Dramski studio PRAKSI

Dramske radionice za djecu i odrasle

Dramske radionice za djecu, mlade i odrasle!

Želiš li pokušati biti redatelj,  scenarist ili glumac?

Imati priliku posjetiti pravi filmski set i upoznati ekipu koju znaš samo s ekrana?

Slušati predavanja i gostovanja pravih stručnjaka iz područja kazališta i filma?
I na kraju biti spreman pojaviti se na castingu za djecu i mlade?
Ili… se samo zabavljati kroz dramsko i filmsko stvaralaštvo?

                                                                                           Pridruži nam se!

Dramski program Udruge Praktikum verificiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Naši voditelji vrhunski su dramski pedagozi s iskustvom rada u vodećim dječjim i kazalištima mladih,  teatrima, glumci  i filmski voditelji s dugogodišnjim iskustvom u području filma i glumačkim školama.

Za one koji razmišljaju o upisu na Akademiju dramskih umjetnosti, organiziramo i pod stručnim vodstvom provodimo pripreme za prijemni ispit. Sve detalje pogledajte: OVDJE

 

DRAMSKE RADIONICE –  od predškolske do odrasle dobi

Dramske igre se dugo koriste u obrazovanju mladih pri čemu su se pokazale vrlo učinkovitima. Daju mogućnost mladima da se otvore i komuniciraju na drugačijoj razini i lakše usvajaju pojmove i tipove ponašanja koji im inače predstavljaju problem. One su izvrsne za razvijanje inteligencije, pamćenja i govornih sposobnosti, a potiču i povezanost mladih unutar grupe. Budući da je za sve korištene tehnike neophodan grupni rad, dramske igre služe i za jačanje grupne dinamike i suradnje. Omogućuju bolje opuštanje i upoznavanje drugih ljudi te postupno dovode do osjećaja sigurnosti i međusobnog poštovanja unutar grupe što je iznimno važno za samopouzdanje i sigurnost. Kroz rad na razvoju likova, djeca i mladi razvijaju i samosvijest te jačaju toleranciju jer im ta metoda omogućuje razvijanje svijesti o životu i problemima drugih ljudi. Dramske igre su se pokazale korisnima u smanjivanju straha od javnog nastupa.

Što se radi na dramskim radionicama: Kroz školsku godinu sa svakom se grupom rade osnovne kazališne vježbe. Počinje se sa vježbama upoznavanja, prihvaćanja unutar grupe, te dramskim igrama. Slijedi razvijanje svijesti o tijelu i glasu, upoznavanje s likovima, kreiranje improvizacija, te naposljetku razrada i produkcija završne predstave.

Metode i ciljevi rada dramskih radionica:

  • Edukacija polaznika o pojmu dječjih i kazališta mladih te primjena kazališnih metoda u svakodnevnom životu
  • Upoznavanje s dramskim metodama (osvješćivanje tijela, rad na glasu i pokretu, rad na dramskim situacijama i karakterima te kreiranje improvizacija, Forum teatar, rad na scenama iz dramskih tekstova)
  • Razvijanje svijesti o ljudima i životu oko sebe te pojačavanje tolerancije i osjećaja pripadnosti kod djece i mladih
  • Razvijanje svijesti o važnosti kazališta i upoznavanje s amaterskim kazalištima
  • Edukacija o primjenama kazališnih metoda u poticanju kreativnosti čime se otvaraju putovi za kreativno razmišljanje i u ostalim djelatnostima te u svakodnevnom životu
  • Jačanje verbalnih i motoričkih sposobnosti

Po završetku programa dramskih i filmskih radionica stvaramo  evidenciju naših polaznika koji će uz našu preporuku biti spremni i obučeni pojaviti se na bilo kojem castingu za djecu i mlade! Naši polaznici ostvarili su brojne uloge u reklamama, serijama i filmovima!

ORGANIZACIJA RADA:

Program je namijenjen i prilagođen prema dobnim skupinama, a  radi se u grupama jedanput tjedno u trajanju od 120, 90 ili 60 minuta.

S radom počinjemo od 3.9.2018, a predviđeni završetak rada je 9.6.2019.  kada će se održati i završna produkcija u Muzeju suvremene umjetnosti.

Radionice se ne održavaju tijekom školskih praznika.

