Likovne radionice

Likovne radionice za djecu - najbolji odgoj za djecu iz područja umjetnosti
Untitled-1

Program je namijenjen i prilagođen prema dobnim skupinama, a  radi se u grupama jedanput tjedno u trajanju od 90 minuta.

Raspored radionica pogledajte: OVDJE

Voditeljica likovnih grupa je Melita Omeragić, akademska kiparica.

S radom počinjemo od 1.10.2017, a predviđeni završetak rada je 10.6.2018.  kada će se održati i završna produkcija/izložba radova u Muzeju suvremene umjetnosti.

Radionice se ne održavaju tijekom školskih praznika.

Likovne radionice su osmišljene s ciljem poticanja najboljeg u svakom pojedinom djetetu  kroz odgoj iz područja umjetnosti.

Za one koji žele upisati Školu primijenjene umjetnosti i dizajna organiziramo i provodimo tečaj priprema za prijemni ispit. Detalje pogledajte: OVDJE

Što radimo na likovnim radionicama:

Na likovnim radionicama radi se u umirujućem okruženju, gdje se svaki pojedini polaznik potiče na izražavanje sebe kroz umjetnost. Polaznici likovnih radionica kroz kreativno stvaranje usvajaju, ne samo razne tehnike rada, već i koncentracije te razvijaju sposobnost pronalaženja alternativnih rješenja i razmišljanja.

Istražuju i otkrivaju svijet oko sebe i na taj način razvijaju osjećaj sigurnosti, jačaju samopouzdanje, samostalnost i samokontrolu. Djeca razvijaju kreativnost i maštu, stječu nova prijateljstva, a mi smo tu da ih potičemo i uvažavamo svakog malog individualca. Naše likovne radionice nude odgovor na dječja pitanja – kako slikati i crtati, kako oblikovati i kako se umjetnički izražavati bez straha!

U sklopu samostalnog projekta Udruge Praktikum “Umjetnost u mom kvartu” do sada smo na likovnim radionicama ugostili umjetnička imena poput MargareteVidmar i Esox Lucius Ida, ekipu iz Pimp my Pump-a, grafitera Miru Modula Petkovića, kipare i profesore umjetničkih škola i akademija – Denisa Kraškovića, Mateja Pašalića, Ivana Fijolića, scenskog umjetnika Patricia Alejandra Aguero Marina, grafičara Igora Čabraju, produkt dizajnericu Kristina Volf… Svaki gostujući umjetnik našim je likovnjacima približio svoju filozofiju i tehniku rada kroz izradu umjetničkih djela pod vodstvom umjetnika.

S likovnjacima posjećujemo zagrebačke muzeje i galerije, televizijske studije, sudjelujemo u umjetničkim akcijama, razgovaramo s kustosima, profesorima i umjetnicima. Do sada smo ostvarili odličnu suradnju s Muzejom suvremene umjetnosti, Muzejom za umjetnost i obrt, Hrvatskom radio televizijom te Školom primijenjene umjetnosti i dizajna. Na ovaj način djeca se upoznaju s izložbenim prostorima i procesom izvedbe umjetničkih djela od ideje do realizacije.

Rezultati likovnih grupa:

Svake godine organizira se izložba radova likovnih grupa u izložbenim prostorima, a za završnu produkciju koja se odvija pred kraj školske godine u jednom od zagrebačkih kazališta, likovnjaci marljivo rade na izradi scenografije i rekvizita za dramske grupe.

Kreativni start, likovne grupe od 6-9 godina

Na Kreativnom startu upoznajemo se s raznim umjetničkim tehnikama, posjećujemo zagrebačke muzeje i galerije te provodimo radionice s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu samostalnog projekta Udruge Praktikum “Umjetnost u mom kvartu”. Tijekom godine radimo i na pripremi završne produkcije Udruge Praktikum, osmišljavamo i izrađujemo scenografiju za dramske i filmske grupe. Navedenim pristupom djeci približavamo niz mogućnosti koje spektar umjetnosti pruža kako bi im olakšali daljnji životni put pri osvještavanju i korištenju kreativnog izričaja u raznim životnim situacijama.

Tehnike crtanja, slikanja i modeliranja, likovne grupe od 9-14 godina

Ako vaše dijete želi Tehnike crtanja, slikanja i modeliranja zasnivaju se na izradi djela prema zadanom modelu. Navedeni pristup koristi se u  području primijenjene umjetnosti kao osnova za istraživanje likovnih zakonitosti i razvijanje kreativnosti budućim industrijskim i grafičkim dizajnerima,  arhitektima, građevinarima , scenografima, crtačima stripa, ilustratorima, 3D animatorima. Upoznavanjem navedenih tehnika prevladava se strah od «netalentiranosti», razvija samopouzdanje u likovnom izražavanju, percepciji i predočavanju prostora, predmeta, ljudskog lika te razvija aktiviranje sposobnosti mozga kojom se dolazi do boljeg «realističnog» crtanja/slikanja/modeliranja promatranih objekata.

NOVOSTI:

Izložba polaznika likovnih radionica pod vodstvom voditeljice i kiparice Melite Omeragić.

bila je postavljena u prostoru Doma za starije osobe Medveščak . Naši su likovnjaci s ponosom izložili svoje radove nastale tijekom školske godine 2016./2017.

Glavni akteri bili su polaznici Kreativnog starta (od 6-9g.) i Tehnika crtanja, slikanja i modeliranja (od 9-14g.)!

Djelić opus sa izložbe možete pogledati u našoj galeriji.

