Filmski studio PRAKSI

Filmske radionice za mlade
20160521_103344

Zanimaju te filmovi  i želiš se okušati u raznolikim filmskim formama kao filmski autor, redatelj, snimatelj ili montažer?

Ili primjećuješ nešto zanimljivo svaki dan oko sebe i ne znaš kako to zabilježiti? Nižeš fotografije u galeriji mobitela i misliš da s njima možeš napraviti nešto više? Snimaš videe koje nemaš kome pokazati i ne znaš kako ih montirati u priču?

Bilo da već znaš nešto o tome kako nastaju filmovi ili nemaš pojma, pridruži nam se!

Program je namijenjen mladima, a  radi se u grupama jedanput tjedno u trajanju od 120 minuta kroz cijelu školsku godinu.

Raspored radionica pogledajte: OVDJE

S radom počinjemo 1.11.2017, a predviđeni završetak rada je 11.6.2018. kada će se održati i završna produkcija u Muzeju suvremene umjetnosti.

Radionice se ne održavaju tijekom školskih praznika.

Filmska radionica pokazat će ti da sve može biti film i da za njegov nastanak nije potrebna velika ekipa i puno opreme! Film ne mora biti samo ono što gledaš u kinu ili na televiziji, može biti puno više od toga, a pritom se možeš i dobro zabaviti.

FILMSKA RADIONICA za mlade

Na filmskim radionicama polaznici se upoznaju s raznolikim filmskim formata, eksperimentalnim i dokumentarnim, savladat će osnove filmskog jezika, tehniku snimanja,  upoznati se sa zvukom, montažom i režijom. Polaznici će raditi na svojim autorskim filmovima, samostalno i u grupi. Naučit će promatrati svakodnevicu kroz filmski kadar i vidjet  kako film čuči baš svugdje i čeka da upalimo kameru. Gledat će  filmove i puno pričati o filmu.

Što se radi na filmskim radionicama:

Kroz školsku godinu polaznici radionice proći će niz vježbi u kojima će savladati proces praktičnog rada na filmu: od režije, razrade koncepta i pisanja scenarija do snimanja i montaže slike i zvuka. Držimo da film može napraviti svatko, bez velike i skupe produkcije tako da ćemo se usmjeriti na zanimljive filmske forme poput filma eseja, eksperimentalnih filmova, filmskih dnevničkih bilješki, filma od pronađenog materijala, filmova u jednom kadru, dokumentarnog filma, dokufikcije i sl. Uz praktično znanje, polaznici će se upoznati i s osnovama filmskog jezika kroz gledanje filmova i razgovore o filmu.

Radit će se u grupama i samostalno, ovisno o interesima i volji polaznika. Svakom polazniku pristupit će se prema njegovom senzibilitetu i prema tome ga usmjeravati u filmskom mediju.

Kroz školsku godinu napravit ćemo niz kratkih filmova i pripremiti ih za završnu projekciju na kraju godine.

Metode i ciljevi rada filmske radionice:

• Razvoj kreativnog procesa u svakodnevnom životu.
  • Edukacija polaznika o filmu, filmskom procesu i filmskom jeziku.
  • Pružanje osnovnih tehničkih znanja potrebnih za proces izrade filma.
  • Upoznavanje s manje poznatim filmskim formama i širenje perspektive o filmu.
  • Razvijanje kritičke svijesti o svijetu oko sebe.

Kroz stručno vodstvo, zanimljiva gostovanja filmskih profesionalaca, praktične i zabavne vježbe, zajedno ćemo proputovati svijetom filma. Radionice su koncipirane na principu posebnih interesa polaznika, tako da će se bazirati više na scenaristici, glumi, režiji, snimanju ili postprodukciji.

Korisnici o radionicama:

“Još od prvog dana sudjelovanja u Vašoj filmskoj radionici (a već ide četvrtu godinu) Matej pokazuje veliko zanimanje za pohađanje iste i s velikim veseljem se svake subote ustaje i kreće u nove izazove. Nadamo se da će i dalje u Vama naći punu potporu i pomoć za daljnji razvitak na tom polju što ćemo suprug i ja na svim poljima poduprijeti.

Koraljka i Gordan Srića, roditelji

“Stručni voditelji, male grupe i puno truda, rezultat su dvije prekrasne predstave na kraju sezone. Nove prijatelje i puno veselja želim svakome novom članu Udruge Praktikum!”

Gordana Kobrehel, roditelj

“Dea rado polazi radionicu, nikad se nije požalila da joj nešto u pristupu ne odgovara. Otvoreno i srčano odlazi na radionicu i ista, ali obogaćena novim iskustvom, se vraća. Podržavam svaki oblik učenja i razvijanja vještina gdje igra i lakoća boje proces i svjesna sam da je u takvim procesima uloga voditelja neminovna. Voditelj to odrađuje virtuozno.”

Duška Bukvić, roditelj

——————————

Voditeljica

Katerina Duda diplomirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Završila je Restartovu školu dokumentarnog filma. Osim filma, u umjetničkom radu kombinira medije videa, fotografije, intervencije i akcije u javnom prostoru i društvenu praksu. Sudjelovala je u brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autorica je kratkog dokumentarnog filma Rezidba  prikazanom na nekoliko filmskih festivala za koji joj je 2016. godine dodijeljena nagrada „Jelena Rajković“ za najboljeg redatelja do 30 godina starosti.

Vodi projekte kao voditeljica umjetničkih radionica za djecu i mlade.