ŠKOLA PJEVANJA ZA DJECU

glazbene radionice i radinoice pjevanja

Program je namijenjen djeci i mladima i prilagođen prema dobnim skupinama, a  radi se u grupama jedanput tjedno u trajanju od 90 ili 60 minuta.

Raspored radionica pogledajte OVDJE

S radom počinjemo od 1.10.2017, a predviđeni završetak rada je 10.6.2018.  kada će se održati i završna produkcija u Muzeju suvremene umjetnosti.

Radionice se ne održavaju tijekom školskih praznika.

Program se odvija pod stručnim vodstvom glazbenice Melite Lovričević.

ŠKOLA PJEVANJA

”Kada riječi nisu dovoljne, tu je glazba”

Hans Christian Andersen

Glazba je sveprisutna, no niti jedna nije tako bitna poput one koju koristimo u radu s djecom i mladima. Kontinuirana prisutnost glazbe i glazbenog izražavanja, kako kroz glas tako kroz instrument ili pokret, pomaže pri razvoju socijalnih vještina, intelekta, emocija, motoričkih i kognitivnih sposobnosti.

Moglo bi se reći da je glazba magična formula primjenjiva na svim aspektima ljudskog razvoja i njegovanja kvalitete života za sve uzraste!

Grupe su podijeljene prema uzrastima:

Od 1-4 razreda

Program namijenjen nižem školskom uzrastu (grupe do 10 djece), za muzikalnu djecu kao alternativa glazbenoj školi.

Radionice se održavaju 1 tjedno/60 minuta.

Od 5-8 razreda

Program namijenjen višem školskom uzrastu (grupe do 10 djece), za muzikalnu djecu kao alternativa glazbenoj školi.

Radionice se održavaju 1 tjedno/60 minuta.

Program uključuje:

• učenje o glasu i pjevanju (adekvatno dobi),
  • učenje tehnika dikcije i disanja, pjevanje pjesama iz različitih žanrova (dječje pjesmice, folklor, klasika, moderniji izričaji poput jazz-a, pop-a, adekvatno uzrastu i kvaliteti),
  • učenje o ritmu,
  • kreativne igre,
  • igre poticanja individualnog izražavanja i improviziranja,
  • upoznavanje različitih stilova glazbe,
  • upoznavanje instrumenata (dolazak profesionalnih glazbenika na sat i mogućnost isprobavanja određenog instrumenta),
  • scensko iskustvo: odlazak na glazbenu predstavu u jedno od dječjih kazališta,
  • manje produkcije u udruzi, završna produkcija svih Praktikum programa u Muzeju Suvremene Umjetnosti uz pratnju profesionalnih muzičara.

Produkcija se, uz pristanak roditelja, snima u organizaciji Udruge te ostaje vječna obiteljska uspomena.

16+ godina

Radionice se održavaju 1 tjedno/90 minuta.

Program namijenjen svima koji vole pjevati, žele unaprijediti svoje pjevanje, te kroz stručno vodstvo dobiti adekvatno znanje, praktične savjete, kontinuitet pjevanja te priliku za nastup na sceni u sklopu finalne produkcije Udruge Praktikum.

Finalna produkcija uključuje nastup sa LIVE bendom, u Muzeju Suvremene Umjetnosti, i snimku nastupa.

Rad kroz godinu uključuje vježbe i učenje o vokalnoj tehnici i scenskom nastupu, a radi se na pjesmama za završnu produkciju prema odabiru voditeljice (2) i koje odabiru sami polaznici za sebe (2):

PJEVANJE:

• Vježbe upjevavanja
  • Grupno pjevanje
  • Individualno pjevanje
  • Rad sa bendom

PRIPREMA

• Disanje
  • Intonacija
  • Ritam
  • Interpretacija pjesme (emotivno i mentalno poimanje pjesme)

SCENA

• Scenska interpretacija uz vodstvo gosta predavača profesionalnog glumca
  • Scenski pokret uz vodstvo gosta predavačice profesionalne plesačice
  • Učenje pjevanja sa mikrofonom
  • Tehnike rješavanja treme
  • Odabir repertoara
  • Pisanje teksta i pjesama
  • Praktični savjeti (kontakti, iskustvo, time management)

REZULTATI RADA

Udruga Praktikum za sve svoje polaznike škole pjevanja na kraju godine organizira produkciju u kojoj polaznici dramskih, likovnih i glazbenih radionica zajedničkim radom kreiraju završnu predstavu, u kojoj pokazuju neke od vještina i znanja koje su stekli kroz godišnji rad te još važnije svoju kreativnost koja se njeguje i usmjerava kako bi zasjala na svjetlima pozornice.

————————

Voditeljica radionica:

Melita Lovričević, magistrica je ekonomije, jazz glazbenica te apsolventica na Institutu za Waldorfsku pedagogiju u Zagrebu. Ljubav prema glazbi odvela ju je u profesionalno bavljenje glazbom, a tu strast usmjerila je i u osmišljavanje vlastitog glazbeno-vokalnog programa radionica “Alkemija glasa i zvuka’’ namijenjenih djeci, mladima i svima bez obzira na dob i struku, koje provodi u suradnji sa Udrugom Praktikum te Ministarstvom kulture (Ruksak pun kulture). U glazbi je od svoje treće godine, pohađala je “Glazbeno Učilište Elly Bašić”, srednju školu za ritmiku i ples ”Ana Maletić” , seminare na Rock Akademiji u Zagrebu i Grožnjanu, online seminare Berklee Music School, radila sa inspirativnim mentorima,  a također završava Management na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Godine 2014. u sklopu festivala Jazz hr Proljeće u KD Vatroslav Lisinski predstavlja se kao jedna od novih nada jazza ”Marjan Marjanović”. Godinama pjeva u zboru KUD INA pod vodstvom maestra Bojana Pogrmilovića.

Osim s vlastitim bendom, Mel&Thunders, surađuje s brojnim drugim jazz sastavima, big bendovima, kako u živim nastupima tako i studijski. Vlastiti izričaj međuostalom nalazi kroz pisanje autorskih tekstova na skladbe virtuoznog osnivatelja gypsy  jazza-a Djanga Reinhardta te sastav snima i CD „Thunder jam session“.

Surađuje (kako studijski tako i koncertno) sa Big Bandom Hrvatskog Glazbenog Zavoda, Tamburaškim orkestrom Hrvatske Radio Televizije, Royal Garden Blues Dixieland bandom, Django Jet Gypsy Swing Bandom te brojnim stranim umjetnicima u domeni jazz, swing, etno i fusion glazbe. Odnedavno započinje vokalnu suradnju kao član jedinog Kletzmer benda na ovom području, Jewsers. Svoj izričaj pronalazi i u autorskom sastavu „More Love Ensemble“ kojeg osniva zajedno sa Petrom Ćulibrkom i Enosom Kuglerom 2016. godine iza kojih stoje dva objavljena albuma za Aquarius Records.