Raspored radionica pogledajte: OVDJE

 

Korisnici o radionicama:

“Jana je uživala u radionicama. Zahvaljujem g. Kristijanu na vođenju i strpljenju. Svakako mislim da je ovo dobar pristup i način razvijanja mašte, pristupa i pogleda na život koji će nekad moći iskoristiti. Najvažnije je ne zatvarati se u okvire, a ovo je dobar način treninga za našu djecu da kroz život znaju naći pravi put izlaska iz okvira kad to bude potrebno! Vidimo se na jesen! Hvala puno!”

Mirjana Bošnjak, roditelj

“Sa radionicama sam jako zadovoljna. Marina sa veseljem ide i veseli se svakoj srijedi. To mi samo govori koliko ste kvalitetna udruga. Konačno smo pronašli nešto što odgovara potrebama našeg djeteta. Samo tako nastavite.”

Marija Grbović, roditelj

“Radionica je super, Martin ne bi ništa mijenjao, jako je zadovoljan programom i Kikijem kao voditeljem. Kaže da bi jedino dodao nešto kao pozornicu, da dok vježbaju imaju osjećaj “nastupa”. Moje mišljenje: Martin u početku nije uopće bio zainteresiran za ovu vrstu programa, krenuo je na moj nagovor i da meni udovolji. Impresioniralo me koliko brzo ste ga pridobili i postigli da se veseli svakom odlasku. Organizacija završne predstave u MSU, pa onda organiziran nastup u Ogulinu, castinzi na koje se pozivaju polaznici… svaka čast. Sviđa mi se vaš pristup, detaljne obavjesti putem maila, pa čak i ovaj upitnik :) Jako kvalitetan program, izvrsno radite, hvala!”

Maja Lež, roditelj

“Dramska radionica udruge Praktikum potiče dječju kreativnost i slobodu umjetničkog izražavanja, a sve u prijateljskoj atmosferi i zahvaljujući povjerenju koje mlada pedagoginja Iva Srnec daje svakom djetetu u grupi.Osim kvalitetnog tjednog rada s djecom, udruga Praktikum se razlikuje od ostalih radionica po konstantnom trudu i dodatnim benefitima za djecu kao što su pozivi na audicije, gostovanja različitih umjetnika u udruzi, tematski izleti te prilike nastupanja na velikim pozornicama. Hvala svim djelatnicima udruge na kvalitetnom radu s našom djecom i brizi za njihov razvoj i sreću.”

Katarina Bakić Vujičić, roditelj

“Patrik je od malena kreativno dijete. Znali smo se šaliti da ako ima papira i selotejpa ne može mu biti dosadno. Zato mi je drago što u blizini imamo udrugu Praktikum koja ga već četiri godine kroz dramsku i likovnu radionicu još više potiče i usmjerava u toj kreativnosti, u što smo se uvjerili na izložbama i na završnoj predstavi. Voditeljice su vrlo simpatične i pristupačne i kao što bi rekao Patrik – zakon! 
Tajana Radotić, roditelj
“Majka sam šesnaestogodišnje djevojčice Eme koja već četiri godine pohađa dramsku radionicu Udruge Praktikum pod vodstvom Ive Srnec, dramske pedagoginje. Prije svega želim pohvaliti sav uloženi trud i beskrajnu volju i želju svih djelatnika pod vodstvom gđe. Anđelke Budić da udruga Praktikum oživi u formatu u kojem je zamišljena. Izuzetno sam sretna što smo pronašli mjesto gdje se moje dijete osjeća ugodno, lijepo i sretno. Zahvaljujući udruzi i voditeljici Ivi Srnec koja trudi prenijeti znanje svojim  polaznicima, Ema je kroz program dramske radionice stekla nove prijatelje, samopouzdanje, kreativnost i spoznala neku drugu dimenziju sebe,  što joj je između ostalog pomoglo u rješavanju svakodnevnih životnih situacija, ali i otvorilo vrata u svijet filma. Veliko hvala gđi. Meliti Omeragić koja tjedno vodi brigu o nama i zahvaljujući kojoj smo informirani o svim aktivnostima i događanjima u udruzi. Ako želite da vaše dijete pronađe i upozna sebe i otkrije svoje mogućnosti udruga Praktikum kroz svoje radionice koje nudi  je idealno mjesto za to.”

