Likovne radionice

Likovne radionice za djecu - najbolji odgoj za djecu iz područja umjetnosti
Untitled-1

   Likovne radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta!

Likovne radionice su osmišljene s ciljem poticanja najboljeg u svakom pojedinom djetetu kroz odgoj iz područja umjetnosti.

Za one koji žele upisati Školu primijenjene umjetnosti i dizajna organiziramo i provodimo tečaj priprema za prijemni ispit.

Detalje pogledajte: PRIPREME ZA PRIJEMNI U ŠPUD

ŠTO RADIMO NA LIKOVNIM RADIONICAMA: 

Na likovnim radionicama radi se u umirujućem okruženju, gdje se svaki pojedini polaznik potiče na izražavanje sebe kroz umjetnost. Polaznici likovnih radionica kroz nadahnuto stvaranje usvajaju, ne samo razne tehnike rada, već i koncentraciju te razvijaju sposobnost pronalaženja alternativnih rješenja i razmišljanja.

Istražuju i otkrivaju svijet oko sebe i na taj način razvijaju osjećaj sigurnosti, jačaju samopouzdanje, samostalnost i samokontrolu. Djeca razvijaju kreativnost i maštu, stječu nova prijateljstva, a mi smo tu da ih potičemo i uvažavamo svakog malog individualca. Naše likovne radionice nude odgovor na dječja pitanja – kako slikati i crtati, kako oblikovati i kako se umjetnički izražavati bez straha!

Program likovnih radionica uključuje i Mindfulness tehnike disanja,  kroz kraće aktivnosti usmjeravanja svjesne pažnje, vježbe disanja i vizualizacije te upravljanja mislima i emocijama. Zapravo, mogli bismo reći da učimo kako ne dozvoliti da misli i osjećaji upravljaju našim postupcima. U današnje vrijeme preopterećenosti djece školskim obvezama, prevelike izloženosti digitalnoj tehnologiji i stresu, dječji um često je u stanju rastresenosti. To je otprilike kao da smo sjeli na zadnje sjedalo automobila, uključili autopilota i pustili da „vozi“. U tom slučaju smjer i cilj ne određujemo mi sami, nego naše misli i emocije upravljaju našim ponašanjem. Ako djecu naučimo mindfulnessu, njihov um je na mjestu vozača, za upravljačem. Tada ne reagiraju automatski, ne ponavljaju iste neželjene obrasce ponašanja, već imaju mogućnost odabrati promišljenu reakciju koja je za njih optimalna.

Mindfulness ih uči kako da usmjere pažnju na sadašnjost, na svoje misli, promatraju svoje disanje i fizičke senzacije u tijelu. Čini se jednostavno, no zahtijeva puno vježbanja. Znanstvena su istraživanja pokazala da mindfulness vježbe pomažu smanjenju stresa (na primjer, pred test ili ispitivanje u školi), jačaju samodisciplinu, ustrajnost i fokus. Povećavanjem svoje emocionalne inteligencije, djeca su spremnija na izazove koje donosi moderno doba.

Radi učinkovitosti iskustvenog i doživljajnog učenja, program predviđa i terenske radionice (posjete muzejima, umjetničkim školama i srodnim institucijama). Dječji postotak pamćenja je sljedeći: 20% pamte pri slušanju, 30% pamte pri gledanju, 50% pamte pri gledanju i slušanju, a čak 90% pamte pri vlastitoj provedbi! Polaznike upoznajemo s izložbenim prostorima i procesom umjetničkog stvaranja te “sijemo klicu” navike posjećivanja muzeja.

Također,Umjetnost u mom kvartu”, samostalni projekt Udruge Praktikum odvija se u sklopu redovnog programa likovnih radionica, tijekom kojeg naše polaznike posjećuju  umjetnici s današnje scene! Izuzev okupljanja umjetnika, projekt je osmišljen u svrhu educiranja djece i mladih o današnjoj umjetničkoj sceni i trendovima. Polaznici likovnih radionica na ovaj način ostvaruju izravan dijalog s umjetnikom te upoznaju što, kako i na koji način radi, živi i proizvodi jedan umjetnik!

