Filmski studio PRAKSI

Filmske radionice za mlade
GIF02

Postani Vlogger, predstavi svoje ideje svijetu putem Video Bloga!

Od siječnja do lipnja 2018. provodimo ciklus filmskih radionica namijenjenih mladima!
Moguće je sudjelovati na svim radionicama ili na radionici po odabiru!
Radionice filma održavaju se jednom mjesečno – nedjeljom od 16:00-20:00 sati!

Imaš dobru ideju i želiš ju prošerati s drugima?

Želiš predstaviti svoje putovanje, recepte za život ili posebnu vještinu cijelom svijetu?

Pridruži se ciklusu radionica filmskog stvaranja i nauči step-by-step sve trikove i tajne Video Bloga!

Kroz ovaj ciklus steći ćeš osnove za samostalan budući rad na vlastitom vlogu, kratkom igranom, eksperimentalnom ili dokumentarnom filmu!

Raspored radionica:

1. “VIDEO BLOG!”, nedjelja, 28.01.2018.
2. “SNIMANJE!”, nedjelja, 25.02.2018.
3. “DOKUMENTARNI FILM!”, nedjelja, 25.03.2018.
4. “MONTAŽA!”, nedjelja, 29.04.2018.
5. “EKSPERIMENTALNI FILM I FILMSKI TRIKOVI!”, nedjelja, 27.05.2018.
6. “FILMSKA GLUMA!”, nedjelja, 17.06.2018.

Filmska radionica pokazat će ti da sve može biti film za predstavljanje tvojih ideja i da za njegov nastanak nije potrebna velika ekipa i puno opreme!

FILMSKA RADIONICA za mlade

Na filmskim radionicama naučit ćeš kako postati dobar Video Blogger (Vlogger)! Usvojit ćeš step-by-step sve alate koji su ti potrebni! Upoznat ćeš se s raznolikim filmskim formatima, eksperimentalnim i dokumentarnim.  Savladat ćeš osnove filmskog jezika, tehniku snimanja,  upoznati se sa zvukom, montažom i režijom. Radit ćeš na svojim autorskim filmovima, samostalno i u grupi. Naučit ćeš promatrati svakodnevicu kroz filmski kadar i osvijestiti kako film čuči baš svugdje i čeka da upalimo kameru.

Što se radi na filmskim radionicama:

Na uvodnoj radionici radimo na osmišljavanju teme, sadržaja i vizuala video bloga. Kroz analizu i razradu pomoći ćemo ti otkriti kakav se vlogger krije u tebi!

Radionica snimanja otkrit će ti sve tajne filmske kamere i potaknuti te da sam promatraš svijet iz drugačije perspektive. Što je kadar, plan, rakurs? Kako snimiti scenu? Kako našu stvarnost učiniti filmskom pričom? Imat ćeš priliku naučiti kako od ideje do filma u nekoliko koraka podijeliti svoje viđenje svijeta sa publikom.

Radionica montaže uključuje spajanje zasebne snimke u logičnu cjelinu i pričanje priče. Nauči montirati film kroz rad na vlastitom materijalu i otkrij kreativne čari ove filmske profesije!

Film u gledatelju izaziva smijeh, plač, strah, a kojim metodama se to uspijeva, saznat ćeš na radionici eksperimentalnog filma i filmskih trikova gdje ćeš ih konačno i sam u praksi isprobati!

I za kraj, malo filmskog glamura možeš otkriti upravo na ovoj radionici, na kojoj ćeš kroz snimanje filma sa ekipom ispred i iza kamere zablistati u punom sjaju!

Radit će se u grupama i samostalno, ovisno o interesima i volji polaznika. Svakom polazniku pristupit će se prema njegovom senzibilitetu i prema tome ga usmjeravati u filmskom mediju.

Od siječnja do lipnja napravit ćemo niz kratkih filmova i video blogova koje odmah postavljamo na naš YouTube kanal.

Metode i ciljevi rada filmske radionice:

• Razvoj kreativnog procesa u svakodnevnom životu.
  • Edukacija polaznika o filmu, filmskom procesu i filmskom jeziku.
  • Pružanje osnovnih tehničkih znanja potrebnih za proces izrade filma.
  • Upoznavanje s manje poznatim filmskim formama i širenje perspektive o filmu.
  • Razvijanje kritičke svijesti o svijetu oko sebe.

Kroz stručno vodstvo, zanimljiva gostovanja filmskih profesionalaca, praktične i zabavne vježbe, zajedno ćemo proputovati svijetom filma.

Korisnici o radionicama:

“Još od prvog dana sudjelovanja u Vašoj filmskoj radionici (a već ide četvrtu godinu) Matej pokazuje veliko zanimanje za pohađanje iste i s velikim veseljem svaki put kreće u nove izazove. Nadamo se da će i dalje u Vama naći punu potporu i pomoć za daljnji razvitak na tom polju što ćemo suprug i ja na svim poljima poduprijeti.

Koraljka i Gordan Srića, roditelji

“Stručni voditelji, male grupe i puno truda! Nove prijatelje i puno veselja želim svakome novom članu Udruge Praktikum!”

Gordana Kobrehel, roditelj

“Dea rado polazi radionicu, nikad se nije požalila da joj nešto u pristupu ne odgovara. Otvoreno i srčano odlazi na radionicu i ista, ali obogaćena novim iskustvom, se vraća. Podržavam svaki oblik učenja i razvijanja vještina gdje igra i lakoća boje proces i svjesna sam da je u takvim procesima uloga voditelja neminovna. Voditelj to odrađuje virtuozno.”

Duška Bukvić, roditelj

——————————

Voditeljica

Dalija Dozet

dalijaRežiju igranog filma završila je na ADU u Zagrebu. Tijekom studija napisala je i režirala kratke igrane filmove koji su prikazani na hrvatskim i inozemnim festivalima. Kao asistent režije radi na dugometražnim filmovima i reklamama. Snima, režira i montira glazbene spotove, eksperimentalne autorske filmove te surađuje u kazališnim projektima kao VJ i autor making off-ova za kazalište i film. Režirala je i u sklopu vanjske produkcije za HRT. Kao voditeljica filmskih radionica za djecu i odrasle surađuje sa Kino klubom Zagreb, Bacačima sjenki i Ruksakom (pun)im kulture. 2016. pokrenula je Filmsku Rundu, reviju kratkog filma u Osijeku. Trenutačno razvija svoj prvi dugometražni autorski film.