Erasmus+ Programme

Inkluzija kroz primijenjeno kazalište

Jačanje kapaciteta OCD-a za rad s mladima

“SOCIJALNA INKLUZIJA KROZ PRIMIJENJENO KAZALIŠTE”

Udruga Praktikum partner je Erasmus + programa koji ima za cilj jačanje kapaciteta OCD-a za rad s mladima kroz primijenjeno kazalište!

Socijalna inkluzija kroz primijenjeno kazalište ima za cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnih društava putem implementacije kazališnih tehnika i socijalnu inkluziju osoba s manje mogućnosti. Konzorcij je sastavljen od organizacija različitih iskustava, a usmjeren je na razmjenu dobre prakse, horizontalno neformalno učenje i obogaćivanje partnerskih programa s novim metodologijama. Sastoji se od organiziranja seminara, tečaja za rad mladeži i praćenja sastanka. Tijekom projekta organizacije će stvoriti nova partnerstva, razmjenjivati ​​različite učinkovite pristupe primijenjenog kazališta, obogatiti svoje programe i ojačati svoje kapacitete. Kao rezultat bit će osmišljen novi sveobuhvatni modul treninga, s izravnim uputama za daljnje korištenje i repliku modula. Projekt će utjecati na uključene organizacije, njihove kapacitete, sudionike njihovih programa, ali i na druge organizacije, zajednice u kojima korisnici žive i djeluju te na praksu u području socijalne inkluzije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

CILJEVI PROJEKTA:

• Stvaranje dugoročne suradnje između organizacija iz različitih europskih zemalja usredotočene na uporabu primijenjenog kazališta s ranjivim skupinama;

• Jačanje programa organizacija koje sudjeluju;

• Jačanje vještina osoba koje rade s mladima  na području primijenjenog kazališta za socijalnu inkluziju;

• Promicanje mobilnosti međunarodne neformalne edukacije.

Nositelj projekta:

SRBIJA: CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine

Partnerske organizacije:

ŠPANJOLSKA:  Associacio Pirineus Creatius

ITALIJA: Associazione Uniamoci Onlus

MAĐARSKA: Nyitott Kör Egyesület

ALBANIJA: Youth 4 Society

HRVATSKA: Udruga Praktikum

Kroz projekt će se:

• Izravno uključiti 20 osoba iz partnerskih zemalja u prezentacije i predavanja tijekom seminara;

• Proširiti znanja i ideje organizacija koje sudjeluju u projektu o učinkovitosti i korištenju različitih primijenjenih dramskih pristupa za socijalnu inkluziju;

• Razmijeniti praksa primijenjene drame kao alata za rad s mladima s manje mogućnosti;

• Stvoriti novi modul osposobljavanja za korištenje primijenjenog kazališta za socijalnu inkluziju;

• Izravno osposobiti 24 osobe koje rade s mladima za primjenu različitih dramskih tehnika za socijalno uključivanje ranjivih skupina;

• Uključiti osobe za rad s mladima s manje mogućnosti za sudjelovanje u obuci;

• Povezati osobe koje rade s mladima iz različitih zemalja;

• Razmijeniti iskustva organizacija u provedbi projektnih aktivnosti;

• Planirati buduće suradnje između organizacija.

AKTIVNOSTI PROJEKTA:

Aktivnost 1 - Konferencija // travanj 2018.

Sudionici: 3 sudionika iz svake partnerske organizacije

Aktivnosti: Razmjena različitih iskustava u praksi korištenja primijenjene drame za socijalnu inkluziju.

Cilj: Stvaranje suradnje između partnerskih organizacija koje će im omogućiti  učinkovite pristupe svojim programima za mlade osobe s manje mogućnosti i razvijanje strategije za socijalnu inkluziju, stvaranje novih profesionalnih odnosa, kao osnovu za buduću suradnju.

Aktivnost 2 – Obuka za osobe za rad s mladima // rujan 2018.

Sudionici: 4 sudionika iz svake partnerske zemlje.

Aktivnosti: Osposobljavanje osoba za rad s mladima radi stjecanja znanja i vještina o Razvojnom kazalištu, Interaktivnom kazalištu i procesnoj drami te njihovoj primjeni kao metodi socijalne inkluzije.

Aktivnost 3 – Follow-up // Studeni 2018.

Sudionici: 2 sudionika iz svake partnerske organizacije

Aktivnosti: Evaluacijski sastanak koordinatora lokalnih projekata.