Do sada smo na likovnim radionicama ugostili umjetnička imena poput Margarete Vidmar i Esox Lucius Ida, ekipu iz Pimp my Pump-a, grafitera Miru Modula Petkovića, kipare i profesore umjetničkih škola i akademija – Denisa Kraškovića, Mateja Pašalića, Ivana Fijolića, scenskog umjetnika Patricia Alejandra Aguero Marina, grafičara Igora Čabraju, produkt dizajnericu Kristinu Volf… Svaki gostujući umjetnik našim likovnjacima približava svoju filozofiju i tehniku rada kroz izradu umjetničkih djela pod vodstvom umjetnika, a djela izrađena na radionicama s gostujućim umjetnicima izlažu se u prostorima udruge na određeni period i otvorena su i za širu javnost.

Program predviđa i obrađuje određene velike umjetnike i dio njihovog opusa te tematske radionice u skladu s blagdanima i međunarodnim praznicima.

REZULTATI LIKOVNIH GRUPA:

Program likovnih grupa završava izložbom radova u Muzeju suvremene umjetnosti, a za završnu produkciju svih naših grupa likovnjaci izrađuju dio rekvizite te pozivnicu.

Likovnjaci sudjeluju i na likovnim natječajima!

KREATIVNI START, likovne grupe od 5-7 godina i 6-9 godina 

Na Kreativnom startu upoznajemo se s raznim umjetničkim tehnikama, potičemo vizualizaciju i razvoj mašte, crtanje i slikanje po sjećanju, učimo osnove modeliranja te na koji način izraziti sebe i svoj unutarnji svijet kroz likovnost. Posjećujemo zagrebačke muzeje i galerije te provodimo radionice s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu samostalnog projekta Udruge Praktikum Umjetnost u mom kvartu.  Na radionicama vježbamo Mindfulness tehnike disanja! Učimo o velikim umjetnicima i njihovim djelima! Radimo i na pripremi završne produkcije Udruge Praktikum, osmišljavamo i izrađujemo rekvizitu za dramske grupe. Navedenim pristupom djeci približavamo niz mogućnosti koje spektar umjetnosti pruža kako bi im olakšali daljnji životni put pri osvještavanju i korištenju kreativnog izričaja u raznim životnim situacijama.

Likovne radionice završavaju izložbom radova polaznika u jednom od izložbenih galerijskih prostora.

TEHNIKE CRTANJA, SLIKANJA I MODELIRANJA, likovne grupe od 10-14 godina

Tehnike crtanja, slikanja i modeliranja zasnivaju se na izradi djela prema zadanom modelu. Navedeni pristup koristi se u  području primijenjene umjetnosti kao osnova za istraživanje likovnih zakonitosti i razvijanje kreativnosti budućim industrijskim i grafičkim dizajnerima,  arhitektima, građevinarima , scenografima, crtačima stripa, ilustratorima, 3D animatorima. Upoznavanjem navedenih tehnika prevladava se strah od «netalentiranosti», razvija samopouzdanje u likovnom izražavanju, percepciji i predočavanju prostora, predmeta, ljudskog lika te razvija aktiviranje sposobnosti mozga kojom se dolazi do boljeg «realističnog» crtanja/slikanja/modeliranja promatranih objekata.

I s ovom dobnom skupinom obilazimo zagrebačke muzeje i galerije te provodimo radionice s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu samostalnog projekta Udruge Praktikum ”Umjetnost u mom kvartu“. Vježbamo Mindfulness tehnike disanja! Učimo o velikim umjetnicima i njihovim djelima! Radimo i na pripremi završne produkcije Udruge Praktikum, izradi pozivnice, osmišljavamo i izrađujemo dio rekvizite za dramske grupe.

Likovne radionice završavaju izložbom radova polaznika u jednom od izložbenih galerijskih prostora.

ORGANIZACIJA RADA:

Program je namijenjen i prilagođen prema dobnim skupinama, a radi se u grupama jedanput tjedno u trajanju od 60 ili 90 minuta. Maksimalni broj polaznika po grupi je 15.

Mjesto u grupi osiguravate prijavom na: info@udruga-praktikum.hr

Radionice se provode na dvije lokacije.

Radionice na adresi Drniška 20 (prvi kat) /Kreativni start 6-9g.; Tehnike crtanja, slikanja i modeliranja 10-14g./ započinju od 3. rujna 2018. i traju do 9. lipnja 2019. kada će se održati i završna izložba radova polaznika u Muzeju suvremene umjetnosti te završna produkcija svih naših grupa za koju likovnjaci izrađuju dio rekvizite i pozivnicu.