Ksenija Pražić, roditelj

——————————

Voditelji radionica:

voditelj dramske radionice

Petar Atanasoski

Rođen 16. o4. 1987.g. u Zagrebu.
Osnovnu školu, opću gimnaziju te dvosmjerni studij filozofije i ruskog jezika i književnosti pri Filozofskom fakultetu, završava u Zagrebu.
1997. g. započinje glumačku edukaciju u ​Dramskom studiju Dječjeg kazališta Dubrava pod vodstvom Zorana Skalickog, a dvije godine kasnije kreće s profesionalnim radom.
Od 2007. dramski pedagog u Dječjem kazalištu Dubrava gdje izlazi sa osam dramskih produkcija: ​Hod po rubu bez kišobrana, Agrabah, Ragnarök, Do koljena noge u zlatu, Kupe, ​Bajka o čarobnom glazbalu, Lola Rose i DNA.
2011. g. postaje član HDDU-a.
Od 2011-2016. dramski pedagog u Narodnom sveučilištu Sesvete gdje izlazi sa deset dramskih produkcija: ​Omedeto, ​Galeb Av Av, ​Postojani kositreni vojnik, ​Carevo novo ruho, ​Luna-park na Mjesecu, Luda gljiva, Alisa u zemlji čudesa, Francuz, Mary Poppins i Mali princ.
2015. g. postaje član HZSU-a.
2016. g. postaje član ansambla Gradskog kazališta Žar ptica.

Uz brojne angažmane i  uloge u kazalištima, ostvario zapažene uloge u filmovima i serijama:  ​SVEĆENIKOVA DJECA​, ​Mali od Pave​, r: Vinko Brešan; SONJA I BIKPljačkaš​, r: Vlatka Vorkapić; ​ČOVJEK ISPOD STOLA​, ​Prodavač kazetofona​, r: Neven Hitrec ;  ​PENELOPA​​Prosac​, r.: Ben Ferris ;PJEVAJTE NEŠTO LJUBAVNO​; ​Pijani panker​, r: Goran Kulenović; CRNO BIJELI SVIJET; Dimče, ​r: G. Kulenović; ZAKON, Nijemac,​ r: T. Rukavina; ​HITNA 94​; ​Vladimir​; r: K. Milić; ​BIBIN SVIJET, Kupac​, r.: A. Tardozzi ; ​BITANGE I PRINCEZE​​Mladić​; r: G. Kulenović; ​OTOKAR​, ​Charlie Chaplin​; r: V. Rodić; ​ODMORI SE, ZASLUŽIO SI​; ​Gašparić​; r: N. Hitrec

Iva Srnec

voditeljica dramske radionice

13569993_1113237695403124_258432662_oIva Srnec diplomirala je 2013. godine na  magistarskom studiju  kazališne režije i radiofonije  autorskom predstavom Ulice u jesenje jutro pod mentorstvom profesora Branka Brezovca, a u produkciji Centra za kulturu Trešnjevka i Akademije dramske umjetnosti te pismenim radom Poezija i kazalište. Članica je HDDU-a te 2010. godine sudjeluje u osnivanju umjetničke organizacije Točka na i .

Prva profesionalna predstava koju postavlja bila je monodrama Igora Hamera „ Samo jučerašnja vijest“ u produkciji Teatra Exit 2009. godine.

Među ostale značajnije projekte ubraja  Na tavanu tete Agate, autorsku predstavu Damjana Simića, Matee Elezović i Ive Srnec u produkciji Centra za kulturu Trešnjevka i uz suradnju „Točke na i“,  Hocus Pocus –„priču iz Freakwoodske šume“ – rock operu za djecu i mlade u koprodukciji HNK Varaždin i „Točke na i“ , skladatelja Igora Tatarevića prema librettu Ivice Krajača (2011.), Slike Marijine , monodramu Lydie Scheuermann Hodak u produkciji udruge Moj Film i „Točke na i“ (2012.), Igru ljubavi i slučaja (P. Marivaux) u produkciji Gradskog kazališta Jastrebarsko 2013., te Galiciju (M. Krleža) u  produkciji Akademije dramske umjetnosti, Točke na i, Centra za kulturu Trešnjevka i Filozofskog fakulteta u Zagrebu ( 2014).

Ostvarila je  dvije suradnje sa zagrebačkom Filharmonijom i Hrvatskom glazbenom mladeži – simfonijski koncert  R. Korsakov: Šeherezada (2011.), te simfonijski koncert Wagner i Verdi online ( 2013.)

Radila je kao dramski pedagog u Zagrebačkom kazalištu mladih pet godina, a trenutno radi kao dramski pedagog u Udruzi Praktikum, Gradskom kazalištu Trešnja, Gradskom kazalištu Jastrebarsko i u svom nezavisnom kazalištu „Točka na i“.

Godinama je radila kao asistent režije na Zagrebačkom histrionskom ljetu na Opatovini.

