Strukturni_i_investicijski_fondovi1 ZnakLogo-HR 

3.1.2015.

Cilj projekta Mogu. Želim. Znam! je jačanje kapaciteta OCD-a u cilju dobrog upravljanja, za neposredan rad u području zapošljavanja mladih i  poticanje volonterstva u lokalnoj zajednici, koji je sufinanciran od  Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (http://www.strukturnifondovi.hr/)  i Ureda za udruge Vlade RH, a uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva(http://zaklada.civilnodrustvo.hr/).

Ukupna vrijednost projekta je 192.658,84 kn  u cijelosti financiran od strane Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007. – 2013.

Prijavitelj projekta, Udruga Praktikum – centar za djecu i mlade  i partner, Kreativno-edukativna udruga Putujući zmaj, provest će aktivnosti u području razvoja znanja i vještina predstavnika organizacija, volontera i članova udruge te uključiti krajnje korisnike, mlade.

Projekt traje godinu dana,  od prosinca 2014. do prosinca 2015 i provodi se na području Zagreba.

Predloženi projekt je osmišljen na način da pridonosi razvoju znanja i vještina navedenih skupina sukladno ciljevima

i djelatnostima prijavitelja i partnera projekta s naglaskom na  poticanje volonterstva i zapošljavanje mladih u lokalnoj zajednici.

Planirane aktivnosti i edukacije koje ćemo provoditi su:

1. Osposobljavanje za koordinatore volontera.

2. Osposobljavanje za razradu projektnih ideja iz područja  ESF-a, zapošljavanja i samozapošljavanja mladih i razvoja volonterskih programa.

3.  Trening trenera  koji je podijeljen  u tri faze: trening neformalne edukacije, trening trenera neformalne edukacije i korištenje teatralnih metoda  u neformalnoj edukaciji. 

4. Trening za poduzetništvo mladih 

5. Trening osnova PR-a za organizacije civilnog društva

6. Završni događaj – Info dani na fakultetima

Kako bi prezentirali i komunicirali stečena znanja i vještine s krajnjim korisnicima i širom javnosti, na završetku projekta planiramo provesti prezentaciju projekta na zagrebačkim fakultetima.

Projekt bi se predstavljao na ukupno 4 zagrebačka fakulteta.

Voditelj projekta Mogu.Želim.Znam! je Anđelka Budić, voditeljica Udruge Praktikum.

Za više informacija o projektu nazovite nas na:

+385 1 3842 482

ili nam pišite na info@udruga-praktikum.hr

 

27.1.2015.

Prijavi se na edukacije!

Prijavi se i ti na edukacije, postani mladi poduzetnik/ica, trener/ica neformalne eduakcije, piši projekte i saznaj sve o načinu rada malih udruga!

Udruga Praktikum – centar za djecu i mlade s partnerom Kreativno-edukativnom udrugom Putujući Zmaj provodi projekt Mogu. Želim. Znam!,  sufinanciran od Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda  i Ureda za udruge Vlade RH, a uz podršku  Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Projekt Mogu. Želim. Znam! osmišljen je za jačanje kapaciteta malih udruga, a u sklopu projekta pozivamo te da se prijaviš na edukacije koje organiziramo:

1. Osposobljavanje za razradu projektnih ideja iz područja volonterstva i zapošljavanja i samozapošljavanja mladih (10 sudionika)

2. Oposobljavanje za trenere/ice neformalne edukacije (10 sudionika)

3. Osposobljavanje za poduzetništvo mladih (15 sudionika)

4. Osposobljavanje za osnove PR-a za organizacije civilnog društva (10 sudionika)

 

Više o načinu prijave i terminima radionica  Javni poziv, Mogu Želim Znam! _

Napomena: prijave su produžene do 15. veljače, a rezultati će biti objavljeni do 18.veljače 2015.

28.02.2015.

Osposobljavanje za razradu projektnih ideja iz područja  ESF-a, zapošljavanja i samozapošljavanja mladih i razvoja volonterskih programa

Naša prva edukacija u sklopu projekta Mogu.Želim.Znam! održana je uz stučno vodstvo suradnika iz WYG savjetovanja. Naši prvi polaznici, njih 14, radilo je na razradi logičkih matrica projekata usmjerenih na mlade.