Radionice na adresi Gajeva 2 (prvi kat) /Kreativni start 5-7g./ započinju od 1. listopada 2018. i traju do 9. lipnja 2019. kada će se održati i završna izložba radova polaznika u Muzeju suvremene umjetnosti.

Radionice se ne održavaju za vrijeme školskih i državnih praznika.

Naši voditelji akademski su umjetnici i pedagozi s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima.

Raspored radionica pogledajte: OVDJE

 

PROTEKLA DOGAĐANJA:

Lipanj, 2018.

“RASTEM I STVARAM” – završna izložba
Naše likovne grupe pod vodstvom kiparice Melite Omeragić završile su školsku godinu predivnom izložbom radova u Muzeju suvremene umjetnosti, u dvorani Školice koju možete obići tijekom cijelog ljeta!
Likovnjaci su nam pokazali svoju kreativnost i vještinu kroz razne umjetničke tehnike, a vidjeli smo i uživo radove koji su osvojili nagrade na likovnim natječajima!
Veliko hvala našoj kolegici i prijateljici Danieli Bilopavlović Bedenik, kustosici MSU-a na podršci i otvaranju izložbe!

Čestitke ovoj inspirirajućoj ekipi!

Ožujak, 2018.

Likovnjaci osvajaju drugu nagradu na Ulupuh-ovom natječaju Izradi svoju igračku od papira!
U kategoriji osnovnoškolskog uzrasta (5.–8 razred), naša grupa Tehnika crtanja, slikanja i modeliranja pod vodstvom mentorice Melite Omeragić, i ovoga puta visoko se plasira i odnosi jednu od nagrada!

Čestitamo svim nagrađenim polaznicima i njihovim mentorima, na ovom zahtjevnom kreativnom zadatku!

Sve detalje proučite na: Izradi svoju igračku od papira!

 

Prosinac, 2017.

Likovni tandem Vlačić-Đumlija iz Udruge Praktikum

osvojio je prvo mjesto u kategoriji osnovnoškolske djece za rad “Ah, te glave raznih oblika”!

Naši likovnjaci sudjelovali su na ULUPUH-ovom natječaju “Tvoja skulptura za Jakovlje” pod vodstvom mentorice Melite Omeragić!

Studeni, 2017.

Likovne grupe Udruge Praktikum u suradnji s Pedagoškim odjelom Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu posjetile su restrospektivnu izložbu Vjenceslava Richtera.

Nakon obilaska izložbe likovnjaci su se pod stručnim vodstvom naših kiparica Melite Omeragić i Antonie Dorbić kreativno izrazili na temu umjetnikovih djela!

Svakako pogledajte izložene radove naših likovnjaka u MSU!

Lipanj, 2017.

Izložba polaznika likovnih radionica pod vodstvom voditeljice i kiparice Melite Omeragić.

U prostoru Doma za starije osobe Medveščak, naši su likovnjaci s ponosom izložili svoje radove nastale tijekom školske godine 2016./2017. 

Glavni akteri bili su polaznici Kreativnog starta (od 6-9g.) i Tehnika crtanja, slikanja i modeliranja (od 9-14g.)!

Djelić opusa sa izložbe možete pogledati u našoj galeriji.

 

Travanj, 2016.

 U subotu, 30.04.2016. polaznici likovnih radionica pod vodstvom naše Melite Omeragić, akademske kiparice otvorili su izložbu

svojih radova pod nazivom KREATIVNO STVARANJE!

Mali umjetnici spretno su predstavili uzvanicima svoje opuse i proveli ih kroz izložbu.

Entuzijazam je rastao oduševljenjem gostiju koji su iznenađeni produciranim djelima dijelili komplimente i pohvale polaznicima!

Izloženi radovi, djela su polaznika Kreativnog starta (od 6-9g.) i Tehnika crtanja, slikanja i modeliranja (od 9-14g.) izrađeni tijekom školske godine 2015./2016.

Izložba je otvorena za posjetitelje do kraja školske godine!

Korisnici o radionicama:

“Želim vam svako dobro i puno hvala na vremenu i pažnji koje ste posvetili Gemi kroz kreativno izražavanje, radionice i terensku nastavu. Doista je uživala. Dokaz toga je i komentar učiteljice na njeno likovno zalaganje u školi. Citirat ću ga: ‘Uspješno se likovno izražava u svim tehnikama. Slike su bogate detaljima, unosi se originalnost i osobnost u likovnom izražavanju.Prepoznaje i uspješno razrađuje likovni problem. Izuzetno zainteresirana za predmet.’Toliko od nas, vidimo se na jesen!

