Allegro svaka 3 mjeseca organiziramo i dodatne nastupe opuštenijeg tipa, uz pratnju benda i repertoaru prema vlastitom izboru.

————————

Voditeljica radionica:

Melita Lovričević, magistrica je ekonomije, jazz vokalistica i  glazbenica te studentica na Institutu za Waldorfsku pedagogiju u Zagrebu. Ljubav prema glazbi odvela ju je u profesionalno bavljenje glazbom, a tu strast usmjerila je i u osmišljavanje vlastitog glazbeno-vokalnog programa radionica namijenjenih djeci i mladima. Pohađala je  Glazbeno Učilište ‘’Glazbeno Učilište Elly Bašić’’ , a također završava Management na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te srednju školu za ritmiku i ples ”Ana Maletić”, također u Zagrebu.

S istraživanjem i napredovanjem nastavlja putem brojnih seminara i raznih workshop radionica te putem rada s brojnim inspirativnim mentorima. Godine 2014. u sklopu festivala Jazz hr Proljeće u KD Vatroslav Lisinski predstavlja se kao jedna od novih nada jazza ”Marjan Marjanović”.

Osim s vlastitim bendom, Mel&Thunders, surađuje s brojnim drugim jazz sastavima, big bendovima, kako u živim nastupima tako i studijski. Vlastiti izričaj međuostalom nalazi kroz pisanje autorskih tekstova na skladbe virtuoznog osnivatelja gypsy  jazza-a Djanga Reinhardta te sastav snima i CD „Thunder jam session“.

Surađuje (kako studijski tako i koncertno) sa Big Bandom Hrvatskog Glazbenog Zavoda, Tamburaškim orkestrom Hrvatske Radio Televizije, Royal Garden Blues Dixieland bandom, Django Jet Gypsy Swing Bandom te brojnim stranim umjetnicima u domeni jazz, swing, etno i fusion glazbe. Odnedavno započinje vokalnu suradnju kao član jedinog Kletzmer benda na ovom području, Jewsers. Svoj izričaj pronalazi i u autorskom sastavu „More Love Ensemble“ kojeg osniva zajedno sa Petrom Ćulibrkom i Enosom Kuglerom 2016. godine.