Nakon pet dana edukacije, grupe su razvile onove projekata i pripremile ih za prijavu na strukturne fondove. Projekti su bili bazirani na volonterskom pristupu te usmjereni na razvoj mogućnosti kvalitetnog zapošljavanja i samozapošljavanja mladih te razvoju dodatnih aktivnosti u strukovnim školama.

10.5.2015.

Osposobljavanje za koordinatore volontera

Na osposovljavanju za koordinatore volontera osposobili smo 4 predstavnika naših udruga, Udruge Praktikum i Putujućeg Zmaja u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb.

Tijekom 3 modula edukacije u organizaciji VCZ-a naučili smo kako razviti volonterski program, kako pronaći i regrutirati volontere te program provesti na zadovoljstvo i nas kao organizatora, ali i samih volontera. Volntiranje se pokazalo kao pozitivna stavka svakodnevnog života i mlađe i starije populacije. Volontiranjem pomažemo drugma, ali i razvijamo neke nove vještine i stečemo iskustvo koje nam svakodnevno može dobro doći, a mladima pomoći u zapošljavanju.

Sada smo spremni za pripremu volonterskih programa i veselimo se novim volonterima.

 

29.4.2015.

Nastavljamo s novim edukacijama i osposobljavanjima iz područja neformalne edukacije!

Prijavi se na Trening trenera neformalne edukacije!

Udruga Praktikum – centar za djecu i mlade s partnerom Kreativno-eduaktivnom udrugom Putujući Zmaj provodi projekt Mogu. Želim. Znam!, sufinanciran od Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Projekt Mogu. Želim. Znam! osmišljen je za jačanje kapaciteta malih udruga, a u sklopu projekta pozivamo te da se prijaviš na Trening trenera neformalne edukacije koji će se održati u 3 modula.

Edukacije su besplatne za sve polaznike.

Edukacija će se održati u 3 modula:

1. Modul: Trening vršnjačke edukacije (do 15 sudionika/ca)

Osposobljavanje će omogućiti osobama koje dosad nisu imale iskustva u ovom području da usvoje osnovna znanja i vještine u pripremi, provedbi i evaluacija radionica i aktivnosti za djecu i mlade. Teme koje će biti obrađene na edukaciji su vezane uz zdrave životne stilove, reproduktivno zdravlje, prevenciju ovisnosti i nasilja te ljudska prava.

Edukacija je namijenjena svim osobama koje namjeravaju raditi s djecom i mladima, a dosad nemaju iskustva u ovom području.

Voditeljica treninga: Andreja Rukavina, trenerica trenera

Prvi modul, trening neformalne edukacije, okupio je 12 studenata pomagačkih zanimanja koji uz teorijska znanja stečena na fakultetu imaju potrebu za praktičnim radom na metodama i vještinama rada s mladima.

Kroz iskustveno učenje, stavljanje u uloge i grupni rad polaznici su stekli osnovna znanja i vještine te naučili mnoge metode kao osnovu za rad s mladima kada govorimo o neformalnoj eduakciji.

 

2. Modul: Trening trenera neformalne edukacije (do 15 sudionika/ca)

Napredan trening omogućit će osobama koje dosad već imaju iskustva u radu s mladima da usavrše vještine i nadopune znanje na području ključnih principa rada s mladima: etičkih principa rada s mladima, načina uključivanja mladih u projekte i aktivnosti udruga i ustanova, različitih tipova rada s mladima i ulozi trenera neformalne edukacije u radu s mladima.

Edukacija je namijenjena osobama koje su sudjelovale na prvom modulu ili imaju iskustvo u radu s mladima.