PROTEKLA DOGAĐANJA:

U subotu, 30.04.2016. polaznici likovnih radionica pod vodstvom naše Melite Omeragić, akademske kiparice otvorili su izložbu

svojih radova pod nazivom KREATIVNO STVARANJE!

Mali umjetnici spretno su predstavili uzvanicima svoje opuse i proveli ih kroz izložbu.

Entuzijazam je rastao oduševljenjem gostiju koji su iznenađeni produciranim djelima dijelili komplimente i pohvale polaznicima!

Izloženi radovi, djela su polaznika Kreativnog starta (od 6-9g.) i Tehnika crtanja, slikanja i modeliranja (od 9-14g.) izrađeni tijekom školske godine 2015./2016.

Izložba je otvorena za posjetitelje do kraja školske godine!

Korisnici o radionicama:

“Aron je izuzetno zadovoljan radionicom i voditeljicom, dolazi radostan kući i s radošću odlazi na radionicu. Poraslo mu je samopouzdanje i sigurniji je u sebe i u ono što je u stanju samostalno napraviti, što je i bio osnovni cilj upisa na likovnu radionicu, lakše se nosi s emocijama i smireniji je.”

Branka Šprlje, roditelj

“Vrlo smo zadovoljni načinom rada Vaše Udruge. Niste radionica koja samo djeci dozvoljava crtanje, već njihove radove npr. i izlažete. To djeci daje motivaciju i poticaj za raditi još bolje. Naša Mia voli što je svaka radionica drugačija, i nema dosade. Uvijek nešto novo i u novom prostoru.”

Ilka Dugandžić Perić, roditelj

“Izuzetno smo zadovoljni  likovnim radionicama, kreativnom te raznolikom programu. Posebno nam se svidio zabavno-pedagoški pristup voditeljice i veselimo se daljnjem radu.”

Ivana Đukić, roditelj

“Ono što mi možemo primijetiti je da je Tia jako sretna u Udruzi Praktikum. Vesele je posjeti koje ste im organizirali, kao i gosti. Uvijek nakon sata s puno žara prepričava što ste radili. Omogućujete joj da uđe i uživa u svijetu umjetnosti.”

Marina Bolanča, roditelj

“Naša Anja je prilično kreativno dijete i likovna radionica koju je pohađala prošle godine je za nju bila otkriće. Osim što se svaki put radilo nešto drugo, pa je praktički svaki novi sat bio iznenađenje, naročito zanimljive bile su joj posjete Muzeju  suvremene umjetnosti i gostovanja umjetnika. Nakon radionica, Anja je redovito doma nastavljala raditi to nešto čime su se bavili na radionici, tako da je njezina soba puna crteža i nekakvih malih umjetničkih djela. Sve u svemu, dijete je presretno i prezadovoljno, a kad je njima nešto super, onda je i nama roditeljima. Planiramo nastaviti s radionicom i ove godine, a vjerojatno ćemo se uključiti u još jednu.”

Maja Bajza, roditelj

“Meni kao roditelju i mojoj djeci koja sudjeluju u radu udruge Praktkum, vrlo se sviđa njihov rad. Moram nadasve pohvaliti njihov profesionalan pristup te nesebičan trud da bi djeci prenijeli svoje znanje i na originalan način prikazali umjetnost. Njihov rad je za mene prava umjetnost!”

Maja Štimac, roditelj

“Patrik je od malena kreativno dijete. Znali smo se šaliti da ako ima papira i selotejpa ne može mu biti dosadno. Zato mi je drago što u blizini imamo Udrugu Praktikum koja ga kroz dramsku i likovnu radionicu još više potiče i usmjerava u toj kreativnosti, u što smo se uvjerili na izložbama i na završnoj predstavi. Voditeljice su vrlo simpatične i pristupačne i kao što bi rekao Patrik – zakon!  :-)
Tajana Radotić, roditelj

”Mi, kao roditelji smo jako zadovoljni vašim radom i sretni  što smo vas pronašli. Veselimo se nastavku na jesen. Valnea uživa ići na likovne radionice i sretna je radi toga. Drago nam je što može uz stručno vodstvo proširivati svoju likovnu nadarenost.”

Hana Šakanović, roditelj

Iz roditeljske perspektive primjećujemo visoku razinu strasti i motiviranosti Antee za pohađanje likovnih radionica. Radujemo se svakom ponosno izrađenom umjetničkom izričaju. Vjerujemo da će Antea sa istim žarom nastaviti pohađanje likovnih radionica.

Ernest Vlačić, roditelj

——————————

Voditeljica radionice:

Melita Omeragić

melitaAkademska kiparica, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti „Pietro Vannucci“, Perugia, Italija.
Tijekom života u Italiji podučava slikanje, modeliranje i crtanje za sve uzraste te priprema mlade likovnjake za prijemne ispite umjetničkih škola.

Danas usavršava svoj rad s djecom na Institutu za Waldorfsku pedagogiju u Zagrebu. Od 2016. postaje redovnim članom HDLU-a.

Izlagala je po cijeloj Italiji umjetničke radove na samostalnim i kolektivnim izložbama, sudjelovala na različitim umjetničkim manifestacijama. Surađuje s likovnjacima u izradi scenografija u filmskoj industriji, organiziranju performancea te postavljanju izložbi i pri tome osvaja različita priznanja.

Po povratku u Hrvatsku imenovana je stalnim sudskim tumačem za talijanski jezik na Županijskom sudu u Zagrebu.
Uz svoj stalni angažman u aktivnostima i projektima Udruge Praktikum, pruža edukaciju iz svijeta umjetnosti djeci i mladima te priprema učenike za prijemne ispite u umjetničke škole.