v

„Orašar- najljepša božićna bajka“ u Muzeju za umjetnost i obrt  u suradnji s Udrugom Praktikum pod  pokroviteljstvom Lidl- Hrvatska održala je kreativni popratni program za posjetitelje izložbe, prvenstveno djecu osnovnoškolce kroz dramski, glazbeni i likovni izričaj.

Radionice su se održavale nedjeljom tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017., pod vodstvom priznatih umjetnika iz svoga područja!

Program  Udruge Praktikum započeo je likovnom radionicom na kojoj su polaznici uz voditelje Patricia Alejandra Aguera Marina i Melitu Omeragić od recikliranih materijala izrađivali reljef na temu likova iz bajke Orašar. Posljednja radionica je također bila likovna i uz akademske kipare Ivana Fijolića i Melitu Omeragić polaznici su izradili konstrukciju lutka Orašara.

Djela polaznika u MUO moguće je razgledati do 29. veljače!

Osim likovnih, održane su i glazbena radionica pod vodstvom jazz umjetnice Melite Lovričević na kojoj su polaznici osviještavali i izražavali impresije na najpoznatije melodije Orašara kroz vokalne i glazbene elemente, te dramsko-lutkarska radionica pod vodstvom glumaca Kristijana Ugrine i Davora Kovača koji su s polaznicima od raznih predmeta i tkanina kreirali likove iz Orašara te kroz dramske vježbe pripremili kraći igrokaz.

Izložba „Orašar- najljepša božićna bajka“ donosi slojevito koncipiranu priču o slavnoj povijesti planetarno popularnog baleta, počevši od njegove praizvedbe do današnjih dana. Izloženi su kostimi, skice, fotografije i scenografski kartoni praizvedbi „Orašara“ iz prestižnih kulturnih ustanova, počevši od Državnog muzeja za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga u kojem je balet praizveden 1892. godine.

Na otvorenju izložbe 27.11.2016 predstavljena je i Lidlova akcijska, proširena ponuda nenasilnih, zabavnih i didaktičkih igračaka.  Ovu suradnju najavila je poznata glumica i voditeljica Doris Pinčić, a događaju su prisustvovala i djeca iz Dječjeg doma Lipik, koja su imala priliku sudjelovati u prvoj kreativnoj radionici.

Završni program- koncert sastava More Love Ensamble

Za kraj našeg programa u MUO – Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and Crafts u sklopu izložbe Orašar održao se prekrasan koncert “More Love for Tchaikovsky”, u izvedbi glazbenih umjetnika Melita LovricevicPetar Ćulibrk i Enesa Kuglera, članova sastava More Love Ensemble, koji nastavljaju dugu i lijepu tradiciju ispreplitanja i spajanja jazz i klasične glazbe.

Za ovu posebnu prigodu pripremili su vlastitu interpretaciju odabranih skladbi velikog ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog; sve to uz izvrsnu pratnju violinista Marko First.

Izložba radova kreativnih radionica

Otvaranjem izložbe “Orašar dječjim rukama“ stavili smo točku na i najljepšoj božićnoj bajci. Izloženi su svi radovi sa kreativnih radionica Pedagoškog odjela MUO i udruge Praktikum te ih imate priliku pogledati sve do 29. veljače.

Likovna radionica, 08.01.2017.

Ovom likovnom radionicom završili smo ciklus naših radionica o Orašaru u MUO – Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and Crafts. S kiparima Ivan Fijolić i Melita Omeragic aRT crtali smo lutka Orašara, a zatim izgradili trodimenzionalnu fantastičnu konstrukciju lutka kojeg ćete zajedno s ostalim radovima naših likovnih radionica moći vidjeti na otvorenju izložbe 21. siječnja u Muzeju za umjetnost i obrt! Hvala svima koji su pomogli uljepšati ovu božićnu bajku, a posebice djeci! ;)

Dramsko-lutkarska radionica, 18.12.2016.

Ove nedjelje prostor MUO – Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and Crafts okupirali su mali miševi na čelu s kraljevima miševa, glumcima Kristijan Ugrina i Davor Kovač. Pripremili su i izveli za roditelje dvije predstave o svima nam već znanoj priči o Orašaru. I to sve kroz samo dva sata radionice!!

Glazbena radionica, 11.12.2o16.

Na ovoj radionici polaznike je u glazbeni svijet priče o Orašaru uvela voditeljica radionica pjevanja u Praktikumu, Melita Lovricevic, jazz glazbenica.  Polaznici su muzicirali i proizvodili zvukove dočaravajući određene dijelove bajke Orašar. Bilo je tu i plesa, improvizacije i odlične zabave, a izložba je kao i uvijek očarala svu djecu!

Likovna radionica, 04.12.2016.

Likovnom radionicom otvorili smo prvu u nizu, od ciklusa radionica u sklopu izložbe Orašar – najljepša božićna bajka u MUO – Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and Crafts! Umjetnik Patricio Alejandro i naša kiparica iz Praktikuma Melita Omeragic održali su likovnu radionicu na kojoj su polaznici od recikliranih materijala izrađivali likove iz bajke Orašar! Pogledajte kako smo se kreativno zabavili!