Voditeljica treninga: Andreja Rukavina, trenerica trenera

Trening trenera neformalne edukacije bio je namijenjen osobama koje već rade s mladima i žele proširiti svoja znanja i steći nove vještine za što kvalitetniji nastavak rada. U dva intenzivna dana, 11 polaznika preispitalo je ulogu osoba koje rade s mladima, na koji način ih uključujemo u projekte i jesu li oni u projektima pasivni promatrači ili aktivni sudionici koji preuzimaju odgovornost i provode aktivnosti.

Prema razvojnom modelu kurikuluma polaznici su u grupama razvijali nove projekte u kojima mladi preuzimaju aktivnu ulogu i stečena znanja primjenjuju u provedbi projekta te preuzimaju inicijativu za nove aktivnosti.

3. Modul: Teatralne metode u neformalnoj edukaciji (do 15 sudionika/ca)

Polaznici treninga biti će upoznati sa metodama Kazališta Potlačenih, koje omogućuje sudionicima da bliže shvate društvene probleme i sukobe, te da otkriju moguće načine njihova razrješavanja. Glavna sadržajna aktivnost biti će Forum kazalište, najpoznatija tehnika Kazališta potlačenih. Pored spomenutih, obrađivat će se i druge dramske tehnike i metode koje se koriste u radu s djecom i mladima.

Za sudjelovanje na treningu nije potrebno glumačko iskustvo. Edukacija je namijenjena svima koji u svoj rad s mladima žele uključiti nove tehnike.

Voditelj: Miloš Žerajić, dramski pedagog

Raspored održavanja edukacija:

22.-24. svibanj Trening vršnjačke edukacije
30.-31. svibanj Trening trenera neformalne edukacije
10.-14. lipanj Teatralne metode u neformalnoj edukaciji

 

Otvorene su prijave za sva 3 modula.

Prijave za 1. Modul otvorene su do 15. svibnja, rezultati će biti objavljeni 17. svibnja.

Prijave za 2. Modul otvorene su do 22. svibnja, rezultati će biti objavljeni 24. svibnja.

Prijave za 3. Modul otvorene su do 3. lipnja, rezultati će biti objavljeni 5. lipnja.

Ispunjenu Prijavnica za trening trenera neformalne edukacije_javni poziv  pošaljite na: info@udruga-praktikum.hr ili putujuci.zmaj@gmail.com

 

 Edukacije će se održati u prostoru Udruge Praktikum (Drniška 20). Sadržaj ove prijavnice isključiva je odgovornost Udruge Praktikum – centar za djecu i mlade.

 

Na trećem modulu Teatralne metode u neformalnoj edukaciji sudjelovalo je 10 entuzijasta koji su u pet dana edukacije pod stručnom vodstvom dramskog pedagoga Miloša Žerajića okusili svijet kazališta.

Dramske igre, improvizacija, vježbe koncentracije i vježbe povjerenja te timskog rada prevladavale su u prvim danima edukacije. Bila je to priprema za educiranje o kazalištu potlačenih. Podijeljeni u tri grupe, do kraja edukacije polaznici su radili na razradi kratke predstave koristeći se metodom forum teatra.

Prestave su jedni drugima prezentirali i na taj način utvrdili znanja o tome kada i na koji način se u radu s mladima koristi metoda forum kazališta.

26.8.2015.

Nastavljamo s novim edukacijama i osposobljavanjima iz područja neformalne edukacije!

Prijavi se na edukaciju „Poduzetništvo mladih“

Udruga Praktikum – centar za djecu i mlade s partnerom Kreativno-eduaktivnom udrugom Putujući Zmaj provodi projekt Mogu. Želim. Znam!, sufinanciran od Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Projekt Mogu. Želim. Znam! osmišljen je za jačanje kapaciteta malih udruga i mladih, a u sklopu projekta pozivamo te da se prijaviš na sedmodnevnu radionicu „Poduzetništvo mladih“.

Edukaciju provodimo u suradnji s WYG savjetovanjem, a ovo su teme koje ćemo obrađivati:

  • Uvod u poduzetništvo (vještine, organizacije, poduzeća/obrt);
  • Osnovni poslovni model – razrada poduzetničke ideje;
  • Izvori financiranja poduzetničkih ideja s naglaskom na start-upove i mlade;
  • Crowdfunding kampanja – simulacija razrade poduzetničkog projekta i postavljanje na neke od crowdfunding mreža.