Ivana Škender Milina, roditelj

“Iznimno smo zadovoljni kvalitetom sadržaja i prekrasnim ljudskim pristupom voditeljice radionice Kreativni start Melite Omeragić, kao i svih drugih suradnika iz Udruge Praktikum. I sami smo iznenađeni novootkrivenim potencijalima naše kćeri koji se uz vašu pomoć tako lijepo razvijaju. Hvala Vam na svemu!”

Sanja Kiš Žuvela, roditelj

“U Praktikum smo došli radi dramske, ali kad je čula da postoji likovna radionica Dora se odmah poželjela uključiti. I nije požalila, a nismo ni mi. Na niti jednu drugu aktivnost Dora tako ne juri, likovna joj je definitivno najdraža. Kroz radionicu Dora dobiva upravo ono što joj je nedostajalo, mjesto gdje može stvarati, učiti i pronaći novu motivaciju i uzore. Mjesto na kojem se uči smirenosti i strpljenju, druži s djecom sličnih afiniteta i osjeća prihvaćenost, te uči važnu lekciju da izvrši zadatak, odnosno napravi/nacrta ono što je zadano cijeloj grupi ili zadanom tehnikom ili bilo koji drugi vid zadanosti, što smatram važnim za nju i njen skori polazak u školu. Dora teško pristaje na okvire i granice, produktivna je kad radi po svojoj volji i želji, a kroz likovnu je navikla raditi što i drugi, u vrijeme kad i drugi, a koliko mirno i strpljivo – to samo Melita zna ;) No najveći uspjeh je poticaj koji je ponovno dobila i naš stan kojem se vratila prvotna funkcija Dorine galerije! :) ;)  Dora je jako zavoljela Melitu, ali i Karmen i druge osobe koje susreće u Vašoj Udruzi, koju doživljava kao svoje mjesto i to vrlo sretno mjesto! :) Hvala cijeloj Udruzi na tome, i mogu vam samo poželjeti da entuzijazam koji imate u radu s djecom ne presuši jer dok vi u tome uživate, evidentno uživaju i sva djeca koja vam dolaze. Vidimo se na jesen!”

Ivana Habus Kraljević, roditelj

“Aron je izuzetno zadovoljan radionicom i voditeljicom, dolazi radostan kući i s radošću odlazi na radionicu. Poraslo mu je samopouzdanje i sigurniji je u sebe i u ono što je u stanju samostalno napraviti, što je i bio osnovni cilj upisa na likovnu radionicu, lakše se nosi s emocijama i smireniji je.”

Branka Šprlje, roditelj

“Vrlo smo zadovoljni načinom rada Vaše Udruge. Niste radionica koja samo djeci dozvoljava crtanje, već njihove radove npr. i izlažete. To djeci daje motivaciju i poticaj za raditi još bolje. Naša Mia voli što je svaka radionica drugačija, i nema dosade. Uvijek nešto novo i u novom prostoru.”

Ilka Dugandžić Perić, roditelj

“Izuzetno smo zadovoljni  likovnim radionicama, kreativnom te raznolikom programu. Posebno nam se svidio zabavno-pedagoški pristup voditeljice i veselimo se daljnjem radu.”

Ivana Đukić, roditelj

“Ono što mi možemo primijetiti je da je Tia jako sretna u Udruzi Praktikum. Vesele je posjeti koje ste im organizirali, kao i gosti. Uvijek nakon sata s puno žara prepričava što ste radili. Omogućujete joj da uđe i uživa u svijetu umjetnosti.”

 Marina Bolanča, roditelj

“Naša Anja je prilično kreativno dijete i likovna radionica koju je pohađala prošle godine je za nju bila otkriće. Osim što se svaki put radilo nešto drugo, pa je praktički svaki novi sat bio iznenađenje, naročito zanimljive bile su joj posjete Muzeju  suvremene umjetnosti i gostovanja umjetnika. Nakon radionica, Anja je redovito doma nastavljala raditi to nešto čime su se bavili na radionici, tako da je njezina soba puna crteža i nekakvih malih umjetničkih djela. Sve u svemu, dijete je presretno i prezadovoljno, a kad je njima nešto super, onda je i nama roditeljima. Planiramo nastaviti s radionicom i ove godine, a vjerojatno ćemo se uključiti u još jednu.”