Davor Kovač

Voditelj dramskih radionica

DAVOR 1Davor Kovač završava Umjetničku akademiju u Osijeku, odsjek glume i lutkarstva, 2008. godine.  Za vrijeme studija igra u HNK-u Osijek i na Osječkom ljetu kulture u predstavama: ”Cyrano de Bergerac” i ”Grižula” režija: Z.Sviben i ”Zastave, barjaci, stjegovi”, režija: G.Paro.

Od 2009. postaje stalni član ansambla Kazališta lutaka Zadar. Igra u predstavama: ”Robinzon Crusoe”, ”Poštarska bajka”, ”Postolar i vrag”, ”Tri praščića”, ”Vrtuljak tajni” i ”Grinch”. Jedan je od osnivača i ravnatelj umjetničke organizacije Pierre Vally Teatar u Zagrebu i član internacionalne grupe Kružok o glumačkoj igri pri Studiju za istraživanje umjetnosti glume pod vodstvom T. Janežiča u Sloveniji. Igra u predstavama HK-a Pečuh, Glej Gledališća Ljubljana i Tvornice Lutaka Zagreb.

Od 2011.-2013.godine igra u dugometražnom igranom filmu ”Korak po korak“, u režiji B.Čakić-Veselič i animator je lutaka u televizijskom serijalu za djecu ”Tajni dnevnik Patke Matilde” na HRT-u. Igra i režira dvije lutkarske predstave u Pierre Vally Teatru ”Medo protiv gospodina Ne Može i gospodina To Nije U Redu“ i ”Rodino pismo Žapcu”. Igra u predstavama: ”Žeđ”, režija: V.Velev, umjetnička suradnja: Liberdance i VIA Sofija i ”Grando’‘, režija: S. Kovač, Pierre Vally Teatar.

Od 2014.-2015. godine radi kao asistent redatelja na predstavi ”Pobuna Lutaka” u režiji: G. Smoljanovića u Kazalištu lutaka Zadar. Igra u predstavama ”Galicija”, režija: I.Srnec, koprodukcija: Točka na I, CKT, ADU Zagreb i FF Zagreb ,”Evropa Danas: Glasovi, pojave, lica, osobe”, režija: Z.Sviben u produkciji 3.Festivala Miroslava Krleže, ”Slagalica’, režija: G.Smoljanović, koprodukcija: Teatar To Go i MSU Zagreb i ”Dedal 2.0” autora/redatelja: B.Kadina u Teatru ITD.

Od 2012. voditelj je dramskih grupa i radionica u umjetničkoj organizaciji Točka na I, KNAP-u, Udruzi Praktikum i u sklopu projekta ”Ruksak (pun) kulture” pri Ministarstvu kulture.

Maja Milinković

voditeljica dramske radionice

13570345_1113237355403158_1861724337_o1999. godine upisuje Učiteljski fakultet, smjer preddiplomski sveučilišni studij rani i predškolski odgoj i obrazovanje koji završava 2002.

Od 2007.-2009. godine prolazi edukaciju u Studiju Kubus pod vodstvom dramskog pedagoga Ivane Marijančić koja obuhvaća dramske igre i vježbe i tehnike Kazališta Potlačenih po metodi Augusta  Boala.

Tijekom desetogodišnjeg radnog iskustva provodi brojne projekte i predstave u radu sa djecom koji spajaju glazbu, pokret i dramski govor.

Dugi niz godina  radi kao dramski pedagog u dječjem vrtiću.

 

 

Jure Radnić

Voditelj dramskih radionica

IMG_9674Jure Radnić diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2013. godine  u klasi profesorice Ivice Boban. Za vrijeme i nakon studija pohađao je brojne radionice i masterclass-ove u zemlji i inozemstvu od kojih su važnije radionica Jana Fabrea, Nigela Charnocka, Karen Christopher te međunarodni masterclass Ecole des Maitres 2014. godine pod vodstvom talijanskog redateljskog dvojca Ricci/Forte.

Za vrijeme školovanja na akademiji započinje profesionalni rad u kazalištu na filmu i televiziji. Surađivao j sa velikim broje kazališnih umjetnika na poput Saše Božića, Tomaža Pandura, Ivice Boban, Isabelle Schad, Paola Tišljarića, Renea Medvešeka i drugih. Od 2015. Stalni je član glumačkog ansambla kazališta Trešnja a od 2014. radi kao asistent volonter a kasnije i kao vanjski suradnik na katedri scenskog pokreta Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu s profesoricom Blaženkom Kovač Carić.

x

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića sukladno našoj politici privatnosti.