ART CLASS ZA ODRASLE

Art Class – likovne radionice za odrasle

namijenjene su svima koji se žele izraziti kroz umjetnost!

Izgradi svoj stil u umjetnosti, inspiriraj se djelima velikih umjetnika i izrazi napokon svoju umjetničku crtu!

Opusti se i okušaj u radu u kreativnoj atmosferi!

Pridruži se našem Art Class-u za odrasle i ostvari svoj potencijal!

Razina prethodnog znanja nije važna!

S radom započinjemo 02.10.2018., a predviđeni završetak rada je 30.6.2019.  kada će se održati i završna izložba radova.

Radionice se provode jednom tjedno u trajanju od 120 minuta, utorkom, od 20:00-22:00 sata.

Art Class se provodi pod stručnim vodstvom akademskih umjetnika, kiparice Melite Omeragić i keramičarke Marije Maje Stojanović.

Na radionicama za odrasle njeguje se visoka razina likovne kulture. Materijali (izuzev slikarskih platna) su osigurani.

Program Art Class obuhvaća:

U prvom dijelu, polaznici se upoznaju s drevnim materijalom – glinom i osnovama keramike. Od izrade do gotovog proizvoda.  Kroz oblikovanje gline, polaznici će se upoznati sa širokim mogućnostima ovog likovnog medija te spojiti njene uporabne i umjetničke karakteristike. Nakon teorijskog uvoda, u kojem ćemo pojasniti pojam keramike, njezin povijesni razvoj i status u suvremenoj umjetnosti slijedi proces izrade keramičkog predmeta kroz praktični rad.

Upoznat ćemo se s alatima, vrstama i karakteristikama gline, tehnikama modeliranja i dekoriranja predmeta te završnog pečenja radova u električnoj peći kojima ćemo ukrasiti naš dom.

Kako bi izrazili neograničene kreativne i istraživačke mogućnosti keramike program uključuje i jednu cjelodnevnu terensku radionicu na kojoj ćemo peći radove na otvorenoj vatri i tako se upoznati s jednom od najstarijih tradicijskih tehnika obrade gline.

Nakon modeliranja, uvodimo vas u osnovne crtačke tehnike. Radimo na promatranju i crtanju prema zadanom modelu, učimo kako vizirati, kako napraviti skraćenja u perspektivi i upoznajemo se s djelima raznih umjetnika te raznim crtačkim tehnikama, prema individualnim afinitetitima, uz poticanje razvoja osobnog stila i rukopisa. :)

Crtaju se kompozicije po promatranju, usvajaju se pojmovi vezani uz kompoziciju, proporcije, perspektivu te sukladno interesima i stilu pojedinca, potiče se razvoj osobnog rukopisa da bi nakon crtačkih tehnika, započeli sa slikarskim tehnikama! Ovaj dio programa predviđa i jednu terensku radionicu slikanja u prirodi!

Naravno, umjetničke tehnike, ovisno o interesu i sklonosti polaznika moguće je razvijati tijekom dugog niza godina kako je nadogradnja osobnog rukopisa i umjetničke filozofije neograničena.

Rad je osmišljen u manjoj grupi polaznika uz individualizirani pristup i osluškivanje interesa i sklonosti svakog pojedinca te razvoj osobnog stila.

Art Class završava izložbom radova polaznika!

Kreativno druženje je najljepše druženje!

Voditelji radionica:

Marija Maja Stojanović

Marija Stojanović

Rođena je 1979.godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – Odjel keramike, diplomirala je etnologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu.

Od 2009. godine profesionalno se bavi oblikovanjem umjetničke keramike te vodi više keramičkih radionica i tečajeva.

Aktivno sudjeluje na izložbama i međunarodnim kolonijama. Članica je ULUPUH-a.  Živi i djeluje u Zagrebu.

Melita Omeragić

3Akademska kiparica, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti „Pietro Vannucci“, Perugia, Italija.

Tijekom života u Italiji podučava slikanje, modeliranje i crtanje za sve uzraste te priprema mlade likovnjake za prijemne ispite umjetničkih škola. Danas usavršava svoj rad s djecom na Institutu za Waldorfsku pedagogiju u Zagrebu. Redovni je član HDLU-a.

Izlagala je po cijeloj Italiji umjetničke radove na samostalnim i kolektivnim izložbama, sudjelovala na različitim umjetničkim manifestacijama.

Surađuje s likovnjacima u izradi scenografija u filmskoj industriji, organiziranju performancea te postavljanju izložbi i pri tome osvaja različita priznanja. Uz svoj stalni angažman u aktivnostima i projektima Udruge Praktikum, pruža edukaciju iz svijeta umjetnosti djeci i mladima te priprema učenike za prijemne ispite u umjetničke škole.

PROTEKLA DOGAĐANJA:

Lipanj, 2018.

U prostoru Praktikuma otvorili smo završnu izložbu radova polaznika ART CLASS 2018. pod nazivom ”arT your miNd”!
Naš kreativni ženski tim pod vodstvom kiparice Melite Omeragić i keramičarke Marije Maje Stojanović oduševio je posjetitelje svojim radovima!
Polaznice su nam pokazale dio svog opusa iz crtačkih i slikarskih tehnika te oblikovanja gline!

Odlična ekipa i nastavljamo druženje na jesen!

x