Edukacije su besplatne za sve polaznike.

Putne troškove, troškove smještaja i prehrane ne možemo financirati.

Vrijeme održavanja edukacija: 22.-25.9., 30.9. te 01. i 02.10. 2015.g.

u terminima od 9:00 -15:00 sati  u prostoru udruge Praktikum, Drniška 20, 1 kat, Zagreb.

Prijave traju do 15.9.2015.g.

 

Prijavnicu  preuzmite OVDJE  i  ispunjenu pošaljite na: info@udruga-praktikum.hr ili putujuci.zmaj@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Na edukaciji “Poduzetništvo mladih” sudjelovalo je 17  nezaposlenih mladih. Voditeljice iz WYG savjetovanja u sedam dana edukacije prenijele su znanja o razvoju poduzetničke ideje, izradi poslovnog plana te crowdfunding kampanje.

Polaznici su podijeljeni u grupe imali priliku razraditi svoje ideje te prezentirati planove, i bili su vrlo kreativni. Eko selo u Požeškoj kotlini, Sunny Funny solarne ležaljke, fetišistička odjeća te eko afrička odjeća primjeri su njihovih ideja. Nakon poslovnog plana, slijedilo je upoznavanje s različitim fondovima i servisima putem kojih se mogu ostvariti sredstva za finnciranje pa su i polaznici prezentirali svoje prve crowdfunding kampanje.

Čestitamo im i želimo mnogo uspjeha u poduzetničkom razvoju!

U nastavku pročitajte više o  Sandri, Boži i Loreti te njihovim idejama.

Sandra Šimundić

“Moja grupa odlučila se za otvaranje eko sela „Zelena oaza“ u Požeškoj kotlini. Naše poduzeće nudilo bi smještaj u drvenim bungalovima sa solarnim panelima, sportsku rehabilitaciju uz kineziologa, terapijsko jahanje i druge rekreativne aktivnosti (biciklizam, izleti u prirodu, joga, pilates) te radionice tradicijske izrade predmeta i pripreme hrane.

Prilikom izrade poslovnoga plana suočili smo se s brojnim problemima (kao npr. koje su nam dozvole potrebne i koliko koštaju, tko će nam izraditi investicijsku studiju itd.), no naučili smo mnogo o detaljima na koje je potrebno misliti prilikom upuštanja u ovakve aktivnosti.  Po završetku smo „investitorima“ prezentirali našu ideju, a kasnije smo za jedan njezin segment osmislili i crowdfunding kampanju.

U svakom slučaju, premda vjerojatno nećemo otvoriti eko selo u skorije vrijeme, ova edukacija i simulacija bila je vrlo zanimljiva i sigurno će nam biti od koristi u budućnosti, upustili se mi u proces osnivanja poduzeća ili ne.”

Božo Poljak

 

 

“Ova edukacija ispunila je moja očekivanja. Ekipa je super. Iako mene kao strojara ekonomski dio ne zanima, najkorisnije bilo je upoznavanje s različitim fondovima i servisima putem kojih možemo dobiti sredstva za financiranje (europski fondovi, Kickstarter).

Naša je grupa radila na proizvodu kojeg smo nazvali Sunny Funny. Radi se o ležaljkama za plažu sa solarnim panelima koji omogućuju da priključimo na struju laptop, mobitel ili rashladno tijelo. To je za nas bila najbolja opcija, naročito zbog ekološke osviještenosti koje na tržištu nema.

Razrada ove ideje pomoći će mi u daljnjem razvoju, naročito poslovni plan kojeg smo razvili.”

 

Loreta Leko

 

“Na edukaciji je bilo super. Dolazim iz društvene sfere i laik sam u poduzetničkom području tako da mi je izrada poslovnog plana, izračuna i tablica bila vrlo korisna.

