Erasmus+ Programme

Inkluzija kroz primijenjeno kazalište

Jačanje kapaciteta OCD-a za rad s mladima

“SOCIJALNA INKLUZIJA KROZ PRIMIJENJENO KAZALIŠTE”

Udruga Praktikum partner je Erasmus + programa koji ima za cilj jačanje kapaciteta OCD-a za rad s mladima kroz primijenjeno kazalište!

Socijalna inkluzija kroz primijenjeno kazalište ima za cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnih društava putem implementacije kazališnih tehnika i socijalnu inkluziju osoba s manje mogućnosti. Konzorcij je sastavljen od organizacija različitih iskustava, a usmjeren je na razmjenu dobre prakse, horizontalno neformalno učenje i obogaćivanje partnerskih programa s novim metodologijama. Sastoji se od organiziranja seminara, tečaja za rad mladeži i praćenja sastanka. Tijekom projekta organizacije će stvoriti nova partnerstva, razmjenjivati ​​različite učinkovite pristupe primijenjenog kazališta, obogatiti svoje programe i ojačati svoje kapacitete. Kao rezultat bit će osmišljen novi sveobuhvatni modul treninga, s izravnim uputama za daljnje korištenje i repliku modula. Projekt će utjecati na uključene organizacije, njihove kapacitete, sudionike njihovih programa, ali i na druge organizacije, zajednice u kojima korisnici žive i djeluju te na praksu u području socijalne inkluzije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

CILJEVI PROJEKTA:

• Stvaranje dugoročne suradnje između organizacija iz različitih europskih zemalja usredotočene na uporabu primijenjenog kazališta s ranjivim skupinama;

• Jačanje programa organizacija koje sudjeluju;

• Jačanje vještina osoba koje rade s mladima  na području primijenjenog kazališta za socijalnu inkluziju;

• Promicanje mobilnosti međunarodne neformalne edukacije.

Nositelj projekta:

SRBIJA: CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine

Partnerske organizacije:

ŠPANJOLSKA:  Associacio Pirineus Creatius

ITALIJA: Associazione Uniamoci Onlus

MAĐARSKA: Nyitott Kör Egyesület

ALBANIJA: Youth 4 Society

HRVATSKA: Udruga Praktikum

 

Kroz projekt će se:

• Izravno uključiti 20 osoba iz partnerskih zemalja u prezentacije i predavanja tijekom seminara;

• Proširiti znanja i ideje organizacija koje sudjeluju u projektu o učinkovitosti i korištenju različitih primijenjenih dramskih pristupa za socijalnu inkluziju;

• Razmijeniti praksa primijenjene drame kao alata za rad s mladima s manje mogućnosti;

• Stvoriti novi modul osposobljavanja za korištenje primijenjenog kazališta za socijalnu inkluziju;

• Izravno osposobiti 24 osobe koje rade s mladima za primjenu različitih dramskih tehnika za socijalno uključivanje ranjivih skupina;

• Uključiti osobe za rad s mladima s manje mogućnosti za sudjelovanje u obuci;

• Povezati osobe koje rade s mladima iz različitih zemalja;

• Razmijeniti iskustva organizacija u provedbi projektnih aktivnosti;

• Planirati buduće suradnje između organizacija.

AKTIVNOSTI PROJEKTA:

Aktivnost 1 - Konferencija // travanj 2018.

Sudionici: 3 sudionika iz svake partnerske organizacije

Aktivnosti: Razmjena različitih iskustava u praksi korištenja primijenjene drame za socijalnu inkluziju.

Cilj: Stvaranje suradnje između partnerskih organizacija koje će im omogućiti  učinkovite pristupe svojim programima za mlade osobe s manje mogućnosti i razvijanje strategije za socijalnu inkluziju, stvaranje novih profesionalnih odnosa, kao osnovu za buduću suradnju.

U prvoj fazi projekta, predstavnici organizacija iz šest zemalja, a koje koriste primijenjenu dramu u radu s mladima i ranjivim skupinama, okupili su se u Vršcu, u Srbiji, zemlji nositeljici projekta.

Ovo je bila prilika da se partnerske organizacije povežu, razmjene iskustva i primjere dobre prakse te planiraju naredne aktivnosti.

Hrvatske snage predstavljale su ispred Udruge Praktikum, kazališna redateljica i dramska pedagoginja, Iva Srnec, socijalna pedagoginja Ema Patrčević i psihologinja Ivana Koller. Iva je predstavila dosadašnji rad Udruge Praktikum u projektima socijalne inkluzije kroz primijenjenu dramu te demonstrirala neke od dramskih tehnika koje omogućavaju pojedincima lakše izražavanje i uživljavanje u uloge.

Cilj prve faze projekta je postignut, puno smo podijelili i puno naučili, a sve u dobroj atmosferi i uz pregršt dobre energije!

Veselimo se slijedećoj fazi, treningu za osobe koje rade s mladima o korištenju dramskih tehnika u obrazovanju i radu s mladima!

 

Aktivnost 2 – Obuka za osobe za rad s mladima // kolovoz 2018.

Sudionici: 4 sudionika iz svake partnerske zemlje.

Aktivnosti: Osposobljavanje osoba za rad s mladima radi stjecanja znanja i vještina o Razvojnom kazalištu, Interaktivnom kazalištu i procesnoj drami te njihovoj primjeni kao metodi socijalne inkluzije.

Četiri dame iz hrvatskih redova uputile su se u Vršac na trening za osobe koje rade s mladima kroz korištenje primijenjenog kazališta, dramska pedagoginja Maja Milinković, socijalna pedagoginja Ema Patrčević, profesorica latinskog jezika Tajana Matasović i profesorica psihologije Ivana Koller.

Tijekom treninga polaznici su kroz iskustveno učenje razvijali i osnaživali svoje vještine za rad s mladima korištenjem metoda primijenjenog kazališta.

U opuštenoj atmosferi, polaznici su prolazeći kroz različite dramske igre i vježbe usvajali primjenu metoda primijenjenog kazališta u funkciji razvoja pojedinaca i grupe. Osvještavali smo važnost i ulogu facilitatora u radu s grupom, okušali se u kazalištu predmeta, procesnoj drami te forum teatru.

Ovo je bila prilika da uz usvajanje novih znanja i metoda rada, upoznamo i eminentne stručnjake iz područja primijenjenog teatra te stvorimo nove veze i poznanstva za buduće vrijedne projekte za osnaživanje djece i mladih koje planiramo provoditi u Praktikumu.

Aktivnost 3 – Follow-up // Studeni 2018.

Sudionici: 2 sudionika iz svake partnerske organizacije

Aktivnosti: Evaluacijski sastanak koordinatora lokalnih projekata.

Evaluacijski sastanak održan je u Zagrebu, Hrvatska. Okupili su se predstavnici partnerskih organizacija, a koordinator je bila Lidija Bukvić, predstavnica CEPORE iz Srbije. Sudionici su iznijeli svoja zapažanja o realizaciji aktivnosti kroz projekt te prijedloge i smjernice za daljnju suradnju kroz mogući nastavak projekta. Provedene aktivnosti kroz faze ocijenjene su najboljom ocjenom od strane svih sudionika! Vidimo se ponovo! :)

Izrađene publikacije projekta možete pogledati ovdje: Seminar SITAD, Trening SITAD

 

x

Kolačiće koristimo kako bismo poboljšali korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete, tada prihvaćate korištenje kolačića sukladno našoj politici privatnosti.