Maja Bajza, roditelj

“Meni kao roditelju i mojoj djeci koja sudjeluju u radu udruge Praktkum, vrlo se sviđa njihov rad. Moram nadasve pohvaliti njihov profesionalan pristup te nesebičan trud da bi djeci prenijeli svoje znanje i na originalan način prikazali umjetnost. Njihov rad je za mene prava umjetnost!”

Maja Štimac, roditelj

“Patrik je od malena kreativno dijete. Znali smo se šaliti da ako ima papira i selotejpa ne može mu biti dosadno. Zato mi je drago što u blizini imamo Udrugu Praktikum koja ga kroz dramsku i likovnu radionicu još više potiče i usmjerava u toj kreativnosti, u što smo se uvjerili na izložbama i na završnoj predstavi. Voditeljice su vrlo simpatične i pristupačne i kao što bi rekao Patrik – zakon!  :-)
Tajana Radotić, roditelj

 ”Mi, kao roditelji smo jako zadovoljni vašim radom i sretni  što smo vas pronašli. Veselimo se nastavku na jesen. Valnea uživa ići na likovne radionice i sretna je radi toga. Drago nam je što može uz stručno vodstvo proširivati svoju likovnu nadarenost.”

Hana Šakanović, roditelj 

Iz roditeljske perspektive primjećujemo visoku razinu strasti i motiviranosti Antee za pohađanje likovnih radionica. Radujemo se svakom ponosno izrađenom umjetničkom izričaju. Vjerujemo da će Antea sa istim žarom nastaviti pohađanje likovnih radionica.   

Ernest Vlačić, roditelj

——————————

Voditeljice radionica:

Marija Maja Stojanović

Rođena je 1979.godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – Odjel keramike, diplomirala je etnologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.

Od 2009. godine profesionalno se bavi oblikovanjem umjetničke keramike te vodi više keramičkih radionica i tečajeva.

U Praktikum vodi likovne radionice za djecu i odrasle te pripreme za upis u Školu primjenjene umjetnosti i dizajna.

Aktivno sudjeluje na izložbama i međunarodnim kolonijama. Članica je ULUPUH-a.  Živi i djeluje u Zagrebu.

 

 

Antonia Dorbić

Rođena je 1991. godine u Šibeniku. 2016. godine završila je MA studij Kiparstva pri Akademiji likovnih umjetnosti, 2016. godine te 2017. godine BA studij Suvremenog plesa pri Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija ostvarila je dvije Dekanove nagrade za plesne izvedbe, Rektorovu nagradu za koreografiju Slijed događaja te u sklopu programa Erasmus+ završila zimski semstar u Danish National School of Performing Arts u Kopenhagenu. 2016. dobitnica je austrijske nagrade za Mlade europske umjetnike i Rotary stipendije za izvrsnost u umjetnosti. Sudjelovala je nekolicini grupnih izložbi u Hrvatskoj, te jednoj u Austriji. 2017. godine je plesala je predstavi Roberte Milevoj Familija.

Od 2017. dio je neformalnog autorskog kolektiva s umjetnicama Martom Krešić i Lanom Šprajcer. Njihova predstava Nacrti, podržana od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, premijerno je izvedena u lipnju 2017. u Laubi s kojom su gostovale na međunarodnom festivalu Diskurs u Giessenu, Njemačkoj, na 52. Zagrebačkom salonu mladih, Galeriji Prozori u Zagrebu, te u sklopu Culture Shock Festivala u Križevcima. U lipnju 2018. je održana premijerna izvedba  nove autorske predstave Herbarij koja je ostvarena u suradnji s BADco. te Drugim Morem podržana od Ministarstva kulture RH, EPK Rijeka. Antonia radi kao asistentica na odsjeku Suvremenog plesa Akademije dramske umjetnosti na kolegijima Koreografije i Grupne Improvizacije, te surađuje s BADco. kolektivom na projektu Iskop koji će biti održan u Zbirci Richter krajem 2018. godine.

Vodila je dječje radionice u sklopu Šibenskog dječjeg festivala, Šibenskog plesnog festivala, vodila satove plesa u Osnovnoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici te vodi kreativne  likovne radionice u Praktikumu.

 

x

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića sukladno našoj politici privatnosti.