Moja ideja vezana je uz iskustvo kojeg sam doživjela boraveći u jednom od sirotišta u Kongu. Po povratku u Hrvatsku razmišljala sam o tome što bi bilo korisno za poboljšanje kvalitete života u Kongu, a meni nakon preseljenja omogućilo zaposlenje. Primijetila sam da društvo odlično reagira na krojačke radionice, a na taj način doprinijela bih kvaliteti života djece koja s 18 godina izlaze iz sirotišta te ne znaju kamo bi.

Moj poduzetnički plan uključuje popularizaciju odjeće izrađene od kvalitetnog pamuka iz Afrike na europskom tržištu. Nakon ove edukacije mnogo realnije gledam na daljnje mogućnosti razrade ove poduzetničke ideje.”

 

 

22.10.2015.

Prijavi se na edukaciju „Osnove PR-a za organizacije civilnog društva“

Udruga Praktikum – centar za djecu i mlade s partnerom Kreativno-eduaktivnom udrugom Putujući Zmaj provodi projekt Mogu. Želim. Znam!, sufinanciran od Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Projekt Mogu. Želim. Znam! osmišljen je za jačanje kapaciteta malih udruga, a u sklopu projekta pozivamo te da se prijaviš na trodnevnu radionicu „Osnove PR-a za organizacije civilnog društva“.

Edukaciju provodi voditeljica projekta, Anđelka Budić, a ovo su teme koje ćemo obrađivati:

  • Objava za medije
  • Informativni materijal za medije
  • Organizacija konferencije i događanja
  • Komunikacija na društvenim mrežama

Edukacije su besplatne za sve polaznike.

Putne troškove, troškove smještaja i prehrane ne možemo financirati.

Vrijeme održavanja edukacija: 23.-25.11.2015.g. od 9 do 13 sati.

Prijave traju do 15.11.2015.g.

 

Prijavnicu preuzmite OVDJE i ispunjenu pošaljite na: info@udruga-praktikum.hr ili putujuci.zmaj@gmail.com

 

 

Na edukaciji „Osnove PR-a za organizacije civilnoga društva“ sudjelovali su predstavnici iz 18 različitih organizacija civilnoga društva. Voditeljica edukacije, Anđelka Budić, magistra novinarstva u tri dana edukacije prenijela je znanja iz odnosa s javnošću vezana uz odnose s medijima, objavu za medije, pripremu informativnih materijala za medije, organizaciju press konferencije i događanja te komunikaciju na društvenim mrežama.

Polaznici su aktivno sudjelovali u edukaciji i razmijenili svoja dosadašnja iskustva. Svatko je imao priliku pripremiti objavu za medije, a posljednji dan edukacije  polaznici su podijeljeni u  grupe prezentirali i cijeli tijek  konferencije za medije.

Anamarija Lazić iz Udruge invalida Rada Zagreba o edukaciji je izjavila: “Vrlo detaljno i stručno odrađena edukacija. Osvijestila sam kako pristupiti organizaciji konferencije za medije, napisati objavu za medije te dobila korisne savjete za odnose s medijima.”

Ana Zakošek iz udruge Adopta izjavila je: “Nakon edukacije bolje shvaćam potrebe medija i puno ću lakše organizirati evente, a naučila sam sve o pripremi objave za medije.”

Čestitamo svima koji su prisustvovali i želimo praktičnu primjenu stečenoga znanja u budućem radu!

23.12.2015.

U sklopu projekta Mogu.Želim.Znam! proveli smo i završnu aktivnost promocije projekta na 4 zagrebačka fakulteta (Ekonomski fakultet, Hrvatski studiji, Veleučilište Vern i Tekstilno-tehnološki fakultet).

Studente smo informirali o svim provedenim aktivnostima i edukacijama te o mogućnostima sudjelovanja u projektima civilnih organizacija koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda.

Kroz projekt smo uspješno osposobili 82 sudionika, proveli smo ukupno 7 edukacija te završno informirali studente o provedenom projektu.

Zadovoljni smo odazivom sudionika i uspješno provedenim svim aktivnostima.

Veselimo se novim izazovima i projektima!

x

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića sukladno našoj politici privatnosti.